Bojovníci tzv. Islámského státu v Evropě

26. 7. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pro tzv. Islámský stát je samozřejmě výhodné přihlásit se ke každému vražednému útoku, který si veřejnost může nějak spojit s muslimy. Cílem takových prohlášení je vytvořit dojem, že Islámský stát ovládá mnohé evropské muslimy a používá je k boji.

Člověk by čekal, že takoví „hrdinové“ tzv. Islámského státu budou pevní muži, odhodlaní bojovat za „věc víry“, že budou dlouhodobě dodržovat nejpřísnější požadavky islámu a že budou mít s tzv. Islámským státem skutečně nějaké reálné spojení (např. prodělaný výcvik na jeho území).

Zatím se ale zdá, že „bojovníci Islámského státu“ v Evropě jsou psychicky nemocní lidé se sebevražednými sklony, kteří mají problém s drogami, pijí alkohol a podobně a kteří se o existenci tzv. Islámského státu dozvěděli jen díky mediální hysterii.

Nedaleko francouzského města Rouenu byl usmrcen při mši kněz dvěma muži s noži

26. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Dva muži ozbrojení noži vstoupili během mše do kostela v Saint-Etienne-du-Rouvray nedaleko Rouenu a vzali kněze a čtyři další přítomné jako rukojmí, dvě jeptišky a dva věřící.  Knězi podřízli hrdlo. Francouzská televize uvedla, že po příjezdu policie na scénu bylo slyšet výstřely. Oba útočníci jsou mrtví.

Mluvčí francouzského ministerstva vnitra Pierre-Henri Brandet uvedl, že jeden z rukojmích byl kriticky zraněn. Útočníci byli při východu z kostela "neutralizováni". Brandet dodal, že motiv útoku není bezprostředně jasný, ale incident budou vyšetřovat prokurátoři specializující se na terorismus.

Kněze Jacques Hamela, 84, podřezali. Francouzský prezident Francois Hollande, který se okamžitě dostavil na místo útoku, uvedl, že útok provedli "dva teroristé, kteří tvrdili, že jsou z Isis". Islámský stát oznámil, že útok provedli "jeho vojáci". Tři rukojmí byli propuštěni bez zranění, čtvrtý bojuje o život.

Policie identifikovala jednoho z útočníků jako místního muže, který se před lety pokusil odejít do Sýrie, ale vrátili ho z turecké hranice. V březnu 2016 nařídil soudce, aby muž nosil elektronický náramek.

Policie kostel, kde došlo k útoku, prohledávala, zda tam nebyly umístěny výbušniny.

Premiér Manuel Valls označil tento "barbarský ptok" za ránu katolické komunitě a celé Francii. "Stojíme všichni společně," dodal.

Zavražděný kněz pracoval ve farnosti deset let. Měl odejít do důchodu v pětasedmdesáti, ale chtěl dál sloužit církvi a své komunitě, řekli místní lidé.

Papež František vydal "nejvážnější odsouzení všech forem nenávisti" a uvedl, že je šokován, "protože toto strašlivé násilí se odehrálo v kostele, na svatém místě" a došlo k "barbarské" vraždě kněze.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Poslankyně Horní sněmovny, baronka Warsi: "Jako muslimku mě tato vražda jménem islámu zostuzuje. Stojím v solidaritě se svými křesťanskými bratry:"

The spokesperson of the Czech president calls Germany "The Reich"

26. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Jiří Ovčáček, the press spokesperson of the Czech President Miloš Zeman, has been making some remarkable comments on his Facebook profile. After the Munich shootings which took place last Friday, Ovčáček wrote on Facebook: "The press in the Reich is now calling on the citizens to be calm."



Ovčáček also sharply criticised Czech public service Television: "Czech TV broadcasts horrifying nonsense which downplays the terror occurring in Germany," he wrote. Ovčáček also said on Facebook that those citizens who welcome refugees, are criminals. He reiterated President Zeman's convictions that refugees are terrorists. "Those who exclaim 'Refugees Welcome' ie. those who allow 'voluntary' acceptance of muslim immigrants, refugees, commit crimes by which they threaten the lives of the citizens of the Czech Republic. Such people are a direct threat to the Czech national security," said Ovčáček, adding, "Mr. President has unambiguously spoken against the acceptance of muslim refugees. It is high time for every top politician to assume a clear stance. Let us demand clear answers: Do they support the acceptance of muslim refugees or not?"

Source in Czech HERE

OSN žádá o příměří ve snaze pomoci naprosto zoufalým civilistům v městě Aleppo

26. 7. 2016

čas čtení 2 minuty



Jednotky syrského prezidenta Asada odřízly město Aleppo a znemožnily přísun humanitární pomoci. Velvyslanci OSN varují před vznikající katastrofou

OSN v New Yorku podporuje apel, aby vznikla pravidelná osmačtyřicetihodinová příměří kolem syrského města Aleppo, avšak konkrétní rezoluce OSN v této věci nemohla být schválena kvůli ruským námitkám.

Apel na záchranu Aleppa přichází v době, kdy bylo při náletech na město zabito dalších dvacet civilistů a terčem útoků se staly klíčové nemocnice.

