Posuzujme zločiny migrantů a muslimů individuálně, nikoliv na základě kolektivní viny 2. část

25. 7. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Okolnosti masakru v Mnichově, jehož se dopustil Němec mající íránské kořeny, který zjevně neměl s muslimskou komunitou žádné styky ZDE, ukazují, že nešlo o útok džihádisty, ale psychicky narušeného člověka. Mnozí mohou být překvapeni tím, že i lidé, o kterých se domníváme, že vyznávají islám, mohou trpět depresemi, aniž by nutně vraždili z náboženských pohnutek. Totéž se týká i skutečnosti, že střelec v Mnichově byl inspirován extrémně pravicovým teroristou Andreasem Breivikem ZDE. To, že perverzní ideologie Daeš, jež má k islámu asi tak blízko jako křesťanství k teroru Armády Božího odporu v Ugandě, „motivuje“ tyto jedince k výkřiku „Alláh Akbar“, není rozhodně určující aspekt, jímž bychom se měli při hodnocení těchto zločinů řídit.

Přestože se útočník z Mnichova Ali David Sonboly narodil v Německu a měl íránské kořeny, řada okolnosti naznačuje, že pravděpodobně ani nebyl muslimem ZDE . Na základě některých indicií (David není typické jméno pro muslima) lze usoudit, že Sonboly dokonce konvertoval ke křesťanství ZDE . Tento fakt může také spoustu z nás překvapit, neboť se všeobecně tvrdí, že lidé pocházející z většinově islámských zemí, musí být nutně muslimy, děj se co děj. Muslimové, žijící především na Západě, přirozeně mohou svou víru opustit, aniž by se obávali věčného zatracení.

Sonbolyho masová vražda také postrádá typický podpis Daeše. Íránci coby lidé vyznávající šíitskou verzi islámu se často stávají terči vražedných útoků Daeše, nelze proto očekávat, že by Íránci byli přitahováni jeho šílenou ideologií. Odborník na islám Juan Cole se dokonce domnívá, že Sonboly byl motivován nenávistí k muslimům, a proto je možné jeho zločin označit za islamofobní.

Hysterie a strach v Německu, potažmo v Evropě, zesílily poté, co v bavorském městě Ansbach odpálil bombu Syřan, jemuž byla před rokem zamítnuta žádost o azyl. Při incidentu útočník zahynul a 12 osob bylo zraněno. Tento muž přicestoval do Německa před dvěma lety, trpěl sebevražednými tendencemi, strávil nějaký čas v psychiatrické léčebně, a opakovaně se dostal do křížku se zákonem ZDE. Vyšetřovatelé teprve zkoumají motiv pachatele, ale vzhledem k tomu, že pachatel měl u sebe ruksak s výbušným materiálem a domáhal se vstupu na hudební festival, není možné vyloučit islamistický útok. Jestliže se tento syrský žadatel o azyl opakovaně dopouštěl trestné činnosti související s drogovými delikty, měly se o něj adekvátním způsobem zajímat orgány činné v trestním řízení. Pokud měl navíc sebevražedné sklony, měl být v hledáčku bezpečnostních služeb. Opět není na místě vinit údajně velkorysý azylový systém v Německu (či snad migraci), jehož činnost kritizují lidskoprávní a církevní organizace ZDE a ZDE, ale jeho dílčí selhání, stejně tak jako selhání bezpečnostních složek včetně tajných služeb. Případné vyhoštění Syřana zpátky do země rozervané válkou kvůli kriminální činnosti by bylo v rozporu s lidskými právy. Problém se tedy měl řešit na německé půdě.

V malém německém městě nedaleko Stuttgartu došlo k dalšímu incidentu, při kterém syrský uprchlík mačetou (ve skutečnosti šlo o kráječ na kebab) usmrtil jednu ženu a další dvě osoby zranil ZDE. Podle výpovědi očitého svědka se 21letý Syřan s 20letou ženou pocházející z Polska před osudným útokem hádal s tím, že se do ní zamiloval v době, kdy začala pracovat v jedné z místních restaurací. Tento svědek také vypověděl, že pachatel přicestoval do Německa ze Sýrie sám před 18 měsíci. Přestože motiv činu je zatím neznámý, policie soudí, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by šlo o teroristický čin.

Patrně jde o zločin z nenaplněné lásky, jichž se „kupodivu“ dopouštějí i váleční uprchlíci.

Svalovat kolektivní vinu na muslimy či islám obecně rovněž není přípustné; svalovala se snad vina na katolíky za stovky atentátů IRA, při nichž přišlo o život 1800 lidí ZDE , nebo na Basky za další stovky útoků ETA, během kterých zahynulo víc než 800 osob ZDE?

V době, kdy Evropa trne strachy kvůli zločinům jednotlivých migrantů a muslimů, se stal Kábul, kde tisíce šíitů protestovalo proti diskriminaci, terčem teroristického úderu. Útok nepřežilo 80 osob a bryskně se němu přihlásil Daeš. Reportér Robert Fisk, který je podrobně seznámen se situací na Blízkém východě, ovšem na základě poznatků afghánských aktivistů uvádí, že masakr mohla zorganizovat sunnitská afghánská vláda ZDE.

Masivní teroristický útok v Kábulu opět ukazuje, že primárními obětmi těchto zvěrstev jsou obyčejní muslimové. Evropa nyní zažívá jen nepatrný zlomek hrůz, jež jsou celé dekády „doma“ na Blízkém východě; hrůz, za nimiž zhusta stojí západní vměšování a intervence, a proto není záhodno propadat panice, ale je nutné zohledňovat jednotlivé trestné činy, jejichž motivy mívají více vrstev.

0
Vytisknout
6621

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2016