Krajně pravicové domobrany na Slovensku, v Maďarsku či Bulhrasku "chrání před nebezpečím"

Civilní patroly proti imigrantům v místech, kde se takřka nevyskytují

11. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Lidová strana - Naše Slovensko se rozhodla po měsících vyvolávání strachu z cizinců a muslimských migrantů k akci. Předák strany na jaře hrdě stál v popředí hlavního vlakového nádraží ve Zvoleně a ohlašoval, že nová skupina dobrovolníků začne hlídkovat ve vlacích a zajišťovat "slušným občanům" bezpečí před kriminálníky a minoritami.  Je jedno, že takřka žádný imigrant z těch mnoha se tisíc, kteří v posledních měsících prošli Evropou, vůbec vstoupil na půdu této středoevropské země, nebo že se za poslední rok stalo obětí trestného činu ve vlacích, hlídaných šesti sty železničními policisty, pouze 10 lidí.  Xenofobní slovenské uskupení je součástí vlny takových extremistických organizací napříč střední a východní Evropou, jež na tématu imigrace staví svou politickou agendu a popularitu. V některých případech se skupiny domobrany snaží o patrolování na hranicích, ulicích a dalších veřejných místech, aby bránily tomu, co se snaží zobrazovat jako hrozivý vpád žadatelů o azyl, z nichž mnoho přichází z válkou zničených a chudých zemí, jako je Sýrie, Afghánistán, Irák. NY Times v článku o obskurních, ale často populárních a politicky úspěšných skupinách extremistů doplňuje ponurý obraz zemí střední a východní Evropy.

"Původní kultury Evropy jsou ohrožovány nějakými idioty z pouště," prohlásil Marian Magat, předák Vzdor Kysuce, další krajně pravicové skupiny na Slovensku, přes které prošlo jen několik málo migrantů a ještě méně se snažilo získat možnost pobytu. 

V Maďarsku, přes které prošlo minulý rok  na 400 000 žadatelů o azyl na jejich cestě do Německa a dalších přívětivějších destinací, vede Ištván Matyáš Vass, umělec a bývalý poslanec v důchodu, skupinu nazvanou Hunyadiho jednotka ochrany hranic.  Je pojmenována po Jánosi Hunyadim, vojevůdci, který zvítězil v rozhodující bitvě o Bělehrad proti otomanským vojskům v 15. století. 

Pan Vass společně s třemi stovkami souputníků udržují trvalou aktivitu na sociálních sítích , kde agitují proti tomu, co vnímají jako ohrožení imigrací.  

V Bulharsku zase Petar Nizamov prohlásil, že je hrdý na vytvoření neformální skupiny zvané Občanská komanda k ochraně žen a víry. Ta před několika měsíci začala lovit migranty okolo hranic země ve snaze zatlačit je zpět do Turecka.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6127

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2016