Humanitární koordinátor OSN Stephen O'Brien varoval, že obyvatelé města Aleppo budou brzo zcela bez potravin a charakterizoval obklíčení jako středověké: Nemohu zdůraznit dostatečně silně, jak kritická je situace ve východním Aleppu. Tomuto obyvatelstvu vážně hrozí obklíčení. Chráněný prostor se zmenšuje, humanitární situace se zhoršuje a míra zoufalství se zintenzivňuje."

Aleppo už nemá jedinou fungující nemocnici

26. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

O víkendu zničily nálety Asadova letectva a ruská letadla  poslední funkční nemocnici. Cílem náletů byla dětská nemocnice pečující o novorozeňata. Byla jednou z šesti nemocnic a klinik, které se staly terčem Asadových náletů.

Rozhovor Britských listů 67:

Zahájilo referendum o brexitu novou éru iracionální politiky?

22. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta



Se sociologem Danielem Prokopem hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík o tom, co motivovalo Brity k hlasování pro brexit, zda jsou postoje českých občanů obdobné a co to bude znamenat pro evropskou politiku. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. července 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Británie a Evropa odmítají pomoc dětským uprchlíkům

26. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Británie i další evropské země se záměrně vyhýbají své povinnosti postarat se o tisíce uprchlických dětí bez doprovodu rodičů. Odmítají je jako "problém někoho jiného", konstatuje zpráva britské Horní sněmovny.

V důsledku toho žijí tisíce dětí v neuvěřitelně špinavých podmínkách, úřady se k nim staví podezřívavě a děti se stávají obětí kriminálníků, konstatuje zpráva Horní sněmovny. Více než 10 000 dětí se v Evropě ztratilo.

Odmítání Británie přijmout svůj podíl těchto dětí je "politováníhodný", konstatuje zpráva. Finanční tlaky v Británii způsobují, že státní činitelé někdy záměrně uvádějí, že je dítě vlastně dospělé, aby se o něho stát nemusel starat. Některé děti jsou zadržovány ve vazebních střediscích pro dospělé. Činitelé "nevěří příběhům dětí".

V roce 2015 požádalo v Evropě o azyl 88 265 dětí bez doprovodu rodičů. Letos se ve Středozemním moři utopilo nejméně 137 dětí.

Program Save the Children v Itálii zjistil, že 50 procent dětí, o které se starají, má sexuálně přenositelnou infekci. Je to důkaz, že jsou cestou pravidelně sexuálně zneužívány. Velké množství nezletilých dětí je vraceno do zemí původu bez adekvátní podpory.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28 % lidí ve veřejné dopravě má na rukou bakterie z výkalů

26. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Myjete si ruce po jízdě tramvají?

Kolem roku 1900, kdy se lidé dopravovali povozy, taženými koňmi, byly mouchy doslova všude. Živily se koňským hnojem a všechno obklopovala muší hejna. Mouchy létaly do džbánků s mlékem a do misek s cukrem a soustřeďovaly se na ovoci, na chlebu a syrovém masu. Šířily vážné choroby. Po horkém létě roku 1911 vznikla v Británii panika ohledně vysoké úmrtnosti kojenců na průjem. Vládní úřady zorganizovaly vysoce efektivní letákovou a plakátovou kampaň, která zobrazovala mouchy jako odporný hmyz šířící nemoci.

Využívání hnusu ve veřejné kampani bylo nesmírně efektivní. Zachránilo mnoho lidských životů.

V rozsáhlém článku v deníku Guardian se zamýšlí Bee Wilson nad tím, proč se v zájmu veřejného zdraví používá dnes tak málo hnusu - například v případě kouření. Ale věděli jste docela známou věc, že 28 procent lidí ve veřejné dopravě má na rukou bakterie, případně stopy výkalů, protože si po použití záchodu nemyje ruce? Víte, že byste si pokaždé po použití veřejné dopravy měli umýt ruce? Měli bychom být znechuceni svýma vlastníma rukama, protože si neuvědomujeme, kam všude jsme je dávali?

Letos na jaře bylo zjištěno, že 79 procent kuřat na prodej v Británii je kontaminováno kampylobakterem, bakterií, která ročně v Británii způsobuje asi 280 000 případů zvlášť odporné formy otravy potravinami a až 100 úmrtí. Přesto nepociťuje většina obyvatelstva hnus nad masově produkovanými kuřaty. Dlouhá léta se britská Food Standards Agency snaží uvědomit Brity, že existuje kampylobakter a přesvědčovat veřejnost, aby kuřata řádně upekla a aby místa, kde bylo umístěno syrové kuře i ruce, které se ho dotkly byly okamžitě umyty teplou vodou. Samozřejmě se nikdy nesmí kuře před pečením vodou omývat, protože tím rozstříknete bakterie po celé kuchyni! Přesto nikdo nepovažuje syrová kuřata za hnusná - samozřejmě, potravinářský průmysl to nikdy nedovolí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Záběry šokujícího zacházení s nezletilými vězni v Austrálii vyvolaly veřejné vyšetřování

26. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta



Australský premiér zahájil veřejné vyšetřování poté, co byly odvysílány záběry nezletilých dětí ve vazbě, které jsou týrány, jimž jsou na hlavu nasazovány kápě a jsou svazovány jako v Abu Ghraib a v zálivu Guantánamo.

