Počet mrtvých v Gaze ve čtvrtek dosáhl 1400

31. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

  • Izraelská ofenzíva v Gaze ve čtvrtek pokračovala. Více než 236 000 osob zoufale hledalo útočiště v úkrytech OSN. OSN varovala, že její podpůrná síť kolabuje
  • Ministerstvo zdravotnictví v Gaze informovalo, že počet mrtvých v Gaze dosáhl ve čtvrtek 1400.
  • Komisař OSN pro lidská práva apeloval na Spojené státy jako na "vlivnou stranu", aby dělala daleko více pro ukončení zabíjení.
  • Izraelský premiér Netanjahu zdůraznil, že izraelská armáda bude pokračovat ve vojenské ofenzívě v Gaze a bude dál "ničit všechny tunely"
  • Generální ředitel ministerstva zdravotnictví v Gaze varoval před kolapsem tamějšího zdravotnictví.
  • Mezinárodní federace novinářů odsoudila zabíjení novinářů v Gaze. Dva novináři byli usmrceni na trhu v Šudžaji ve středu. Celkem bylo při tomto konfliktu už usmrceno osm novinářů.

O mrtvých dětech v Gaze

31. 7. 2014

čas čtení 5 minut

< Mrtvola dítěte v nemocnici v Gaze. Byl to jen jeden člověk z 0,0661% obyvatel, tak co, že? A byl to jenom muslim...

Tato válka v Gaze není první válkou, z níž píšu reportáže, není to ani první válka v Gaze, z níž píšu reportáže, konstatuje reportérka Agence France Press Sara Hussein. Byla jsem v zemích, jako je Sýrie a Libye a viděla jsem tam hrůzy, které jsou normální při ozbrojeném konfliktu, a viděla jsem mrtvé děti i dříve, ale nikdo tak jako během této války v Gaze. Nikdy tolik dětí, nikdy tak často.

Všichni milují své děti a v Gaze je to stejné. Avšak tady vládne vůči dětem mimořádná veřejná láskyplnost, hrdost, kterou neumenšují pocity intimity nebo skromnosti. Všichni vám pořád chtějí ukazovat fotografie svých dětí. Muži vytahují své mobily dokonce ještě častěji než ženy. Viděla jsem už fotografie dětí většiny zaměstnanců v mém hotelu. Moje oblíbená recepční Ayman má dvě dcery, jedna z nichž má světlé vlasy a světlé oči, usměvavý vousatý správce Mahmud má tři syny, včetně nejmladšího, který je, jak mi říká se směsicí hrdosti a mírných rozpaků "tak hezký jako holka".

Ještě k vysvětlení mechanismu zpravodajství v západních médiích o Gaze

31. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Slušná profesionální média nikdy nehájí zájmy mocných. Má to trochu něco společného s argumentem Noama Chomského, který pronesl, když byl nedávno na návštěvě v Čechách: že kdyby se kdy stal prezidentem Spojených států, jeho prvním státnickým krokem by bylo ustavit komisi, která bude posléze vyšetřovat zločiny, jichž se dopustí ve funkci. Protože obrovská moc, kterou mají vládnoucí politikové, je svůdná, a politikové často páchají trestné činy. Proto je nezbytná kontrolní moc sdělovacích prostředků a eticky fungující média si toho jsou plně vědoma. Ano, ještě na západě mnohá eticky fungující média existují.

Proto, mimochodem, ani Britské listy nebudou nikdy šířit propagandu žádných mocných, ani americké vlády, ani ruské vlády, ani izraelské vlády, ani české vlády. Ať se někteří čtenáři čertí jak chtějí, dělat to prostě nebudeme.

Mezi Palestinci a Izraelci probíhá regulérní válka. Palestinci, včetně Hamasu, mají plné právo se hájit ozbrojenou silou proti Izraeli, který jejich území protiprávně a nezákonně okupuje. Hamas ovšem nemá právo útočit raketami - naštěstí neefektivními - na izraelské civilní obyvatelstvo, to je válečný zločin.

Pro západní média ovšem probíhající regulérní válka mezi Palestinci a Izraelci je zpravodajsky na druhém místě před šokujícím jevem, jemuž dávají všechna média přednost, že totiž Izraelci páchají válečné zločiny, když za nesporné doktrinářství a nesporný extremismus Hamasu kolektivně trestají celé civilní palestinské obyvatelstvo vyvražďováním žen a dětí a rozsáhlým ničením civilní infrastruktury.

Mnozí reportéři právem poukazují na to, že vojenských prostředků se v hustě obydlených brlozích v Gaze nedá používat, aniž by nedocházelo k vyvražďování žen a dětí. K tomu přistupují četné případy, zdokumentované svědectvím novinářů a nezávislých svědků, kdy izraelská armáda prostě rovnou střílela na děti, a když z místa útoku utíkaly, pronásledovala je dál střelbou.

To jsou strašlivé zločiny, které, jak uvedli činitelé OSN, jsou hanbou světa. Jsou také hanbou českých médií, která o tom vůbec neinformují. Že by se zbabělci v českých redakcích tolik báli o svou hypotéku?

