S poradcem íránského prezidenta o vyjednávání s USA

25. 11. 2014

čas čtení 4 minuty



Channel Four News vysílaly v pondělí rozhovor s dr. Hossejnem Mussavianem, bývalým íránským diplomatem a vyjednavačem o jaderných otázkách v letech 2003-2005 o probíhajícím vyjednávání o jaderné infrastruktuře v Íránu. Je stále jedním z nejbližších poradců íránského prezidenta.

Hossejn Mussavian: Myslím, že na vyjednávání o jaderné infrastruktuře v Íránu se už dospělo k velkému pozitivnímu pokroku. Jsou na správné cestě a jsem optimistický, že budou schopni dokončit dohodu do července. Prvním důvodem pro to je z mého hlediska, že nemají žádné spory ohledně opatření o transparentnosti. Čtyři mocnosti vědí, že Írán je ochoten splnit všechny regulační požadavky Mezinárodního úřadu pro atomovou energii.

Jon Snow: Vy máte blízko k myšlení prezidenta Rouhaniho. A jste jeho stoupencem. Kolik času vlastně pan prezident má? Červenec je daleko. Vidíte, co se stalo například s tou ženou, co se šla podívat na volejbal - okamžitě jí zavřeli - že dogmatici jsou připraveni k zásahu.

Hossejn Mussavian: Domácí íránská situace je velmi podobná domácí americké situaci. Je to zrcadlový obraz.

Jon Snow: Chcete říct, že máte v Íránu svou vlastní Tea Party?

Hossejn Mussavian: Máme své vlastní radikály, tak jako nynější americký Kongres, který bojuje proti prezidentu Obamovi a je proti jaderné dohodě. Avšak mezi Íránem a Spojenými státy existuje jeden rozdíl. Pokud dojde k dohodě, Írán má jediného člověka, který o věci rozhodne, a to je Nejvyšší vůdce. Pokud ten tu dohodu schválí, dohoda bude schválena a radikálové na tom nemohou nic změnit. Avšak tak tomu není v USA. Jestliže to Obama podepíše, Kongres mu to může odmítnout.

Jon Snow: To je velmi znepokojující. Proč tedy nevyužil Írán své šance, do ledna má stále ještě v Kongresu šanci.

Hossejn Mussavian: Írán je připraven. Spojené státy vyvíjely na všechny nátlak, aby se prodloužilo vyjednávání o zrušení sankcí.

Jon Snow: Říkáte, že ty odklady jsou důsledkem amerického tlaku, ne íránského tlaku. Podívejme se na pozitivní stránku celé věci. Amerika a Írán spolu začaly poprvé po 34 letech jednat. Vydrží to do července?

Hossejn Mussavian: Nejenže se konají jednání mezi USA a Íránem poprvé za pětatřicet let, ale jsou to přímé rozhovory na vysoké úrovni, jsou velmi závažné a funguje to.

Jon Snow: Dojde k dohodě?

Hossejn Mussavian: Myslím, že k dohodě dojde. Měli bychom si také uvědomit, že celý region je v chaosu. Krize v Sýrii, ISIL, Irák, Afghánistán. Írán je významná mocnost, Spojené státy jsou významná mocnost a obě strany se potřebují zbavit tohoto jaderného problému, aby se mohly plně věnovat velkým hrozbám v regionu i mimo něj.

Jon Snow: Jak znepokojený je Írán?

Hossejn Mussavian: Írán je opravdu znepokojený. Důvodem, proč Írán spolupracoval s Amerikou i s Evropany v roce 2001 v boji proti Talibanu a al Kajdě, protože byli opravdu znepokojeni vzestupem extremismu.

Jon Snow: Po dosažení jaderné dohody by Amerika a Írán mohly spojit své síly v boji proti ISIS?

Hossejn Mussavian: Podle mého názoru by to měly udělat už hned teď a ne až později.

Jon Snow: Budou spolu spolupracovat ohledně Sýrie?

Hossejn Mussavian: No určitě.

Jon Snow: Teď ale Írán podporuje Assada.

Hossejn Mussavian: Nejprve musíme zaručit celistvost Sýrie. Vyhladit teroristy. A pak všichni budeme spolupracovat a uspořádáme svobodné volby pod dohledem OSN. A ať si syrský národ zvolí svého prezidenta. Ale v současné situaci, to je katastrofa.

Jon Snow: Přijali byste myšlenku, že Assad bude muset odejít?

Hossejn Mussavian: Assad tam nebude vládnout navždycky. Assad nikdy neřekl, že bude vládnout navždycky. Ale ať se nám to líbí, nebo ne, nejmocnější institucí v Sýrii, která bojuje proti ISIS, je Assad, se svou armádou a bezpečností. A současná opozice, buď to jsou teroristé, anebo jsou příliš slabí na to, aby bojovali proti teroristům a proti Assadovi.

0
Vytisknout
7596

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2014