96 procent mladé populace australských vězení tvoří australští domorodci. Skandál ukazuje, jak zoufale Austrálie zachází se svým původním obyvatelstvem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Muž v Japonsku usmrtil 15 lidí a zranil další desítky osob

26. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Šestadvacetiletý muž ozbrojený nožem zaútočil v noci z pondělí na úterý na instituci pro invalidy v městě Saagmihara nedaleko Tokia, usmrtil 15 osob a zranil dalších 45. 20 zraněných je ve vážném stavu. Útočník se jmenoval Uematsu. Zaměstnanci instituce zavolali policii ve 2.30 místního času. Jde o jeden z nejhorších zločinů v poválečné historii Japonska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Polští historikové odsoudili pokusy ministryně školství překroutit historii holocaustu

26. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Členové Polského střediska pro výzkum holocaustu odsoutili výroky Anny Zalewské, ministryně národního vzdělávání. Ministryně se vyjádřila, že neví, kdo spáchal v roce 1946 pogrom proti židům v Kielcích a hromadnou vraždu židů v roce 1941 v Jedwabném. Obdobně Jaroslaw Szarek, který byl nedávno jmenován do funkce předsedy Ústavu národní paměti, tvrdil, že masakr židů v Jedwabném "spáchali Němci".

Ve skutečnosti oba masakry spáchali Poláci. O protestu informoval na Facebooku profesor Jiří Holý z Karlovy univerzity v Praze.

Nicola Sturgeonová: Uprostřed chaosu, vyvolaného brexitem, bude nezávislost Skotska asi nejlepší možnost

26. 7. 2016

čas čtení 4 minuty

Překážky bránící ochraně Skotska před chaosem, vyvolaným brexitem, jsou "velké", varuje skotská premiérka, ale nezávislost zřejmě přinese největší možnou stabilitu



Nezávislost zřejmě přinese Skotsku největší možnou stabilitu, zatímco ostatní části Británie budou po hlasování pro brexit čelit chaosu, konstatovala skotská premiérka Nicola Sturgeonová v pondělí v Edinburku. Charakterizovala absenci státnického vedení a plánování, která se ukázala zřejmou bezprostředně po hlasování pro brexit jako "jedno z nejostudnějších selhání odpovědnosti v moderní politické historii".

Sturgeonová konstatovala, že se obává, že londýnská vláda plánuje "tvrdý, nikoliv měkký brexit", jehož důsledkem bude jen omezený přístup na evropský trh a podstatné omezení svobody pohybu.

Posuzujme zločiny migrantů a muslimů individuálně, nikoliv na základě kolektivní viny 2. část

25. 7. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Okolnosti masakru v Mnichově, jehož se dopustil Němec mající íránské kořeny, který zjevně neměl s muslimskou komunitou žádné styky ZDE, ukazují, že nešlo o útok džihádisty, ale psychicky narušeného člověka. Mnozí mohou být překvapeni tím, že i lidé, o kterých se domníváme, že vyznávají islám, mohou trpět depresemi, aniž by nutně vraždili z náboženských pohnutek. Totéž se týká i skutečnosti, že střelec v Mnichově byl inspirován extrémně pravicovým teroristou Andreasem Breivikem ZDE. To, že perverzní ideologie Daeš, jež má k islámu asi tak blízko jako křesťanství k teroru Armády Božího odporu v Ugandě, „motivuje“ tyto jedince k výkřiku „Alláh Akbar“, není rozhodně určující aspekt, jímž bychom se měli při hodnocení těchto zločinů řídit.

Amnesty International: Osoby vězněné v Turecku po pokusu o puč jsou mučeny

25. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Organizace Amnesty International shromáždila důvěryhodné informace, že osoby, zadržené v Turecku po nedávném pokusu o puč jsou v oficiálních i neoficiálních vazebních střediscích po celé zemi bity, mučeny a znásilňovány. AI požaduje, aby měli do vazebních a vyšetřovacích středisek povolený vstup nezávislí kontroloři. Více než 10 000 lidí bylo po pokusu o puč zatčeno.

Amnesty International má důvěryhodné zprávy, že turecká policie v Ankaře a v Istanbulu drží vězně ve stresových pozicích po déle než 48 hodin, odpírá jim potraviny, vodu a lékařské ošetření a verbálně je týrá a vyhrožuje jim. V nejhorších případech jsou oběti podrobovány vážnému bití a mučení, včetně znásilňování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Letos přišlo do Evropy více uprchlíků než loni, daleko více než loni jich zahynulo ve Středozemním moři

24. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Uprchlická krize zdaleka neskončila. Roku 2015 se ve Středozemním moři utopilo 3770 lidí. Letos umírají především lidé ze subsaharské Afriky na cestě z Libye do Itálie.

Dosud přišlo letos do Evropy 240 884 imigrantů a 2954 se jich ve Středozemním moři utopilo.