ÚČET PŘED VOLBAMI

Kauza lehké topné tabáky

31. 7. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 42 minut

Před volbami hnutí ANO deklarovalo, že k odstranění deficitu veřejných financí není nutné zvyšovat daně, ale stačí je pořádně vybírat. Při projednávání novely zákona o spotřebních daních 30. 7. 2014 šéf ANO a ministr financí tuto filosofii veřejně popřel. Společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou si totiž na poslancích vynutili zákaz schválení poslaneckých pozměňovacích návrhů k tomuto zákonu. Včetně pozměňovacího návrhu, který měl zacelit legislativní díru, díky níž ročně uniká na spotřební dani z tabáku odhadem 700 až 800 milionů korun.

V Gaze bylo vyvražděno Izraelci jen 0,0661% obyvatel, tak je to v pořádku. Jsou to stejně jen muslimové

31. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Ve středu večer interviewoval Jon Snow v Channel Four News z Bejrútu Osamu Hamdana, zahraničně-politického mluvčího organizace Hamas. Jon Snow zahájil rozhovor otázkou: "Osame Hamdane, Izrael prokázal, že se rozhodl dál zabíjet v Gaze, ženy, děti a všeobecně i civilisty. Proč jej v tom povzbuzujete tím, že dál odpalujete do Izraele své neefektivní rakety?"

Hamdan na to odmítl odpovědět a namísto toho prezentoval ideologické bláboly, neústupný vzdor, plný odkazů na historické křivdy a rekriminace. Rozhovor nestojí za to překládat, kdo si ho pustí, viz výše, uvidí, že velmi rychle zdegeneroval v hádku, v níž mluví moderátor a interviewovaný systematicky proti sobě. Epizodě dali v Channel Four News název: "Hamas: "Není férové říci, že ať už válku začal kdokoliv, musíme teď přestat". To je v podstatě přesné shrnutí tohoto blábolu.

Není pravda, že Izraelci provádějí v Gaze genocidu

31. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Poslyšte, obávám se, že jste se Karlovým argumentem ohledně promilí vyvražděného obyvatelstva úplně minul, píše Jan Rovenský. On přece explicitně píše, že je to válečný zločin (což samozřejmě je) a že hlavní vinu na něm má Izrael. Ten výpočet promilí chápu pouze jako argument proti tvrzení, že se Izrael v Gaze dopouští genocidy (což můžete v současné debatě slyšet od kritiků Izraele docela často). Genocida to přitom jasně není: kdyby byla, vypadalo by to v Gaze podstatně jinak. I když jsem si dobře vědom, že část izraelské extrémní pravice by si jí velmi přála a otevřeně o tom mluví/píše. Jejich hlas je ovšem (zatím) menšinový a Izrael si (přinejmenším zatím) nemůže genocidu Palestinců dovolit. Souhlasíte?

Účelovou manipulací s argumenty oponenta se pravdy dobrat nelze

31. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Jan Čulík v posledních dnech systematicky ignoruje fakt, že to co se děje v Gaze je zodpovědností obou stran konfliktu, a do Britských listů přidává prakticky výhradně příspěvky, které z probíhající tragédie obviňují Izrael. O "pozoruhodné absenci lidskosti" na straně hnutí Hamas, které mohlo 15. července válku zastavit, se až do této chvíle nezmiňuje; když však je tento cynismus popsán, je obratem ruky připsán tomu, kdo na něj upozornil.

Karel Dolejší zkresluje argumenty předkládané v Britských listech

31. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Britské listy reflektují reportáže západních, především britských médií o konfliktu v Gaze, které se právem zaměřují na nesmyslné a nepřiměřené násilí, jímž se izraelská vláda a armáda snaží "vyřešit konflikt" v Gaze. Ve většině příspěvků, zveřejněných v Britských listech od začátku konfliktu, je Hamas označován jako organizace extremistická a opakovaně se v nich píše, že odpalování raket Hamasem z Gazy do Izraele je válečným zločinem, stejně jako bombardování škol s uprchlíky izraelskou armádou v Gaze.

Je ovšem pravda, že rakety, odpalované Hamasem na území Izraele, jsou drtivou většinou neúčinné, kdežto Izraelci v kampani kolektivní viny vyvraždili stovky civilistů. Tento přístup je nepřijatelný, a i když je jasné, že vinu na konfliktu nesou obě strany, vyvražďováním civilistů se problém nevyřeší.

Západní média se přirozeně a právem soustřeďují na humanitární katastrofu, kterou v Gaze vytváří Izrael. Ten má být západní, demokratickou, civilizovanou zemí, bohužel se tak jeho vláda a armáda tak zjevně nechovají. Proto je to zpráva, která je interpretována jako v současnosti nejdůležitější ze všech.

Vytvářet konspirační teorie, jako že veškeré západní sdělovací prostředky jsou "na straně Hamasu", je tedy poněkud přitažené za vlasy. Lidi mimo Českou republiku ještě většinou kupodivu reagují na základě principů lidskosti. Neznám západní novináře, kteří by obhajovali Hamas, a představa, že západní média vytváři ve prospěch Hamasu spiknutí, je falešná.

Pro západní novináře je prostě vyvražďování žen a dětí demokratickou mocností, kterou podporuje Evropská unie a Spojené státy, významnější zprávou než doktrinářství organizace Hamas. Je to zcela pochopitelné.

"Obrovský mediální tlak, aby se něco udělalo" je zaměřen na zastavení vyvražďování žen a dětí. Je to překvapivé?

