Britská ekonomika od hlasování pro brexit vážně oslabuje

22. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Po hlasování pro brexit dne 23. června se britská ekonomika začala zmenšovat největší rychlostí od vrcholu finanční krize před sedmi lety. Vyplývá to z průzkumu podnikatelské důvěry. Zvlášť vážně byl postižen sektor služeb. Výroba klesla na nejnižší úroveň od února 2013 a z průzkumu vyplývá, že v třetím čtvrtletí roku 2016 poklesne britský HDP o 0,4 procenta. Zvlášť drasticky, nejvíce od roku 2009, poklesl index PMI, tedy index manažerů nákupu:

V Evropské unii naopak index PMI vzrostl: Chris Williamson, hlavní ekonom instituce Markit, která zveřejnila tato data, uvedl: "V červenci jsme zaznamenali dramatické zhoršení hospodářské situace. Podnikatelská aktivita poklesla nejrychleji od vrcholu finanční krize začátkem roku 2009." Libra okamžitě poklesla vůči dolaru o 1 procento na 1,31 dolaru. Investoři očekávají, že Anglická banka bude v srpnu nucena dále snížit úrokové míry, což dále oslabí libru.

Nový britský ministr financí Hammond je mezitím v Číně, kde se britská vláda nyní bude lísat do přízně čínským komunistům, ve snaze nahradit ztracené podnikatelské vazby na demokratickou Evropu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6946

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2016