Nový "multimediální" film zkoumá úzkosti nejmladší generace

10. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


Nejmladší plnoletá generace (millennials) je často označována za generaci "Petra Pana", dětí, které odmítají dospět.


To je téma, které si tento týden získalo pozornost na Filmovém festivalu v Los Angeles při světové premiéře filmu "Heis", multimediálního projektu francouzské režisérky Anais Volpe.

Heis s použitím inovativních filmových technik sleduje život pětadvacetileté umělkyně Pii, která se vrací domů žít s matkou "protože naráz přišla o všechno", říká Volpe.

"Život vás často takto zasáhne - ztratíte milence, společné přátele, možná také práci - a najednou musíte najít znova svou vnitřní rovnováhu."

Projekt představuje současně celovečerním filmem, sérií krátkých filmů a uměleckou výstavou vzletů a pádů nejmladší generace - narozené v 80. a 90. letech - jimž čelí coby oběť stagnující ekonomiky a sociální nejistoty.

Film, který střídá humor, snovost a emocionální napětí, představuje rapidní shrnutí krátkých příběhů, které kolidují nedávno natočený materiál s citáty starých domácích videí, záznamy hlasů a úryvky televizních zpráv.

Volpe považuje multimediální projekty za způsob, jak otřít filmařinu novým hlasům. "Heis je také o generaci YouTube. Může získat přístup k obrazům a informacím rapidně a v nadbytku; jsme vždy přestimulovaní," vysvětluje režisérka.

Projekt měl původně podobu pěti jedenáctiminutových videí. "Nakonec jsem skoro měla celovečerní film," říká Volpe. Po předělání projektu a natočení nových scén se rozhodla, že minisérie doplní film.

Fotografie, rekvizity z natáčení a sbírka videí a klipů současně tvoří výstavu, která objela Francii a Anglii.

Mladá režisérka natáčela film ve Francii, Číně a USA s "mikrorozpočtem", který podle ní symbolizuje, s čím musí vyjít mnozí z generace millennials.

Když s projektem začínala, natočila videoklipy na iPhone, které příležitostně pověsila na internet, doma natáčela hlasové záznamy na malý mikrofon.

"Mohla jsem požádat o pomoc produkční společnosti, ale zdálo se mi zajímavější udělat to na koleně, protože film pojednává o těžkostech mladých lidí," dodala Volpe.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7081

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016