Izrael odmítl apely na příměří a povolává do zbraně dalších 16 000 vojáků v záloze

31. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Izrael oznámil ve čtvrtek, že povolává dalších 16 000 záložních vojáků (celkem jich tedy už povolal do zbraně 86 000) a dál zintenzivní vojenské operace v Gaze. Rozhodl se ignorovat mezinárodní nátlak na okamžité příměří.

Nová vlna záložních vojáků umožní Izraeli podstatnou měrou rozšířit svou vojenskou ofenzívu proti Gaze, která si dosud vyžádala více než 1360 palestinských životů - většinou civilistů - a proměnila celé čtvrti v Gaze v rumiště.

V noci ze středy na čtvrtek bylo provedeno nejméně 19 leteckých úderů, uvedl Izrael. Izraelský premiér Binyamin Netanyahu odmítl požadavek Hamasu, aby byla zrušena blokáda Gazy.

Spojené státy, které odsoudily středeční útok na školu OSN, plnou uprchlíků, avšak odmítly z něho obvinit Izrael, potvrdily, že právě odeslaly do Izraele nové dodávky munice, protože Izraeli začala docházet. Poskytování munice pro Izrael v této situaci se může pro Spojené státy prokázat kontroverzní. Vyjadřují totiž rostoucí znepokojení nad vražděním civilistů, a zároveň dál podporují svého izraelského spojence.

Izrael požádal USA o další dodávky munice dne 20. července. Spojené státy žádost schválily o tři dny později.

V bojích bylo zatím usmrceno 56 izraelských vojáků a tři civilisté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak teď vypadají televizní zprávy v západní Evropě. Proč je v ČR v těchto věcech cenzura? Novináři se bojí? Čeho?

31. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Moderátor Channel Four News Jon Snow:

Izrael zaútočil na dívčí školu OSN v Gaze a usmrtil 15 uprchlíků, kteří tam našli útočiště. Desítky lidí byly zraněny.

A další útok na trh ve čtvrti Šedžaja, která byla o víkendu téměř úplně zničena. 17 osob bylo usmrceno. 150 zraněno.

Dobrý večer. Počet mrtvých v Gaze dosáhl 1300. Téměř 100 lidí bylo usmrceno dnes. OSN charakterizovala útok na svou školu jako vážné porušení mezinárodního práva. Dodala, že poskytly izraelským bezpečnostním jednotkám přesné koordináty této školy sedmnáctkrát. Dnes vysíláme živě z Gazy a budeme také živě hovořit s vysokým představitelem organizace Hamas.

A v Izraeli samotném: Tři další izraelští vojáci dnes zemřeli a my informujeme o tom, jak se tamější postoje vůči válce přitvrzují. (...)



Toto je začátek britských Channel Four News, které se vysílaly ve středu 30.7. 2014 v 19 hodin. Všemu britskému rozhlasovému a televiznímu zpravodajství vévodí hrůzy z Gazy. Proč tomu tak není v ČR? (JČ)

Channel Four News

Hněv nad izraelským útokem na školu OSN v Gaze

31. 7. 2014

čas čtení 8 minut



Jon Snow: Takže jim Izrael řekne, že musí odejít ze svých domovů, protože by se mohli stát terčem útoků. Odebrali se do místní školy OSN, kde nalezli útočiště. Jenže i tu školu izraelská armáda vybombardovala. Usmrtila nejméně 15 osob a zranila mnohem víc. Ten incident je dalším důkazem, že dnes není v Gaze skoro jediné místo, které by bylo bezpečné.

Izraelské tanky, letadla a válečné lodě dál tvrdě útočily na úzký pruh země, jímž je Gaza. Je pouze 51 kilometrů dlouhá a na nejširším místě jen 11 km široká. A bydlí tam téměř 2 miliony lidí.

Izraelská armáda vytvořila tříkilometrovou "nárazníkovou zónu" u vnitřních hranic Gazy směrem do jejího vnitrozemí. Tak Izrael dnes ovládá 44 procent území Gazy. Ve středu uvedlo OSN, že před úsvitem zaútočilo izraelské dělostřelectvo na rodiny, které se skrývaly ve škole OSN v Džibalii. 15 dětí bylo usmrceno, desítky dalších byly zraněny. OSN konstatuje, že je to po šesté, co jedna z jejich škol byla vybombardována. Přiznává, že ve třech jejích školách byly nalezeny rakety Hamasu.

Letecký úder v sousedství Khan Yunisu usmrtil nejméně 5 osob, zranil 15 a zklividoval několik příbytků. Izrael uvedl, že se zaměřuje na Hamas.

A 17 lidí bylo usmrceno a 150 zraněno izraelskými střelami a raketami v nárazníkovém městě Šedžaja. Jehož část byla o víkendu izraelskými útoky zničena.

Reportér Paul Mason se k nám nyní připojí z nemocnice al Šifa. Paule:

Paul Mason: Jone, tohle je místo, kde příměří mohou být stejně tak vražedná jako války. Izraelci vyhlásili v 16 hodin příměří a lidi šli nakupovat na trh. Co se stalo pak, budeme teď vysílat velmi znepokojující záběry:

Nemravný návrh

31. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Poté co Hamas odmítl již několikátý návrh příměří předložený tentokrát Palestinskou autonomií pokračuje další kolo izraelské operace "Ochranné ostří", která byla dokonce včera dále rozšířena. Spolu s ní pokračuje také mediální kampaň palestinské lobby, jejímž cílem je zbytečně prolévanou krví civilistů "dokázat" potřebnost zřízení palestinského státu. V konfliktu, který mohl být jednáním v Káhiře zastaven již v polovině července, protože izraelský premiér Netanjahu si pozemní operaci nepřál a riskoval kvůli sporu o ní rozpad vládní koalice, do této chvíle na palestinské straně zahynulo asi 1 200 osob, tedy asi 0,0661% všech obyvatel Gazy - a dalších obětí bude nepochybně rychle přibývat.

