V Rusku roste chudoba a platy úředníků

26. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

V Rusku žije podle různých zdrojů pod hranicí chudoby 11-13% obyvatel. Rostoucí inflace tento ukazatel mohou pouze zvednout, jsou přesvědčeni ve vládě. Nejohroženější jsou rodiny s neplnoletými dětmi, ovšem v příštích letech jim vláda sotva dokáže pomoci. Na druhé straně platy úředníků rostou se zjevným předstihem před inflací.

Pod hranicí chudoby žije 15,7 milionu Rusů, oznámila včera vicepremiérka Olga Goloděc. Vloni přitom Světová banka prognózovala snížení tohoto počtu pod 15,2 milionu. Místo toho přibylo půl milionu chudých, kvůli ukrajinské krizi a poklesu cen ropy. A 62% takto postižených tvoří podle Rosstatu rodiny s nedospělými dětmi. Experti Vysoké školy ekonomické upozorňují, že při nízkých platech a slabé rodinné politice jde o zákonitý jev. A podle ředitele Institutu sociální politiky vláda bude především v příštích letech hledat peníze na indexaci penzí, zatímco s podporou rodin se nedá počítat.

Na druhé straně podle údajů Rosstatu průměrný plat úředníků ve federálních vládních orgánech v období leden-září 2014 dosáhl částky 96,5 tisíce rublů a meziročně vzrostl o 18,3%, zatímco inflace dosáhla zhruba 10%. Průměrný plat celostátně dosahuje 31,6 tisíce rublů a vzrostl meziročně o 9,8%.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
11872

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2014