Smrt 9 lidí v Mnichově je jistě strašná, ale co smrt 2954 lidí ve Středozemním moři, která nikoho nezajímá?

Za totéž období v roce 2015 přišlo do Evropy 220 054 imigrantů a utopilo se jich ve Středozemním moři 1917.

Po pokusu o puč v Turecku vládnou obavy, že se dohoda o uprchlících uzavřená mezi EU a Tureckem rozloží.

EU uvažuje, že by Británii dovolila mimořádně zakázat vstup Evropanům na své území na sedm let

25. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropské vlády uvažují o tom, že by Evropská unie mohla Británii poskytnout výjimku ze zásady EU o volném pohybu obyvatel na dobu sedmi let a umožnit Británii přístup na jednotný evropský trh.

Takový plán bude považován za velmi kontroverzní v mnoha členských zemích, včetně Francie, Polska a mnoha středoevropských zemích, avšak omezil by šok evropské ekonomice vyloučením Británie z evropského trhu a omezil by politické škody Evropské unii, které by byly důsledkem úplného rozvodu.

Británie by však musela dál platit podstatné finanční částky do rozpočtu Evropské unie a neměla by možnost v EU o ničem vyjednávat, protože by nebyla plným členem Evropské unie.

Naproti tomu autor Joris Luyendijk argumentuje v týdeníku Observer, že vstřícný postoj vůči pobrexitovské Británii od EU by byl "velmi nebezpečný": naopak je prý nutné se vůči Británii postavit přísně, aby se zamezilo dalšímu neodpovědnému odchodu nějaké země z EU na základě lží. Británie má podle Luyendijka dlouhou historii sabotování Evropské unie a vyškemrávání se neustálých výjimek. Mnohokrát v poslední době Británie v době krize vrazila EU nůž do zad.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Pokusilo se Rusko ovlivnit americké volby ve prospěch Donalda Trumpa?

25. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Debbie Wasserman Schultz, předsedkyně Národního výboru Demokratické strany, oznámila v neděli, že závěrem stranického sjezdu amerických Demokratů odstoupí ze své funkce. Z hackerského průniku do emailů Demokratické strany totiž vyplynulo, že Schultzová a další vysocí straničtí činitelé aktivně bojovali proti pokusu senátora Bernieho Sanderse stát se prezidentským kandidátem.

V pátek totiž zveřejnily WikiLeaks desetitisíce emailů odeslaných členy ústředí Demokratické strany, z nichž vyplynulo, že Demokratická strana v podstatě vedla kampaň na podporu kandidatury Hillary Clintonové a bojovala proti Sandersově kandidatuře.

Z jednoho emailu například vyplývá, že se činitelé Demokratické strany domlouvali, že je nutno v silně nábožensky založených státech Kentucky a West Virginia dát do novin články o tom, že Sanders je ateista, aby ho tamější občané nenominovali v prezidentských primárkách.

Vysoký činitel kampaně Hillary Clintonové v neděli obvinil ruskou vládu, že zorganizovala zveřejnění těchto kompromitujících emailů ve snaze podpořit prezidentskou kampaň Donalda Trumpa. Někteří odborníci na internetovou bezpečnost v USA i v zahraničí s tím souhlasí, píše Washington Post.

Pokud je to pravda, bylo by to poprvé, kdy se Rusko pokusilo tímto způsobem aktivně zasáhnout do amerických prezidentských voleb, konstatují analytikové.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Glen Greenwald upozorňuje, že si lidé pletou dvě různé věci a že se do centra Demokratické strany mohli dostat nejen Rusové:

V Německu se vyhodil do povětří sedmadvacetiletý Syřan

25. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Útočník z Ansbachu měl na svém mobilním telefonu vlastní "příslib" předáku Islámskému státu, že proti Německu provede "odvetný" útok. Německá policie také nalezla na jeho pevných discích videa se "salafistickým" obsahem.

Tisková kancelář Islámského státu v pondělí uvedla, že útočník byl "voják Islámského státu, který reagoval na výzvu bojovat proti státům, které se spojily ve vojenské koalici proti ISIS." ZDE


V Německu se vyhodil do povětří na pokraji hudebního festivalu v německém městě Ansbach sedmadvacetiletý Syřan. Zranil při tom patnáct lidí. Před rokem mu německé úřady odmítly azyl. Muž měl historii sebvražedných pokusů. Tři osoby byly zraněny vážně.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann se domnívá, že šlo o islamistický útok.

V davu bylo více než 2000 lidí. Ansbach je malé město čítající 40 000 obyvatel. Leží jihozápadně od Norimberku a je tam také americká vojenská základna.

Podle Herrmana si muž přinesl k festivalu asi ve 22 hodin v neděli ruksak, avšak do festivalového areálu ho nevpustili, protože neměl vstupenku. V ruksaku byly kovové předměty "používané při výrobě dřeva" a mohly usmrtit mnoho lidí, řekl Herrmann.

Mluvčí prokuratury v Ansbachu předtím uvedl, že útočníkovy motivy jsou nejasné.

