Alkohol je přímou příčinou sedmi druhů rakoviny

22. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

I mírné pití alkoholu je riziko

Alkohol způsobuje sedm druhů rakoviny a i lidé, kteří pijí jen občas, jsou ohroženi, uvádí se v nové analýze. Zdravotní odborníci doporučují, aby vlády zahájily více vzdělávacích kampaní v této věci, protože veřejnost netuší, jak těsně jsou provázány alkohol a rakovina. Balení alkoholu by mělo obsahovat varování.

Z důkazů, shromážděných v posledních letech, vyplývá, že alkohol způsobuje rakovinu prsu, tlustého střeva, jater a dalších částí těla.

"Existují přesvědčivé důkazy, že alkohol způsobuje rakovinu na sedmi místech těla a pravděpodobně i na dalších. Z epidemiologických důkazů vyplývá, že alkohol zpsobuje rakovinu hltanu, hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva, konečníku a prsu. Alkohol také pravděpodobně je spojen s rakovinou kůže, prostaty a slinivky břišní. Růst rizika je přímo úměrný míře konzumace alkoholu. Nejvyšší riziko je spojeno s vysokou konzumací alkoholu, ale podstatné riziko hrozí i pijákům s nízkou či střední spotřebou alkoholu," uvedla Jennie Connorová z Otago University na Novém Zélandě.

Letos v únoru vyvolala pozdvižení profesorka Sally Daviesová, hlavní vládní zdravotnice pro Anglii, když varovala ženy, že pití alkoholu způsobuje rakovinu prsu. Řekla při parlamentním slyšení: "Dělejte to, co já, když se rozhoduju, jestli si dám skleničku vína. Uvažujte: chci si dát tuhle skleničku vína a chci tak zvýšit riziko, že dostanu rakovinu prsu? Rozhoduju se tak pokaždé, když si dám skleničku."

Daviesová hrála podstatnou roli při přijetí nových vládních doporučení ohledně bezpečných hranic konzumace alkoholu, které doporučují, aby muži nekonzumovali více než 7 půllitrů piva týdně.

Dr. Jana Witt, činitelka organizace Cancer Research UK uvedla: "Víme, že devět z deseti lidí netuší, že mezi alkoholem a rakovinou je silná vazba." Alan Boobis, profesor biochemické farmakologie na Imperial College v Londýně, konstatoval, že vědci mají přesvědčivé důkazy, že alkohol způsobuje rakovinu. "Hlavním problémem je to efektivně komunikovat veřejnosti," řekl.

Studie Connorové také zjistila, že lidé, kteří zároveň kouří a pijí alkohol, jsou ohroženi rizikem rakoviny ještě daleko více.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10329

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2016