O Úmluvě o zabránění a trestání zločinu genocidia

31. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

*Úmluva o zabránění a trestání zločinu genocidia*, vyhlášená v českém právním řádu pod č. 32/1955 Sb., definuje genocidium v čl. 2 jako kterýkoli z níže uvedených činů, spáchaných v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou národní, ethnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou:

a) usmrcení příslušníků takové skupiny;

b) způsobení těžkých tělesných ublížení nebo duševních poruch členům takové skupiny;

c) úmyslné uvedení kterékoli skupiny do takových životních podmínek, které mají přivodit její úplné nebo částečné fysické zničení;

d) opatření směřující k tomu, aby se v takové skupině bránilo rození dětí;

e) násilné převádění dětí z jedné skupiny do jiné.

Jde dnes na území enklávy Gaza o úmysl Izraele zničit přinejmenším částečně palestinskou národnostní skupinu jako takovou; usmrtit její příslušníky nebo způsobit jim těžká tělená ublížení nebo duševní poruchy; úmyslně je uvést do takových životních podmínek, které mají přivodit její (přinejmenším částečné) fysické zničení?

Ano!

Zejména nesporné jsou činy Izraele podle písm. c). Četnost těchto činů nelze převádět na procenta nebo promile, aby se staly trestnými podle mezinárodního práva, pánové Dolejší a Rovenský! píše Pavel Barák.

Izrael dál zintenzivní vojenskou ofenzívu v Gaze navzdory mezinárodním protestům

30. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Izraelský bezpečnostní kabinet v rozhodl, že od středy od večera bude pokračovat s intenzivními vojenskými údery proti Gaze, navzdory silným mezinárodním protestům. Podle premiéra Binyamina Netanyahua není Izrael "blízko příměří", citoval list Haaretz nejmenovaného vysokého vládního činitele. Izrael podle něho zohlední jen takové návrhy příměří, které "vezmou v úvahu důležité potřeby Izraele". Vojenské operace Izraele v Gaze budou pokračovat a izraelská armáda "ještě více zintenzivní své útoky proti Hamasu a dalším teroristickým organizacím".

Španělští filmaři a herci odsoudili Izrael kvůli Gaze

31. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Největší osobnosti španělského filmu apelovaly na Evropskou unii, aby odsoudila vojenské akce Izraele proti Gaze. Prohlášení mj. podepsali Penélope Cruz, Pedro Almodóvar a Javier Bardem. Španělské filmové celebrity požadují, aby EU odsoudila "pozemní, letecké i námořní bombardování proti palestinskému civilnímu obyvatelstvu v pásmu Gaza. Gaza v těchto dnech prožívá horor, je obklíčena a je terčem útoků ze země, z moře i ze vzduchu. Příbytky Palestinců jsou ničeny, Palestinci nemají přístup k pitné vodě, k elektřině a nemají volný přístup ke svým nemocnicím, školám a polím. Mezinárodní společenství nedělá nic."

Prohlášení kritizuje "hmotný, morální a psychický dopad", který útoky mají na obyvatelstvo v Gaze, a také požadují ukončení blokády Gazy, která brání lidem přivážet předměty do Gazy.

V Británii požaduje skupina intelektuálů, mezi nimiž jsou Ken Loach, Mike Leigh, Aki Kaurismäki, John Berger, Brian Eno, Roger Waters, Liz Lochhead, Michael Ondaatje a Caryl Churchill, se připojila k právníkům, politikům a ostatním, kteří požadují všeobecné a právně závazné vojenské embargo proti Izraeli, podobné, jaké bylo uvaleno na Jihoafrickou republiku během apartheidu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Generální tajemník OSN ostře odsoudil izraelský útok na školu OSN

30. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

< Zakrvavené polštáře ve škole OSN, kde bylo usmrceno 15 civilistů a 100 zraněno.

Činitelé OSN charakterizovali zabíjení spících dětí hanbou světa a obvinili Izrael z vážného porušení mezinárodního práva poté, co se stala ve středu terčem dělostřelecké palby škola OSN v Gaze. Při ranním útoku na školu OSN v uprchlickém táboře Džabalia byla škola během intenzivního celonočního bombardování zasažena pěti dělostřeleckými granáty. 15 osob bylo usmrceno, více než 100 osob bylo zraněno.

Pan Ki-moon, generální tajemník OSN, konstatoval, že tento útok byl "šokující a neospravedlnitelný" a požadoval, aby byli pachatelé "pohnání k zodpovědnosti a k spravedlnosti". Boje v Gaze pokračovaly během dne navzdory čtyřhodinovému humanitárnímu příměří, které Izrael ohlásil od 15 hodin. Izraelci ve středu odpoledne ostřelovali trh, přeplněný lidmi, a usmrtili tam nejméně 17 osob, včetně jednoho novináře, a zranili asi 200 osob. Zdravotní činitelé v Gaze konstatovali, že lidé šli nakupovat na trh, protože se domnívali, že platí příměří. Podle svědků lidi zasáhlo několik dělostřeleckých granátů už na útěku.