Herrman dodal, že mužova žádost o azyl byla před rokem odmítnuta, avšak bylo mu dovoleno setrvat v Německu v důsledku vážné situace v Sýrii.

Zdá se, že situace je kumulativní. Každý další násilný útok povzbuzuje nestabilní, případně šílené jedince, aby udělali totéž. Daří se tak realizovat strategii Islámského státu, který chce destabilizovat Evropu a vyvolat v ní všeobecnou nenávist vůči muslimům, aby vznikla to, co Islámský stát považuje za "totální válku", poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Sebevražedný atentátník z Ansbachu byl po dvou pokusech o sebevraždu léčen na psychiatrii. Mělo se udělat víc?"

Vynikající tradice karlovarských filmových znělek letos zdegenerovala do pornografie a ostře trapné obscénnosti

22. 7. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

Odkládám to po celou řadu dní, protože je mi nesmírně trapné o té věci psát. Co se ale dá dělat, napsat se to musí, je to veřejná služba.

Karlovarský filmový festival měl až donedávna vynikající tradici sebeironických filmových znělek, které se promítají před každým prezentovaným snímkem. Z těch znělek vyplývá, jak dobře si je festival vědom marginálního povědomí o České republice i o Karlových Varech ve světě, a zejména ve znělkách, které se uvolily natočit mezinárodní filmové celebrity, je ironicky zpochybňován význam ceny, kterou daná mezinárodní celebrita v Karlových Varech obdržela. Pěkná je například znělka s anglickým hercem Judem Lawem. V ní herec vyjde jednoho dne před dům a zjistí, že někdo mu ukradl z jeho před domem parkujícího Rolls Royce (vlastní Jude Law ve skutečnosti opravdu Rolls Royce? Ironie zaměřená na stereotypní obraz celebrity je zjevná i v tomto) sošku z chladiče. Telefonuje opravářské firmě, ale zjistí, že oprava by byla příliš nákladná. Telefon zavěsí ("Fuck that!") a má nápad: V garáži vyhledá odloženou, zaprášenou cenu z Karlových Varů, několikrát jí praští o ponk, aby z ní odstranil skleněnou kouli, upraví sošku z Karlových Varů pilkou na železo a instaluje ji na svůj Rolls Royce namísto ukradené sošky. Jen se na ten trailer podívejte, bude se vám líbit:

Co do sledovanosti, alespoň na YouTube, je nejpopulárnější trailer s Johnem Malkovichem.

Masakr z Nice je novou formou terorismu, kterou nedokážeme definovat

22. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Islámský stát zavedl novou metodu: obrátil polaritu odpovědnosti. Povzbuzuje lidi, aby páchali násilné činy, které pak příjímá jako krvavou poctu hozenou k jeho nohám. Abu Muhammad al-Adnani v roce 2014 apeloval na veřejnost, aby páchala náhodné útoky kdekoliv, jakýmikoliv nástroji, i automobily, píše Peter Beaumont.

Islámský stát si je vědom skutečnosti, že stačí, aby poskytl pro útoky, ať se dějí jakkoliv a kdekoliv, svůj vražedný kontext - vytvořit užitečné řešení pro rozhněvané a odcizené lidi.

Důležité je, a to mnoha lidem nedochází, že nemusí existovat žádná konkrétní vazba mezi pachatelem a Islámským státem. Islámskému státu je jedno, zda jsou pachatelé motivováni ideologicky, anebo jsou to psychicky narušené osoby. Důležitý je útok sám a jeho schopnost děsit, rozdělovat a destabilizovat - a pak se řekne, že útok byl inspirován ISIS.

Izraelci zjistili na okupovaných územích, že lidé, kteří páchají útoky nožem, jsou často jednotlivci s velkými osobními problémy, jimž akt násilí zpětně poskytuje význam jejich smrti.

Nebezpečným je zjevně nestabilní jednotlivec, podléhající grandiózním, smrtícím a narcistním představám, který si vypůjčí formy a myšlenky masového vraždění, protože jsou známé.

Tragickou realitou a výhodou pro ISIS je, že na motivaci nezáleží. Zmizel rozdíl mezi "izolovaným útočníkem" a "organizovaným terorem". Jde o násilí, jehož forma začíná být nepředpověditelná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropa uprostřed strachu nesmí ztratit nervy

25. 7. 2016

čas čtení 4 minuty

Ve srovnání s jinými částmi světa je západní Evropa nesmírně pokojná a mírová oblast a každým rokem je bezpečnější. Počet vražd v Británii, ve Francii a v Německu patří k nejnižším na světě, počet vražd v mnoha severských zemích je ještě nižší. Jedním z hlavních důvodů, proč se lidé z daleko nebezpečnějších částí světa snaží dostat do západní Evropy je právě ten důvod, že západoevropské státy jsou tak stabilní. Tato pověst je solidní a trvalá. V letech po roce 2000 mělo Norsko pravidelně každoročně asi 30 vražd ročně (Spojené státy asi 15 000). Pak v roce 2011 zavraždil Anders Breivik 77 lidí, avšak v letech od té doby zase poklesl počet vražd v Norsku na asi 30 ročně.

