Zmatené reakce na masakr v Orlandu

13. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Donald Trump napsal na Twitteru:

"Zmíní se prezident Obama konečně o islamistickém terorismu? Pokud ne, měl by okamžitě s ostudou rezignovat!"

Hilary Clintonová reagovala nejuměřeněji. Vyjádřila jen soustrast s obětmi a uvedla, že čeká na výsledky vyšetřování. Bernie Sanders zdůraznil potřebu kontroly zbraní.

Už počáteční reakce ukazují, jak zmatené zřejmě budou americké reakce. Tento masakr se netýká imigrace. Omar Mateen se narodil v Americe. Z masakru nelze vinit jiný národ. Jeho nenávist byla domácí, americká, píše komentátor Gary Younge.

Někteří lidé řeknou, že na vině je islám. Mateen byl muslim. Jenže masové vraždění není výsadou islámu a v Americe je docela běžné. Loni bylo v USA spácháno 330 masakrů.

Někteří budou říkat, že je to o bezpečnosti. Jenže Mateen nebyl odsouzen za žádné předchozí trestné činy. Možná ho inspirovala brutalita Islámského státu, ale nelze zavírat lidi za to, co si myslí.

Někteří budou říkat, že je to o náboženské integraci. Mateenův otec a jeho bývalá manželka naznačují, že Mateen byl silně homofobní a že to byl násilník. Otec řekl televizi NBC, že syna rozzuřilo, že viděl, jak se na veřejnosti líbají dva muži. "Bil mě," sdělila deníku Washington Post jeho manželka, která svědčila o tom, že to byl nestabilní násilník. "Přišel domů a začal mě mlátit, protože nebylo dopráno."

Jenže muslimové nevynalezli domácí násilí ani homofobii. A ve velké části křesťanské Ameriky nejsou homosexuálové akceptováni. Náměstek texaského guvernéra Dan Patrick dokonce po masakru v Orlandu naznačil, že si za svou smrt mohou homosexuálové sami: "Nemylte se," napsal na Twitteru a citoval bibli: "Bohu se nelze vysmívat. Člověk sklízí, co zasel."

Pouhých 48 hodin po pohřbu nejslavnějšího amerického muslima, Muhammada Aliho, jehož všichni oslavovali, je nyní celá muslimská komunita opět terčem podezřívání, nejen z terorismu, ale i z homofobie.

Někteří řeknou, že problémem jsou zbraně. Ze zpráv vyplývá, že si Mateen koupil svůj glock legálně. Každá země má homofobii a duševní choroby, ne každá země má široce rozšířené zbraně. Nikde jinde v západním světě by Mateen zbraně nezískal tak lehce. Ale Francie má přísné zákony proti vlastnictví zbraní a přesto tam v posledních dvou letech došlo k teroristickým útokům.

Zatímco vraždění je hrubý fakt, faktory, které k němu vedou, jsou složité. Avšak ve chvílich krize se mnozí poukazu na složitost vysmívají jakjo slabosti. Podpora Donalda Trumpa v USA po teroristických útocích ve Francii a v San Bernardino v Kalifornii stoupla.

Strach podporuje demagogy. Historie stojí na straně opatrných.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7933

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2016