Útok na uprchlíky a děti ve škole OSN odsoudily i Spojené státy, ale odmítly za něj kritizovat Izrael, dodaly, že se musí vyšetřit, kdo byl vinen. To odmítl generální tajemník OSN Pan Ki moon, který konstatoval, že existuje dostatečné množství důkazů, že je vinen Izrael.

V televizních rozhovorech projevují představitelé Iráku i Hamasu stejnou neústupnost a obviňují z masakrování druhou stranu.

Izraelské obyvatelstvo stojí neochvějně za svou vládou a armádou a jeho protipalestinské postoje výrazně přitvrzují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vedoucí činitel OSN ostře odsoudil vraždění civilistů izraelskou armádou ve škole OSN

30. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Nejméně 19 Palestinců bylo usmrceno a asi 90 jich bylo zraněno ráno ve středu, když během druhé noci intenzivního bombardování bylůa zasažena další škola OSN v Gaze. Pierre Krahenbuhl, generální komisař úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA odsoudil "co nejsilněji toto vážné porušení mezinárodního práva izraelskými jednotkami".

Krahenbuhl konstatoval v prohlášení: "Včera večer byly usmrceny děti, které spaly vedle svých rodičů na zemi třídy v úkrytu OSN v Gaze. Děti, vražděné ve spánku, to je urážka nás všech, je to zdroj univerzální hanby. Dnes stojí svět zostuzen.

MH17: Drtivá většina Rusů je přesvědčena, že malajské letadlo sestřelil Kyjev

30. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Západní politikové tvrdí, že raketu země-vzduch, která sestřelila malajské dopravní letadlo MH-17, při čemž zahynulo 298 osob, pravděpodobně sestřelili proruští vzbouřenci. Minulý týden prezentovalo ruské ministerstvo obrany záběry ze satelitu a z radaru, podle nichž prý se nedaleko malajského letadla vyskytly v době jeho pádu ukrajinské rakety země-vzduch a ukrajinské stihačky. Ruský prezident Vladimír Putin požaduje plné vyšetření této havárie, ale také se vyjádřil, že "vláda, nad jejímž územím se to stalo, je odpovědná za tuto strašlivou tragédii."

Z průzkumu, které provedla nezávislá ruská organizace Levada Centre, vyplývá, že 82 procent Rusů je přesvědčeno, že malajské letadlo sestřelila Ukrajina. 46 procent se vyjádřilo, že si myslí, že letadlo sestřelila ukrajinská střela země-vzduch, 36 procent osob je přesvědčeno, že malajské letadlo sestřelila ukrajinská stihačka. Jen tři procenta osob si myslí, že za sestřelení letadla nesou odpovědnost proruští vzbouřenci.

Sociolog z Levada Centre Denis Volkok uvedl, že za tento převažující názor v Rusku je odpovědná státní televize, která v Rusku vytváří veřejné mínění. 94 procent Rusů spoléhá pro informace o událostech na Krymu a v Ukrajině na ruskou státní televizi.

"V televizi se vytváří jiná realita, kde vládnou jiné teorie, jiná historie, jiné záběry, které dělají rovnítko mezi ukrajinskými jednotkami a fašisty," uvedl Volkov.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Není morálních elit, aneb Když červ pochybností hladoví...

31. 7. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 15 minut

V případě, že se řinčí zbraněmi a volá se do zbroje, lze v době "mediální dezinformace" očekávat, že se média postaví na stranu toho, kdo usiluje o rozpoutání války za každou cenu.

Specifičnost českého mediálního mainstreamu potom spočívá v tom, že si líže rány z dob minulých -- a snaží se "dřívější chyby neopakovat". Kolikrát už jsme slyšeli, že kdyby Evropa a USA reagovaly na Hitlerův vzestup včas, mohlo se zabránit běsům druhé světové války?

Výzva poslancům Parlamentu ČR a Ministerstvu zahraničí ČR ve věci nedávné návštěvy čtyř poslanců v Izraeli

31. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Občanské iniciativy zabývající se problematikou okupované Palestiny zaslaly dne 29. července českým poslancům a představitelům Ministerstva zahraničí výzvu ohledně nedávné návštěvy čtyř předních politiků v Izraeli. Vyzývají v ní, aby adresáti návštěvu důrazně odsoudili: "Jsme přesvědčeni, že tato cílená návštěva, při které čeští poslanci vyjádřili izraelským útokům na Gazu podporu coby aktu "nutné sebeobrany", je faktickým schválením pokračujícího zabíjení stovek palestinských civilistů izraelským leteckým a dělostřeleckým bombardováním a v důsledku i podporou možných válečných zločinů, jak na ně upozorňuje OSN. V tomto kontextu nelze interpretovat tuto návštěvu jako "soukromou", ale spíše jako oficiálně "neoficiální" podporu Izraele v jeho drastických krocích v pásmu Gazy," píše se ve výzvě.