Kontext ovšem není žádnou útěchou obětem útoků na civilisty v západní Evropě, v důsledku nichž se západní Evropa stala více obávaným místem. Všechny nedávné útoky proti civilistům jsou navzájem odlišné. Vrah z Mnichova byl zjevně šikanovaný introvert, jehož fascinoval případ Breivik, který plánoval svůj útok a vychloubal se svým obětem, že je Němec. Naproti tomu útočník ve Würzburgu vzýval Allaha a údajně ho k útoku inspiroval Islámský stát. Útočník z Nice, jak nyní vyšlo najevo, zřejmě měl komplice a provedl útok, k němuž se přihlásil Islámský stát. Avšak i útočník z Nice měl psychiatrické problémy. Není divu, že úřady nedokáží rozhodnout, zda byly tyto útoky motivovány politicky nebo nábožensky, anebo zda se spíše podobají narcistním školním útokům, které tak dobře známe z USA: Ve všech případech se kromě toho fakta mění, jak vyšetřování odhaluje nové skutečnosti.

Skutečné nebezpečí je mediální a politická hysterie, nikoliv terorismus

24. 7. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nad bezpečností EU je jistě třeba bdít na úrovni tajných služeb, policie a justice – měli jsme děsivé teroristické útoky džihádistů před více než deseti lety v Madridě (2004) a v Londýně (2005), dávno před tzv. uprchlickou krizí, a došlo k nim i nedávno v Paříži a Bruselu.

Dnes je ale v Evropě jiná nálada a obávám se, že i když EU útoky z let 2004 a 2005 přežila celkem bez úhony, dnes ji může vážně poškodit vlna hysterické reakce médií, veřejnosti a politiků, která, zdá se, rozpoutává spirálu „drobných“ útoků různých psychopatů, zejména mladých lidí, a se stoupající intenzitou slouží euroskeptické a krajně pravicové agendě. Breivikové mohou nakonec být Evropě osudnější než džihádisté a to nikoli kvůli své vlastní síle, síle šíleného jednotlivce, ale kvůli mediální hysterii a politické agendě uskupení, která chtějí dosáhnout na prebendy veřejných peněz a moc, např. na europoslanecké platy, právě agendou xenofobní hysterie.

Baronka Warsi: Za normalizaci rasismu nesou vinu politikové

22. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Konzervativní poslankyně britské Horní sněmovny upozorňuje, že konfliktní taktika aktivistů za brexit umožnila extremistickým postojům vstoupit do mainstreamu

Politikové dovolili, aby xenofobie, islamofobie a antisemitismus vstoupily do politického mainstreamu. Je to důsledkem jejich toxického a konfliktního přístupu v předvolební kampani, která předcházela referendu o brexitu, varuje baronka Warsi.

Konstatovala, že je hluboce znepokojena současným politickým klimatem. Tvrdí, že vlna "normalizovaného rasismu" podporuje vzestup ultrapravice.

"Připadalo mi to sice i tehdy odporné, ale pro mě byl rasismus sedmdesátých a osmdesátých let, který byl otevřený a násilnický, vlastně přijatelnější než nynější nová forma 'bezúhonné, vážené' xenofobie, která se šíří v politických kruzích, v novinářských kruzích a na univerzitách," zdůraznila.

Vzestup velké lži a prázdných hesel

22. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Stojí zato zastavit se nad společnými rysy kampaně Donalda Trumpa, kampaně za brexit a rysy některých dalších populistických hnutí v Evropě, píše ve skotském deníku The National poslanec za Stranu zelených Patrick Harvie. Jsme svědky trendu, kdy bohatí, mocní, privilegovaní jedinci se dokáží prezentovat veřejnosti jako antiestablishmentoví vzbouřenci a zneužít antipolitickou náladu lidového odcizení.

Tato taktika šíření lží je tak zjevná, že o tom hovoří každý. Jak je možné, že lživé tvrzení stoupenců brexitu, že "Británie posílá do EU 350 milionů liber týdně, které by se mohly investovat do britského zdravotnictví", všude šířené na plakátech a na tom předvolebním autobusu, nebylo hřebíkem do rakve brexitu? Vím z doby, kdy jsem se účastnil kampaně za nezávislost Skotska, že kdybych já nebo kdokoliv jiný v této kampani systematicky používali údaj, o kterém by bylo jasné, že je nepravdivý, riskovalo by to zničení této kampaně.

Namísto toho získala kampaň za brexit z šíření této lži jen větší pozornost, nikoliv pohrdání veřejnosti, které si zasloužila. Jejich heslo "Převezměme znovu kontrolu nad Británií" bylo stejnou lží, neboť předstíralo, že Británie si může zachovat přístup na evropský trh bez volného pohybu obyvatelstva a bez finančního přispívání do EU. Trumpova kampaň má podobné vlastnosti - Trump získává notorickou známost tím, že hovoří nesmysly a všechny uráží.

Berlín slibuje zpřísnit kontrolu držení zbraní

25. 7. 2016

čas čtení 2 minuty


Německá koaliční vláda slíbila, že přijme jakékoliv legální prostředky nezbytné k prevenci další masové vraždy střelnou zbraní. Ale pokud byla zbraň získána ilegálně, přísnější kontrola nabývání zbraní nemusí představovat řešení problému.

