Pod záminkou rozčilení ohledně Zemanova "buranství" unikají českým občanům daleko důležitější věci

27. 11. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Sešel jsem se ve čtvrtek v Glasgow s univerzitními pracovníky z několika českých vysokých škol. Z rozhovoru s nimi vyplynulo, že čeští politikové chystají v podstatě tutéž manažerskou likvidaci českého univerzitního školství, která vážně ničí vysoké školy v USA a ve Velké Británii.

V Británii bylo v poslední době odstraněno u většiny vysokých škol právo univerzitních učitelů demokraticky volit děkany a rektory. Ti jsou najmenováváni pofidérními "správními radami", které jmenuje dosavadní vedení univerzity a taková správní rada pak zpětně potvrzuje "legitimitu" vedoucího pracovníka univerzity. Tato struktura, v níž mají na univerzitách pak hlavní slovo nevolení podnikatelé, vede k likvidaci veškerých principů svobodné a tvůrčí akademické práce a proměňuje vysoké školy v kapitál, zneužívaný soukromými podnikateli.

Přesně tentýž systém se podle informací, které jsem získal od českých kolegů, připravuje v rámci nového českého vysokoškolského zákona, který má údajně začít platit od ledna 2015, avšak jeho znění je naprosto neznámé a nekoná se o této opravdu závažné věci, které může potenciálně vést k likvidaci českých vysokých škol, jak jsme je po staletí znali, žádná veřejná diskuse.

Nikdo se o tento problém nezajímá a nikdo nezkoumal, do jaké míry mají podnikatelsky mafiánské zájmy potenciálně vážný ničivý vliv na blížící se restrukturalizaci českých vysokých škol.

Hlavně, že média debatují o "buranství" Miloše Zemana. To je jistě nejdůležitější věc, mající prioroitu před vším ostatním.

Tohle je daleko důležitější problém a v této věci by měli lidi organizovat velké demonstrace a systematicky se obracet na politiky. Vyžadovalo by to ovšem nejprve investigativní práci a informovanost veřejnosti o tom, co se vlastně děje a proč.

Je šílené, že Čechy dokážou zmobilizovat k demonstracím jen blbosti. Skutečně důležité věci jim pod nosem, aniž by si toho čeští občané povšimli, mafiáni mění bez jejich zájmu.

0
Vytisknout
22166

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2014