Činitel OSN: Musí se vyšetřit, kdo nese za masakr ve škole OSN trestní odpovědnost

30. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Edward Stourton, reportér pořadu rozhlasu BBC World at One: Hamas konstatoval, že OSN musí přijmout odpovědnost a ochraňovat osoby, které hledají ve školách útočiště. Pokud to nedělá, odráží to slabost OSN a její podřízenost izraelské aroganci. Chris Gunness je z OSN. Požádal jsem ho o reakci na prohlášení, že na izraelskou armádu někdo střílel z míst blízkých škole.

Chris Gunness: No musíte se jich zeptat, jestli to ospravedlňuje zásah školy, která byla designovaným útočištěm OSN pro uprchlíky v této oblasti a zabití lidí, kteří se tu skrývali. Musíte se jich zeptat, zda to odpovídá konceptu rozlišování a přiměřenosti a obecněji, ospravedlňuje to střelbu na bezpečné útočiště OSN? My jsme je informovali sedmnáctkrát, SEDMNÁCTKRÁT, o umístění této školy, a dali jsme jim jasně najevo, že je ta škola plná uprchlíků.

BBC: Je velmi obtížné ospravedlnit, co se tady stalo

30. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Edward Stourton, reportér pořadu rozhlasu BBC World at One: Činitelé OSN velmi otevřeně odsoudili izraelský útok na školu OSN ve středu ráno. Izraelská armáda tvrdila, že reagovala na střelbu extremistů nedaleko školy. Chris Morris tam je a poslal nám tuto zprávu:

Chris Morris: Jsem v budově základní dívčí školy v Džabalie. Tady to je, kde podle OSN asi v pět hodin dnes ráno dopadlo několik dělostřeleckých granátů izraelské armády. Na místo, kde spalo více než 3000 uprchlíků. V tomto rohu budovy dopadl jeden dělostřelecký granát. Je tady obrovská díra ve zdi, kudy střela prolétla. Všude jsou rozházeny zbytky drátěné sítě. Leží tady zbytky elektrických kabelů. Na zdi vedle mě vizí kresba usměvavé malé holčičky se švihadlem. Hned pod obrázkem jsou kusy peřin a šatstva a jednotlivé rozházené boty. Peřiny jsou vyrobené z purporové pěny a jsou pokryté tmavěčervenými skvrnami od krve.

Reportér Channel Four News Jonathan Miller:

To, co jsem právě zažil v Gaze, je nejvíc šokující za všechna dlouhá léta mé novinářské práce

30. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Reportér Channel Four News, který se právě vrátil z Gazy, konstatoval v rozhovoru pro londýnskou rozhlasovou stanici LBC Radio, že to, co právě zažil v Gaze, byla nejvíce šokující zkušenost za celá dlouhá léta, kdy pracuje jako novinář:

Jonathan Miller: Pro mě bylo tím okamžikem úterý ráno před čtrnácti dny, promiňte, bylo to vlastně v úterý odpoledne, kdy byly usmrceny na pláži čtyři děti, ve vzdálenosti asi 150 metrů od místa, kde jsem stál. Bylo to jiné. Bylo to nevysvětlitelné. Proč se na ně střelci zaměřili? Bylo úplně jasné, že jsou to děti, které pobíhají po písčité pláži. Byl to druhý úder, který usmrtil tři z těchto dětí. I kdyby ten první úder byl cílen na možnou skupinu extremistů, kteří by se skrývali v tamějších rybářských kůlnách, a ten první úder usmrtil jedno dítě. Druhý úder usmrtil děti zjevně běhající po pláži. Televizní záběry to později potvrdily. Účastnil jsem se celé scény, stejně jako mnoho dalších novinářů v hotelu na té pláži. Ošetřovali jsme některé zraněné děti.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí:

Za všechno může Hamas

30. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Edward Stourton, reportér pořadu rozhlasu BBC World at One: Paul Hershman je mluvčí izraelského ministerstva zahraničí. Pane Hershmane, lidi na tom, co říkal Chris Gunness, bude šokovat, že vám OSN řekla sedmnáctkrát, kde tato škola OSN je a že je plná uprchlíků. Což vy ovšem víte stejně. Předpokládám, že takovéto informace předáváte velitelům na bojišti?

Paul Hershman: Nechci se hádat s Chrisem Gunnessem. Faktem je, že pravdivost jeho výroků je prokázána jako nepravdivá.

Edward Stourton: V jakém smyslu? Zabývejme se tímto konkrétním příkladem a řekněte mi, co říkal nepravdivého.

Gaza:

Izraelská armáda v noci na středu zasáhla další školu OSN. Usmrtila přes noc více než 40 osob

30. 7. 2014

čas čtení 4 minuty

Nejméně 15 Palestinců bylo usmrceno a 90 zraněno brzo ráno ve středu, když izraelská armáda ostřelovala školu OSN, v níž se skrývali před jejími útoky civilisté. Noc z úterý na středu byla již druhou nocí nesmírně intenzivního izraelského bombardování Gazy.

Zdravotničtí činitelé v Gaze konstatovali, že při intenzivních leteckých úderech a ostřelování tanky zahynulo ve čtvrti Jabaliya v Gaza City nejméně 43 osob. Počet mrtvých zahrnuje i lidi ve škole, kteří se tam skryli po útěku ze svých vlastních příbytků. Pokračovalo také bombardování Gazy z ozbrojených izraelských člunů.

Poslední dvě noci byly svědkem nejintenzivnějšího bombardování během této izraelské ofenzívy v Gaze. Za 23 dní bylo usmrceno více než 1240 Palestinců, většina z nich civilisté. Na izraelské straně zahynulo 53 vojáků a 3 civilisté.