...a zakažte pronájem kamionů

25. 7. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Mnichovský zabiják kombinující předstíraný německý nativismus, stížnosti na "diskriminaci" v Německu, nenávist vůči Turkům, vášeň pro počítačové "střílečky" a obdiv k masovým vrahům, spáchal svůj čin samonabíjecí pistolí Glock 17 rakouské výroby, na níž prý vyšetřovatelé objevili slovenskou tormentační značku. Výrobní čísla byla vypilována a tak se zjevně jedná o ilegální zbraň.

Sonbolyho zbraň byla zřejmě špatně úředně znehodnocená na Slovensku

24. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Ali Sonboly, osmnáctiletý střelec, který v pátek usmrtil v Mnichově, strávil déle než rok plánováním útoku a koupil si zbraň na temném webu, uvádějí němečtí vyšetřovatelé.

Bavorský vyšetřovatel Robert Heimberger informoval, že Ali Sonboly navštívil scénu předchozího školního masakru v německém městě Winneden a vyfotografoval si místo činu. Vyšetřovatelé také našli na jeho počítači fotografie Anderse Breivika. Sonboly spáchal svůj útok v den pátého výročí Breivikova masakru a použil podobnou pistoli Glock 17.

Úřady také potvrdily, že střelec napsal před útokem manifest, ale nezveřejnily jeho obsah.

Násilné útoky v Evropě posilují ultrapravici

24. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Bez ohledu na to, co bylo motivem k násilným útokům, k nimž došlo v Evropě za posledních necelých čtrnáct dní, rychle rostoucí populistické a protiimigrantské evropské politické strany, které už tak využívají úzkosti obyvatelstva, vyvolané dlouhodobou ekonomickou stagnací, vlnou uprchlíků a migrantů a masakry v Paříži a v Bruselu, vidí v těchto útocích velký volební potenciál, píše v týdeníku Observer Jon Henley.

Marine Le Pen, šéfka francouzské ultrapravicové Front National, reagovala na masakr v Nice obviněním Hollandeovy socialistické vlády z toho, že prý "neudělala nic, vůbec nic" na ochranu francouzských občanů. Požadovala, aby vláda "vyhlásila válku" extremistům a zajistila "naprosté vyhlazení" fundamentalismu.

Jen několik hodin po střelbě v Mnichově zveřejnil Christian Lüth, mluvčí německé populistické strany Alternative für Deutschland, na Twitteru výzvu, kterou posléze vymazal: "Volte AfD! Výstřely v nákupním středisku Olympia: lidé mrtví v Mnichově. Policie říká, že vznikla akutní teroristická situace".

Mnichovský vrah byl teenager samotář, kterého šikanovali ve škole a který byl posedlý Breivikem a masovým vražděním

23. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Německo má znepokojující historii vraždění ve školách



Osmnáctiletý Němec, který v pátek večer usmrtil v mnichovském nákupním středisku devět lidí, byl posedlý masovým vražděním, vlastnil knihu o masakrech v amerických školách a hrál počítačové střílečky.

Většina jeho obětí byli také teenageři, pět z nich bylo mladších šestnácti let. Útočník se jmenoval Ali Sonboly a byl to syn íránských uprchlíků, kteří přišli do Německa v devadesátých letech. Sousedé svědčili, že byl ostýchavý a uzavřený do sebe a neprojevoval žádné známky násilí. Při policejní prohlídce v bytě jeho rodičů, kde Ali žil, v bloku sociálního bydlení v prosperující čtvrti Maxvorstadt, byly nalezeny novinové výstřižky a knihy týkající se masového vraždění.

"Mladík byl posedlý masovými masakry," řekl šéf mnichovské policie Hubertus Andrae. Zajímal se o ultrapravicového teroristu Anderse Breivika, který zavraždil 77 většinou mladých lidí v Oslo a na ostrovním táboře. K mnichovskému útoku došlo v den pátého výročí Breivikova útoku. Sonboly používal Breivikovu tvář jako svou profilovou fotografii na aplikaci WhatsApp.

Úřady stojí před otázkou, zda Sonboly záměrně zabíjel mladé lidi. Sonboly zavraždil sedm teenagerů, dvacetiletou dívku a pětačtyřicetiletou ženu.

Hollande varoval Mayovou: Bez volného pohybu obyvatel nebude mít Británie přístup na evropský trh

22. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Francouzský prezident François Hollande varoval novou britskou premiérku Theresu Mayovou, že Británie nemůže očekávat přístup na evropský trh, pokud chce omezit imigraci evropských občanů. Hollande dal jasně najevo, že britská premiérka má volbu: buď přijme volný pohyb obyvatelstva, anebo nebude mít Británie přístup na evropský trh.

Matt Qvortrup v deníku Guardian varuje, že obdobně tvrdý postoj vůči Británii zaujme i německá kancléřka Angela Merkelová. Británie nebude mít přístup na evropský trh, pokud nedodrží princip volného pohybu obyvatelstva a pokud nebude finančně přispívat do EU jako dosud.

