Když slyším "Evropan", ozve se mně "Fico".

18. 10. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty


Mnoho z přátel na Facebooku předkládá jako svůj hlavní argument ve volbách "evropanství", jasné přihlášení se k EU, k NATO, k západnímu civilizačnímu okruhu. Je to bezpochyby argument velice silný a pokud by mně někdo položil otázku, zda bych chtěl, aby moje země patřila k okruhu západoevropsko-americkému či, řekněme, asijskému, odpověď by byla samozřejmě jasná. To je skutečně no-brainer.


Vedle nás je Slovensko. Země, kde se dlouhodobě vládnoucí strana k evropanství jasně hlásí. Její premiér, když řeční v Bruselu, je největší Evropan, hovoří jasně a nahlas, že vůči členství k EU a NATO není žádná alternativa, a že Slovensko chce být samozřejmě v jádru, a že si z dvojrychlostní Evropy vybírá ten první kvalt. A mají euro a jsou v NATO.

Ale současně je Slovensko země, ve které celková kvalita demokracie dostává na frak ještě podstatně více než u nás. Hodně a právem nadáváme na to co se děje u nás, ale přátelé Slováci na to opáčí: vy to máte ještě dobrý. Slovenskou scénu nechci podrobně rozebírat, na to tento prostor nestačí, ale kdo chce, tak pár klíčových slov: "Čistý deň", "Bašternák", "Kaliňák", "Harabin", "Váhostav", "evropské dotace na výzkum a vývoj" a samozřejmě, byť už je to staršího data: "Gorila". Zlaté Česko!

Co tím chci říci? Že proklamované a vlastně i skutečné "evropanství" a přihlášení se k EU ještě vůbec neznamená, že v zemi bude vysoká úroveň demokracie. Že, bohužel, lze být v EU, být v NATO, mít euro a k tomu všemu se hlasitě hlásit a současně bezostyšně parcelovat vlastní zemi mezi kamarádíčky, mít hezky umravněnou justici a policii, takže kauzy přicházejí a odcházejí, prošetřeno není nic, potrestán není nikdo, demonstrace se konají, Fico se směje.


Že "evropanství" z nás demokratické Evropany neudělá; že Evropa za nás nic nevymyslí a nevyřeší. Musíme jenom my sami.

Ostatně, komu nestačí Slovensko, ať se podívá do Polska, kde tamější vláda krok za krokem demontuje demokracii a nahrazuje ji tzv. "suverénní demokracií" (což je něco jako "trochu těhotná"), a přitom se též hlasitě hlásí k EU a chce posilovat v NATO.

Pokud máte pocit, že strana, kterou zde stále nejmenuji, je TOP 09, tak máte pravdu. Z mého pohledu je to dobrá volba a pochválím každého, kdo dá TOPce hlas (kdo ale dá hlas Zeleným nebo Pirátům, ten ode mě dostane pochvalu+pusu na čelo). Jsou jiné a lepší důvody, proč volit TOPku, než ostentativní evropanství, byť, ovšem, je to ovšem jeden z hlavních důvodů, proč u svým způsobem blízkých stran ODS a TOP09 dát hlas té druhé.

Když slyším "evropanství", naskočí mně - jak říkají bratia - "biřmovaný komunista" Róbert Fico. Evropani jsme, ok? Tak pojďme zlepšit stav domácí demokracie.

0
Vytisknout
10418

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2017