NATO obkličuje Rusko: Spojené státy by jako náměsíčník mohly aplikovat scénář soudného dne

12. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Zatímco americké torpédoborce a válečné lodě poprvé od konce studené války vplouvají do vod Černého moře, desetidenní vojenské cvičení sil NATO, které se odehrává v Polsku, ohrožuje mír v Evropě, soudí profesor Richard Sakwa, zabývající se ruskou a evropskou politikou na Univerzitě v Kentu.

Vojenského cvičení se účastní 31 tisíc vojáků z 24 členských států NATO. Evropské země, které se nacházejí v blízkosti hranic Ruské federace, včetně Polska a pobaltských států, chtějí mít „ujištění“ o „oddanosti Spojených států a NATO“.

Avšak profesor z Univerzity v Kentu Richard Sakwa tvrdí, že je absurdní se domnívat, že by tyto státy čelily možnému vojenskému útoku ze strany Ruské federace.

V roce 1991 Severoatlantickou alianci tvořilo 12 států. Dnes je jich 28 s tím, že nově má být do NATO přijata Černá Hora. V budoucnu by se členy Aliance mohly stát Gruzie a Ukrajina. V odpověď na to, co Sakwa popisuje jako „skutečnou existenční hrozbu“ kvůli rozšíření NATO, Rusko na své západní hranici vytvořilo více obranných jednotek, vybudovalo nové vojenské základny a komunikační sítě a modernizovalo svůj jaderný arzenál.< /p>

„Neschopnost spočívající v tom, že se NATO nedokázalo začlenit do všeobecného bezpečnostního systému, který by zahrnoval i Rusko, vedla ke stávající konfrontaci,“ říká Sakwa.

Sakwa se obává, že „nestrávený vztek z minulosti, který má dosud na Severoatlantickou alianci vliv, společně s vojenskou kulturou, nedokázaly vyjít ze stínu studené války, a to by mohlo znamenat, že nevelký incident, náhodná událost či malá provokace by v posledku mohly vést k velmi rychlé eskalaci.“

„NATO nyní existuje proto, aby mohlo zvládat hrozby, které vytvořilo samotnou svou existencí,“ míní profesor Sakwa.

Celý článek v angličtině ZDE /p>

(Shrnutí připravil D. Veselý)

0
Vytisknout
7787

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2016