Jak obří britská banka záměrně likvidovala a tunelovala malé podniky

25. 11. 2014

čas čtení 8 minut



Britské televizní Channel Four News před časem zveřejnily svědectví whistleblowera z obří britské banky Royal Bank of Scotland (RBS), která byla během finanční krize z r. 2008 znárodněna. Whistleblower svědčil o tom, že se banka bránila před bankrotem likvidací a tunelováním menších britských podniků. Následovalo vyšetřování této praxe ve finančním výboru britské Dolní sněmovny, kde ředitelé banky lhali, že to není pravda. Teprve nyní vyšlo najevo, jak přiznal ředitel banky RBS Dolní sněmovně, že to pravda byla.

Moderátor Jon Snow: RBS se v pondělí byla nucena omluvit finančnímu výboru britské Dolní sněmovny, že jej vážně uvedla v omyl a zatajila mu, že banka odebírala financování malým britským podnikům, dohnala je k bankrotu a pak je vytunelovala. Loni v létě tvrdili ředitelé banky Dolní sněmovně, že oddělení banky RBS, které tuto praxi provozovalo, prý bylo nevýdělečné a žádné podniky netunelovalo. Nyní banka přiznala, že lhala. Budou vinicí konečně postaveni před soud?

Stovky malých britských podniků byly donuceny k bankrotu. Jejich majitelé přišli o všechno. Nikoliv však banka RBS. Ta čelí obvinění, že britské podniky vytunelovávala, aby si vyřešila vlastní finanční problémy. Nyní přiznali ředitelé banky, že poslance Dolní sněmovny uvedli v omyl ohledně praxe svého kontroverzního oddělení, o němž původně tvrdili, že jeho cílem nebylo vydělávat pro banku peníze.

Naše reportérka pro podnikání Chevonne Kennedy odhalila v tomto pořadu před několika měsíci, jakým způsobem fungovalo v bance RBS "Oddělení pro globální restrukturalizaci", GRG. Nyní rekapituluje:

Chevonne Kennedy: Toto je nejnovější v dlouhé řadě špatných zpráv o bance RBS. Minulý týden dostala pokutu, že jí přestalo fungovat internetové rozhraní pro zákazníky, o týden předtím byla pokutována miliony liber za podvádění v oblasti mezinárodních měnových kurzů, a dnes se dovídáme přiznání, jak banka RBS zacházela se svými vlastními zákazníky.

Týká se to kontroverzního oddělení v bance RBS, jménem GRG. To se záměrně zmocňovalo malých podniků a záměrně je donutil k bankrotu a pak je ve prospěch banky vytuneloval.

Banka RBS to popírala, dokonce zpochybňovala autenticitu whistleblowera odtamtud, dva ředitelé této banky dokonce vystoupili ve finančním výboru Dolní sněmovny a popřeli tam, že oddělení GRG vydělávalo pro banku peníze. Avšak dnes přiznal ředitel správní rady banky RBS, že ti dva ředitelé uvedli Dolní sněmovnu v omyl. Nemluvili při svém svědectví v Dolní sněmovně pravdu a účelem práce oddělení GRG bylo vydělávat peníze.

Toto odhalení se týká stovek malých podniků po celé Británii. Mnoho z nich oddělení GRG záměrně přivedlo k bankrotu. Takto o tom v naší reportáži hovořil jeden podnikatel:

Reportáž z února 2014:

Reportérka: Banka RBS, která je obviňována, že provozovala utajené oddělení GRG, jehož cílem bylo odčerpávat peníze z výdělečných soukromých podniků, aby se banka sama v době finanční krize udržela nad vodou. Smithovi zdůrazňují že měli výdělečný podnik, do té doby, než je banka donutila stát se obětí oddělení zvaného Global Restructuring Group, GRG. Manželská dvojice, která nám poskytla rozhovor před několika měsíci, přišla o oba své hotely poté, co je banka donutila vyplatit jí téměř půl milionu liber (16 milionů Kč) za údajnou "podporu".

Paul Smith, bývalý hoteliér: Bankovní půjčky samy o sobě nebyly problematické. Problémem byly poplatky, které banka začala v souvislosti s půjčkami vybírat. Banka nám účtovala na poplatcích 15 až 25 000 liber měsíčně. Za její "podporu".

Reportérka: A v čem spočívala ta "podpora"?

Paul Smith, bývalý hoteliér: Netuším.

