Rakousko: Třináct útoků na uprchlická centra za tři měsíce

10. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Jen během prvního čtvrtletí došlo v Rakousku ke 13 útokům na uprchlická centra, oznámilo ministerstvo vnitra. Za celý rok 2015 bylo zaznamenáno 25 takových útoků.


"Trend je velmi zřetelný," prohlásil mluvčí ministerstva Karl-Heinz Grundböck pro APA.

Údaje následují po nedávném požáru neobydlené ubytovny pro žadatele o azyl v Altenfeldenu ve spolkové zemi Horní Rakousy, které je vyšetřováno jako podezření ze žhářského útoku.

Místní úřady útok odsoudily a stovky lidí se připojily k projevům solidarity s uprchlíky.

Další útoky zaměřené proti uprchlíkům zahrnují také neznámého pachatele, který v lednu střílel z pušky na ubytovací centrum pro uprchlíky v Klagenfurtu.

Počátkem února vybuchly petardy před ubytovnou v Bregenzu, kterou využívá 80 žadatelů o azyl. Nikdo nebyl zraněn, ačkoliv došlo k vyražení oken a výbuchy byly znát i v nedalekých budovách.

Údaje zveřejněné v květnu ukazují, že počet útoků ultrapravicových extrémistů vzrostl z 1 200 v roce 2014 na 1 690 v roce 2015, což je nejvyšší roční bilance, jaká byla kdy v Rakousku zaznamenána.

K podobným útokům dochází v sousedním Německu, ačkoliv poslední požár v uprchlickém centru zřejmě vznikl v důsledku vnitřního konfliktu kvůli dodržování půstu při ramadánu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6229

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016