Zatímco je svět šokován masakrováním v Gaze, americký Kongres schvaluje dalších 225 milionů dolarů vojenské pomoci pro Izrael

30. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Associated Press na Twitteru: "Zatímco většina světa sleduje s hrůzou masakrování v Gaze, americký Kongres se může přetrhnout svou podporou Izraele. Chystá se schválit dalších 225 milionů dolarů pro izraelský protiraketový štít."
  • Konzervativní britský deník Daily Telegraph zveřejnil zrychlené video, na němž je vidět, jak izraelská armáda zničila celou čtvrť v Gaze během jediné hodiny.
  • Konzervativní britský ministr zahraničí Philip Hammond ve středu ráno konstatoval v rozhlase BBC, že západní mínění "se rychle obrací proti Izraeli v důsledku rozsahu vojenských akcí v Gaze." Británie prý pracuje za scénou na scénáři příměří v Káhiře, avšak není naděje, že by brzo bylo uzavřeno. Hammonda se v rozhlase pětkrát ptali, zda jsou izraelské vojenské akce v Gaze nepřiměřené. Odmítl se k tomu vyjádřit.
  • Zpráva OSN varuje, že pomocné humanitární operace v Gaze se blíží kolapsu. UNRWA zveřejnila naléhavý mimořádný apel prosící o finanční prostředky.
  • Izraelský výzvědný důstojník vyjádřil pochybnosti, že vraždu tří izraelských mladíků, která vyvolala nynější válku, spáchal Hamas.
  • Tisková kancelář Agence France Presse zveřejnila na Twitteru fotografii zraněného palestinského dítěte ve škole OSN v Beit Lahia, viz zde vpravo.
  • Pierre Krähenbühl, generální komisař UNRWA, ostře odsoudil útok na školu OSN v Jabalie, kde se skrývaly ženy a děti. Izraelská armáda tvrdí, že v blízkosti školy OSN odpalovali dělostřelecké granáty ozbrojenci z Hamasu.
  • Reportér Sky News Sherine Tadros píše na Twitteru, že dnes ve 13 hodin bylo dalším úderem v Gaze usmrceno 7 členů jedné a 10 člené druhé palestinské rodiny.

Průběžné zpravodajství z Gazy v angličtině ZDE

Paradoxy dějin

30. 7. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Asi většina lidí, kteří sledují mou publicistiku, ví, že mám rád euroatlantickou civilizaci a že hegemonii USA považuji za asi nejlepší možné řešení v možnostech historických reálií. USA jako kterýkoli jiný hegemon v minulosti páchaly a páchají množství zločinů, ale na rozdíl od jiných hegemonů umožňují nebývalou míru svobody, kritiky (příkladem může být Noam Chomsky, který přes svou tvrdou kritiku americké politiky jako zločinecké po celý život učil na prestižní americké vysoké škole a nebyl americkou vládou zlikvidován) a veřejné kontroly.

Jak udělat z Klause génia

30. 7. 2014 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Podle Josefa Mrázka jsou nízké platy v České republice v porovnání se zahraničím dány chybnou devizovou politikou. Zejména v devadesátých letech, kdy nízký kurz koruny umožnil "výprodej národního majetku za zlomek jeho hodnoty".

Komentář k ukrajinské krizi

Obviňování Putina "zní silně jako válečná propaganda"

30. 7. 2014

čas čtení 11 minut

V konfliktu kolem Ukrajiny buší Západ do Vladimíra Putina. Ruskému prezidentovi vyčítají neoimperialistickou politiku. Putinova politika je přitom doslova umírněná, napsal v listě Stern německý filozof Julian Nida-Rümelin. (Autor vyučuje filozofii a politickou teorii v Mnichově a v Berlíně. V prvním kabinetu spolkového kancléře Schrödera zastával úřad státního ministra pro kulturu.)

Julian Nida-Rümelin ve svém příspěvku píše: "Vnucuje se dojem, že cílem této strategie rozšiřování EU na Východ bylo i připravit Rusko o jednu z posledních zbylých sfér jeho hospodářského vlivu."

Rusko chystá k boji rakety středního doletu

30. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Vztahy mezi Ruskem a USA se vyostřují. Včera západní média informovala, že administrativa prezidenta USA Baracka Obamy odeslala hlavě Ruské federace Vladimiru Putinovi dopis vyjadřující vážné znepokojení v souvislosti s porušením Rusko zavazující dvoustranné Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF Treaty) z roku 1987. V dopise se tvrdí, že "Ruská federace porušila závazky... nevyvíjet, nevyrábět a nerozmisťovat pozemní křídlaté střely s doletem od 500 do 5,5 tisíce km".

Je nutno zlikvidovat 11 izraelských mýtů o Gaze, Hamasu a o válečných zločinech

29. 7. 2014

čas čtení 11 minut

Na člověka opravdu dělá velký dojem izraelský vládní propagandista, mluvčí premiéra Netanjahua Mark Regev, píše v americkém deníku The Huffington Post jeho politický ředitel Mehdi Hasan. Tito lidé jsou opravdu mistry propagandy. Vlastně, jak o víkendu odhalil britský deník Independent a jeho komentátor Patrick Cockburn, "učebnice, kterou používají, je profesionální, na podrobném výzkumu založená a tajná studie o tom, jak ovlivňovat média a veřejné mínění v Americe a v Evropě".