Reportérka: Banka popírá, že dohnala tyto či jakékoliv jiné malé podnikatele k bankrotu. Avšak v únoru 2014 jsme hovořili exkluzivně s whistleblowerem pracujícím v oddělení GRG v bance RBS. Ten svědčil, že oddělení fungovalo jako výdělečný podnik. Účtovalo zákazníkům obrovské poplatky, aby je tak dohnalo k bankrotu a pak se mohlo zmocnit jejich kapitálu.

Whistleblower: Každý týden jsme dostávali email, v němž jsme byli informováni, kdo získal pro banku největší množství poplatků a z které firmy. Ředitelé za to naše pracovníky chválili. A často se nás ptali, proč od podniků nevybíráme ještě víc poplatků, abychom z nich dostali co nejvíce peněz.

Reportérka: Jaký na to měli zaměstnanci oddělení GRG názor?

Whistleblower: Byla to nemorální praxe, kterou banka používala, aby přežila.

Reportérka: Banka to systematicky popírala a ředitel oddělení GRG se dokonce v parlamentě pokusil zpochybnit autentičnost našeho whistleblowera. Ale dnes se dlouhodobá obrana tohoto oddělení jak se zdá rozložila. Když banka RBS byla povolána v červnu 2014 k finančnímu výboru Dolní sněmovny, dva ředitelé banky, Derek Sage a Chris Sullivan, tvrdili, že cílem oddělení GRG není pro banku vydělávat. Avšak dnes se dovídáme, že šéf správní rady RBS Sir Philip Hampton, napsal předsedovi finančního výboru Dolní sněmovny, že cílem oddělení GRG bylo pro banku vydělávat a že oba ředitelé výbor Dolní sněmovny informovali nesprávně. Prý to nebylo nic nepoctivého bylo to "autentický omyl".

Ať to byl "autentický omyl" nebo ne, toto přiznání má obrovský význam.

Jon Snow: Bill Haslam je malý podnikatel a ředitelem organizace Bully Banks, Agresivní banky. To je aktivistická organizace, kterou pomohl založit pro malé podnikatele na podporu proti bankám poté, co se také stal obětí kontroverzních bankovních praktik. Jak reagujete na tuto změnu postoje banky RBS?

Bill Haslam: Je to potvrzení toho, co říkáme celou dobu. Nechápu, jak je možné, že dva ředitelé banky, jeden z nichž je tam ředitelem už dvacet let, neví, že jeho oddělení GRG vydělává peníze. Podle našeho názoru prostě lže.

(...)

Jon Snow: Věříte, že teď dojde k nějaké nápravě?

Bill Haslam: Vůbec ne. RBS nyní přiznala, že ohledně něčeho lhala. Tolik našich členů přišlo o střechu nad hlavou, rozpadla se jejich manželství, onemocněli, trpí stresem, někteří dokonce spáchali sebevraždu, kvůli tomu, jak s nimi bylo zacházeno.

Jon Snow: Co byste chtěl, aby se stalo?

Bill Haslam: Měli by ty lidi pohnat k odpovědnosti.

Jon Snow: Ale co ty malé podniky, jejichž majitelé přišli o všechno?

Bill Haslam: Pro nesolventní firmy je nesmírně obtížné získat jakékoliv odškodné. Nevím o jediném postiženém podniku, který by obdržel jakékoliv odškodné.

Jon Snow: Nejsou žádné důkazy, že by se banka RBS rozhodla dobrovolně odškodnit podniky, které zničila. Ale vy říkáte, že tohle dělaly i jiné banky, nejen RBS. Žádná z nich dobrovolně nenabídla, že těmto zbankrotovaným podnikům znovu poskytne likviditu?

Bill Haslam: Ne, protože podle zákona je nesmírně složité pro zbankrotované podniky cokoliv dostat.

Jon Snow: Myslíte si, že je pravděpodobnost, že budou viníci potrestáni?

Bill Haslam: Nevypadá to tak, podle toho, co říká finanční výbor Dolní sněmovny. Zřejmě jim to projde. Ředitel RBS Chris Sullivan, jeden z těch dvou ředitelů, který finančnímu výboru Dolní sněmovny lhal, právě dostal prémii ve výši 450 000 liber. Byl bych rád, kdyby tyto peníze dostali někteří ti chudáci, kteří přišli o střechu nad hlavou a o své živobytí.

0
Vytisknout
9873

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2014