ZDE

Alkohol je přímou příčinou sedmi druhů rakoviny

22. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

I mírné pití alkoholu je riziko

Alkohol způsobuje sedm druhů rakoviny a i lidé, kteří pijí jen občas, jsou ohroženi, uvádí se v nové analýze. Zdravotní odborníci doporučují, aby vlády zahájily více vzdělávacích kampaní v této věci, protože veřejnost netuší, jak těsně jsou provázány alkohol a rakovina. Balení alkoholu by mělo obsahovat varování.

Z důkazů, shromážděných v posledních letech, vyplývá, že alkohol způsobuje rakovinu prsu, tlustého střeva, jater a dalších částí těla.

Proč by USA měly stáhnout z Turecka jaderné zbraně

22. 7. 2016

čas čtení 5 minut


Před týdnem by otázka, zda USA mají dál skladovat jaderné zbraně v Turecku, zajímala jen špetku expertů na národní bezpečnost a zastánců nešíření zbraní hromadného ničení. Po jednom neúspěšném puči se diskuse rozšířila na CNN, do New Yorkeru, na New York Times, do Washington Postu a všelikam. Kdo v této debatě vítězí?, ptá se Tobin Harshaw.

Britská ekonomika od hlasování pro brexit vážně oslabuje

22. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Po hlasování pro brexit dne 23. června se britská ekonomika začala zmenšovat největší rychlostí od vrcholu finanční krize před sedmi lety. Vyplývá to z průzkumu podnikatelské důvěry. Zvlášť vážně byl postižen sektor služeb. Výroba klesla na nejnižší úroveň od února 2013 a z průzkumu vyplývá, že v třetím čtvrtletí roku 2016 poklesne britský HDP o 0,4 procenta. Zvlášť drasticky, nejvíce od roku 2009, poklesl index PMI, tedy index manažerů nákupu:

V Evropské unii naopak index PMI vzrostl: Chris Williamson, hlavní ekonom instituce Markit, která zveřejnila tato data, uvedl: "V červenci jsme zaznamenali dramatické zhoršení hospodářské situace. Podnikatelská aktivita poklesla nejrychleji od vrcholu finanční krize začátkem roku 2009." Libra okamžitě poklesla vůči dolaru o 1 procento na 1,31 dolaru. Investoři očekávají, že Anglická banka bude v srpnu nucena dále snížit úrokové míry, což dále oslabí libru.

Nový britský ministr financí Hammond je mezitím v Číně, kde se britská vláda nyní bude lísat do přízně čínským komunistům, ve snaze nahradit ztracené podnikatelské vazby na demokratickou Evropu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nepodceňujme Islámský stát. Dojde k mnoha dalším zvěrstvům

22. 7. 2016

čas čtení 4 minuty

Islámskému státu trvalo méně než 48 hodin, než převzal odpovědnost za strašlivý masakr v Nice. Tento týden ISIS také okamžitě "přijal odpovědnost" za pondělní útok sekyrou ve vlaku v Německu. Je možné, že tvrzení Islámského státu je pouhý oportunismus, avšak charakteristické rysy obou útoků naznačují, že oba pachatelé byli radikalizováni, nebo alespoň "inspirováni" Islámským státem.

Islámský stát je si velmi dobře vědom, jak velký mediální dopad má každá krvavá akce. Jde o psychologickou válku, která se vyvíjí jako charakteristický rys strategie extremistů od té doby, kdy Abu Bakr Naji, ideolog al Kajdy, zveřejnil r. 2004 na internetu svou esej "Management divošství".

Proč žijeme v době, v níž na faktech nesejde

22. 7. 2016

čas čtení 3 minuty


Zatímco jeho armáda anektovala Krym, Vladimir Putin přišel do televizního studia a s úsměškem sdělil světu, že na Ukrajině nejsou žádní ruští vojáci. Ani tolik nelhal, protože na tom, zda říkáte pravdu, už nezáleží. A když Donald Trump vytváří po libosti vlastní "fakta", tvrdí třeba, že viděl tisíce muslimů v New Jersey oslavovat pád newyorských Dvojčat, nebo že mexická vláda záměrně posílá do USA "špatné" emigranty, zatímco ověřovací agentury označují 78 % jeho tvrzení za nepravdivých, ale on se přesto stane prezidentským kandidátem - pak se zdá, že že na faktech už v zemi svobody nesejde. Když kampaň za brexit oznámí "Vynaložme na zdravotní péči 350 milionů liber, které nám každý týden bere EU" a po vítězství v referendu je tvrzení jedním lídrem odvoláno jako "omyl", zatímco druhý je vysvětluje jako "aspiraci", pak je jasné, že žijeme v "postfaktickém" světě, nebo ve světě "postpravdivém". Nejen ve světě, kde politici a média lžou - vždycky lhali - ale v takovém, kde už se ani nestarají o to, zda říkají pravdu nebo ne, napsal Peter Pomerantsev.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2016

17. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

V červnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 938,25 Kč.   Příjem z reklamy byl 8263  Kč.

Zůstatek byl koncem června 2016 132 482,29 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22321