Masakr z Nice je novou formou terorismu, kterou nedokážeme definovat

22. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Islámský stát zavedl novou metodu: obrátil polaritu odpovědnosti. Povzbuzuje lidi, aby páchali násilné činy, které pak příjímá jako krvavou poctu hozenou k jeho nohám. Abu Muhammad al-Adnani v roce 2014 apeloval na veřejnost, aby páchala náhodné útoky kdekoliv, jakýmikoliv nástroji, i automobily, píše Peter Beaumont.

Islámský stát si je vědom skutečnosti, že stačí, aby poskytl pro útoky, ať se dějí jakkoliv a kdekoliv, svůj vražedný kontext - vytvořit užitečné řešení pro rozhněvané a odcizené lidi.

Důležité je, a to mnoha lidem nedochází, že nemusí existovat žádná konkrétní vazba mezi pachatelem a Islámským státem. Islámskému státu je jedno, zda jsou pachatelé motivováni ideologicky, anebo jsou to psychicky narušené osoby. Důležitý je útok sám a jeho schopnost děsit, rozdělovat a destabilizovat - a pak se řekne, že útok byl inspirován ISIS.

Izraelci zjistili na okupovaných územích, že lidé, kteří páchají útoky nožem, jsou často jednotlivci s velkými osobními problémy, jimž akt násilí zpětně poskytuje význam jejich smrti.

Nebezpečným je zjevně nestabilní jednotlivec, podléhající grandiózním, smrtícím a narcistním představám, který si vypůjčí formy a myšlenky masového vraždění, protože jsou známé.

Tragickou realitou a výhodou pro ISIS je, že na motivaci nezáleží. Zmizel rozdíl mezi "izolovaným útočníkem" a "organizovaným terorem". Jde o násilí, jehož forma začíná být nepředpověditelná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5890

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2016