Atmosféra v Evropě je teď hnusná

10. 1. 2016

čas čtení 4 minuty
Po Kolíně populisté jásají a centristická a levicová politika je v chaosu. Nová nacionalistická vláda v Polsku reagovala na kolínskou katastrofu škodolibě. Ta je důvodem, hlučně vyhlásili v Polsku, proč se Polsko nepodrobí německému naléhání, aby přijalo více uprchlíků. Vlády v Maďarsku, na Slovensku a v České republice s tím souhlasí. Strach z imigrantů už v podstatě zlikvidoval schengenskou zónu volného pohybu i elitní liberální konsensus, že nacionalismus a rasismus byly vždy v minulosti v Evropě zdrojem katastrof. Všude se stavějí ploty, i v myslích lidí. Nálada na evropském kontinentu je dnes hnusná. A hned tak se nezlepší.

Německo teď nemluví o ničem jiném než o kolínských útocích. "Kolín" se stal vyjádření veškerého strachu, všech předsudků a přiznejme si to - reálných problémů spojených s masovou imigrací. Německá nádraží bývala symbolem Willkommenskultur, vstřícného postoje vůči uprchlíkům, když davy přátelsky vítaly uprchlíky ze Sýrie i od jinud. Nyní se jedno nádraží stalo symbolem pro to, co někteří nazývají islámskou "kulturou znásilňování", píše v týdeníku Observer Alan Posener.

Otázky zůstávají. Kdo byli ti muži? Azyloví pracovníci popírají, že by uprchlíci byli ve většině, a říkají, že oblasti kolem nádraží v Kolíně, v Hamburku a ve Stuttgartu ovládají gangy Marokánců a dalších Severoafričanů. A pak je tu policie: 200 policistů by přece mělo zvládnout 1000 většinou opilých mužů. Proč policie nezasáhla? Proč lhala? Byla to politická korektnost? Anebo názor, že obtěžování mladých žen je přirozenou součástí silvestrovské zábavy?

A nakonec média: snažili se novináři utajovat, že to, o čem řvou ultrapravičáci, se opravdu stalo? Pravda je pravděpodobně nevinnější. Policie neměla řádné vedení - šéf kolínské policie byl nyní vyhozen. Novináři byli ještě myslí na vánočních a novoročních prázdninách. Ale to nepřesvědčí stoupence Pegidy ani populistické strany Alternative für Deutschland. Ti pravidelně obviňují policii a soudnictví z přehnané politické korektnosti a tisk, že slepě podporuje plán Angely Merkelové na "výměnu obyvatelstva", že potlačují informace o zločinnosti imigrantů a démonizují ty, kdo o tom chtějí hovořit.

Nepomohlo, že kolínská primátorka Henriette Reker, která se před volbami v říjnu stala terčem rasistického útoku, kdy ji útočník pobodal na krku, poradila ženám, aby si od neznámých mužů "udrželi odstup".

Měří se dvojím metrem. Spisovatelka Birgit Kelle, etnická Němka z Rumunska, odsoudila "nepřijatelný obraz žen", který do Německa přinášejí muslimové. Avšak před několika lety tato spisovatelka reagovala na protesty žen proti sexuálnímu šikanování na pracovišti knihou s názvem "Tak si zapněte blůzu".

Většina aktivistů proti uprchlíkům také bojuje proti feminismu, proti genderovému mainstreamování, proti pohlavní východě ve školách a tak dále, ale to nemá cenu připomínat, když zuří emoce. Když lidé poukázali na to, že na Oktoberfestu v Mnichově se pravidelně znásilňuje, lidé, kteří nenávidí muslimy, zahájili kampaň na Facebooku, kde argumentují, že Oktoberfest navštíví 5,9 milionu lidí týdně a "jen 20 žen bylo loni znásilněno", kdežto teď 1000 mužů zaútočilo na 100 žen. Naučte se matematiku, posmívají se.

Ke Kolínu došlo právě, když to začínalo vypadat, že riskantní krok Angely Merkelové, která se snažila zostudit ostatní Evropu a přimět ji, aby přijala více uprchlíků, byl úspěšný. Imigrační byrokracie oznámila, že už situaci zvládá.

Ultrapravicová strana Alternative für Deutschland má v letošních regionálních volbách zaznamenat úspěch, ale to by hrálo ku prospěchu Merkelové, protože by to donutilo ostatní strany, aby vstoupili do koalice s její oslabenou, ale stále ještě dominantní CDU.

Avšak po Kolíně populisté jásají a centristická a levicová politika je v chaosu. Nová nacionalistická vláda v Polsku reagovala na kolínskou katastrofu škodolibě. Ta je důvodem, hlučně vyhlásili v Polsku, proč se Polsko nepodrobí německému naléhání, aby přijalo více uprchlíků. Vlády v Maďarsku, na Slovensku a v České republice s tím souhlasí. Strach z imigrantů už v podstatě zlikvidoval schengenskou zónu volného pohybu i elitní liberální konsensus, že nacionalismus a rasismus byly vždy v minulosti v Evropě zdrojem katastrof.

Všude se stavějí ploty, i v myslích lidí. Nálada na evropském kontinentu je dnes hnusná. A hned tak se nezlepší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13138

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2016