V Gaze bylo vyvražděno Izraelci jen 0,0661% obyvatel, tak je to v pořádku. Jsou to stejně jen muslimové

31. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Ve středu večer interviewoval Jon Snow v Channel Four News z Bejrútu Osamu Hamdana, zahraničně-politického mluvčího organizace Hamas. Jon Snow zahájil rozhovor otázkou: "Osame Hamdane, Izrael prokázal, že se rozhodl dál zabíjet v Gaze, ženy, děti a všeobecně i civilisty. Proč jej v tom povzbuzujete tím, že dál odpalujete do Izraele své neefektivní rakety?"

Hamdan na to odmítl odpovědět a namísto toho prezentoval ideologické bláboly, neústupný vzdor, plný odkazů na historické křivdy a rekriminace. Rozhovor nestojí za to překládat, kdo si ho pustí, viz výše, uvidí, že velmi rychle zdegeneroval v hádku, v níž mluví moderátor a interviewovaný systematicky proti sobě. Epizodě dali v Channel Four News název: "Hamas: "Není férové říci, že ať už válku začal kdokoliv, musíme teď přestat". To je v podstatě přesné shrnutí tohoto blábolu.

Obě strany v této válce šíří kolem sebe propagandu a bláboly, jak izraelská, tak Hamas.

Je velmi znepokojující, že se postavení obou stran přitvrzuje, a obě strany se přidržují ideologického blábolu, jehož podstatou je víceméně touha zničit a zadupat druhou stranu do země. Je velmi znepokojující, že situace v Izraeli se začíná blížit totalitě. Dokazují to také četné články a televizní reportáže. Je to do určité míry důsledkem toho, že izraelská média většinou neinformují o systematickém vyvražďování žen a dětí. Je to už skoro jak v komunistickém Rusku. Hamas v Gaze popravuje své kritiky, a v Izraeli se šíří ostrakizace lidí, kteří si dovolí poukázat na to, že řešení situace systematickým vyvražďováním žen a dětí a proměňováním obytných čtvrtí v Gaze v rumiště není to pravé.

Je nutno se ohradit proti některým výrokům Karla Dolejšího. Nikdo s minimálním množstvím lidskosti v těle nemůže naznačit, že při vyvraždění více než 1200 osob, většinou žen a dětí, vlastně nevadí, protože bylo tentokrát v Gaze vyvražděno pouze 0,0661% obyvatel Gazy! - no, co to je!? Dovedete si představit, jak by to působilo v české společnosti, kdyby třeba Německo, USA nebo Rusko bombardováním vyvraždilo za tři neděle 1200 osob, většinou žen a děti? Mimo jiné za ty tři neděle Izrael vyvraždil v Gaze daleko více lidí, než zemřelo terorismem v Severním Irsku během tamějších celých dvacetiletých tzv. "troubles".

Druhým poněkud obscénním a manipulativně zkreslujícím je tvrzení, jímž Karel Dolejší čtenářům podsouvá, že nad zabíjením žen a dětí se rozhořčují jen aktivisté provozující "kampaň palestinské lobby". Zřejmě je pravda, že Hamas se snažil provokováním Izraele, aby zabíjel ženy a děti, vyvolat mezinárodní ostrakizaci Izraele, a zjevně se to Hamasu daří, protože Izrael se rozhodl, že bude postupovat v Gaze vražedně bez ohledu na dopad svých vojenských akcí.

Představa však, že jsou vybíjením žen a malých dětí šokováni jen aktivisté provozující "kampaň palestinské lobby", je šokující a je důkazem pozoruhodné absence lidskosti. Normální člověk na vyvražďování žen a malých dětí nemůže nereagovat šokem a odporem. Mezinárodní média, přítomná v Gaze, lze těžko považovat za aktivisty z "propalestinské lobby", jsou to většinou velmi tvrdí, zkušení a často i cyničtí reportéři, kteří se nestavějí na žádnou stranu. Celá řada mezinárodních novinářů, nyní přítomných v Gaze, však přiznává, že i když byli přítomni v různých válkách, nic tak šokujícího jako nynější vybíjení žen a dětí, dosud nikdy nezažili.

Jinými slovy, mezinárodní média, která jsou většinou spíš pravicová, reagují na vraždění v Gaze na základě normální lidské reakce. Vyvražďování žen a děti je prostě pro normální šéfredaktory hlavní zpráva. Nikoliv ovšem pro redakce v České republice.

Osobně se domnívám, že nelze tolerovat vybíjení "pouze 0,0661% obyvatel Gazy!" a ať je organizace Hamas jakkoliv extremistická a vražedná, řešením nemůže být mstít se na civilním obyvatelstvu a infrastruktuře Gazy. Mnozí pozorovatelé poukazují na to, že nynější konflikt zahájil Izrael, nikoliv Hamas, a to prostě proto, že v Gaze došlo k sjednocení frakcí a to by bývalo nebezpečné pro izraelskou zahraniční politiku. Před časem jsme zde v Britských listech zveřejnili redakční komentář deníku Guardian, který podle mě velmi rozumně vysvětloval, jak bylo možno situaci řešit bez nynějšího vraždění, které musí být komukoliv na světě nepřijatelné.

Nezájem o toto vraždění v České republice mě vede k velmi pochmurným závěrům o existující míře lidskosti v této zemi, která je zjevně ještě umenšována rasismem: O nějaké zabíjené palestinské děti se nemusíme starat, vždyť jsou to jen Arabové a muslimové, že...? Česká společnost se většinou chová nelidsky vůči svým slabým občanům, takže je logické, že zaujímá indiferentní až nelidský postoj vůči násilí, které se děje jinde. Nás se to přece netýká. A vyvraždili zatím jen 0,0661% populace. Jen aby se nám to jednou nevymstilo.

0
Vytisknout
7169

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014