Řekněme to jasně: nejsem žádným fanouškem Hamasu, brutální a antisemitské organizace, kterou obviňují Amnesty International a další nevládní organizace z porušování lidských práv lidí v Gaze a z válečných zločinů proti lidu Izraele. Odpalovat rakety do civilních oblastí není ospravedlnitelné podle mezinárodního práva, i když je to prezentováno jako součást (legitimního) boje proti cizí vojenské okupaci.

Avšak v posledních dnech debatuji se stoupenci Izraele o jeho nejnovějším útoku na Gazu v rozhlase a na Twitteru a překvapilo mě nejen, jak obrovské množství naprosto nepodložených tvrzení tito stoupenci Izraele šíří a s jakým to činí sebevědomím, elegancí a propagandistickou disciplínou. Podle proizraelských aktivistů, podporujících izraelskou armádu, nese vinu za všechno Hamas.

To je, samozřejmě, naprostý nesmysl. Abych citoval zemřelého amerického senátora Daniela Patricka Moynihana: "Máte právo na svůj názor. Ale nemáte právo na svá vlastní fakta."

Takže, v Moynihanově duchu, zde je 11 dementi, plně založených na faktech, je to 11 dementi 11 hlavních mýtů, polopravd a vlastním zájmům aktivistů sloužících "argumentů", které neustále šíří různí izraelští mluvčí, jak ve vysílání médií i na sociálních sítích:

Gaza a národ, který to nepochopil

30. 7. 2014

čas čtení 7 minut

Česká mainstreamová média se příliš neobtěžují informovat veřejnost o probíhajícím izraelském útoku na pásmo Gazy. Cílem operace Ochranné ostří je podle Izraele zničení raketového arzenálu Hamásu a také zničení tunelů, kterými členové Hamásu pronikali na izraelské území. Od 8. července zemřelo přes tisíc palestinských civilistů a nejméně 3 tisíce Palestinců jsou zraněny. Mezi nimi vysoké procento dětí a žen. Necelým dvěma milionům obyvatel Gazy se nedostává zdravotnického materiálu, potravin a vody. Nemocnice jsou přeplněné a na chodbách leží živí vedle mrtvých, raněné děti vedle svých raněných rodičů. Zahraniční lékaři působící v Gaze blogují o hrůzách, které viděli a kterých se prý nikdy nezbaví, píše Barbora Hunčovská.

Belgie požaduje, aby zboží z nezákonných izraelských osad na palestinském území bylo jasně označeno

30. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Belgické ministerstvo hospodářství požaduje od obchodníků, aby rozlišovali mezi zbožím, které na Západním břehu Jordánu produkují Palestinci a Izraelci. Nemá to prý nic společného s nynějším konfliktem, ale je to v souladu s předpisy Evropské unie, podle nichž musejí být spotřebitelé informováni o původu zboží, které kupují. Tatáž praxe už existuje v Británii a v Dánsku.

Izrael kritizuje snahy označovat zboží, které vyrábějí lidé v izraelských osadách na palestinském území anebo odlišovat je od zboží vyráběného Palestinci, protože je to prý "pokus vnutit Izraeli vytvoření palestinského státu".

Izraelské osady na palestinském území na Západním břehu Jordánu nejsou podle mezinárodního práva považovány za součást izraelského státu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bývalý izraelský velvyslanec v USA

"Hamas je zlá, středověká, rasistická, genocidní organizace"

30. 7. 2014

čas čtení 6 minut



Moderátor Channel Four News Jon Snow: Těsně před začátkem vysílání jsem hovořil s bývalým izraelským velvyslancem v USA Michaelem Orenem. Zeptal jsem se ho nejprve, zda je načase akceptovat, že vojenské řešení tohoto konfliktu je nedosažitelné:

Michael Oren: No, záleží to na tom, jak definujete vojenské řešení. Vojenský aspekt je důležitou součástí tohoto řešení. Hamas se sám nevzdá svých raket, pokud k tomu nebude donucen. S příslušnou podporou, časem a prostorem dokáže izraelská armáda odstranit hrozbu tunelů Hamasu pod hranicí a vyvinout tlak na Hamas. To povede k tomu, co z egyptské, izraelské perspektivy a perspektivy palestinské správy by bylo příznivým důsledkem tohoto konfliktu.

Jon Snow: Vy ale ignorujete situaci a přežití obrovského množství žen, dětí, civilistů v Gaze. Kteří jsou terčem vašich vojenských útoků.

Jon Snow: Sdílíme odpovědnost za ty mrtvé

29. 7. 2014

čas čtení 4 minuty

Tento video apel Jona Snowa zhlédlo na internetu už více než milion diváků. Nevysílal se však v samotném televizním zpravodajství Channel Four News. James Ball v deníku Guardian vysvětluje, že je to proto, že britské právo zakazuje televizním stanicím, aby jejich reportéři vyjadřovali na obrazovce osobní názor, a argumentuje, že je to zastaralé pojetí, které prý stejně televizní novináři často obcházejí a v době mísení internetu a televize je zejména mladá generace zvyklá na to, že analytici vyjadřují názor. Zasazuje se o to, aby měly uznávané autority, jako je Jon Snow, právo vystoupit na obrazovce se svědectvím o tom, co zažily a co si o tom myslí. (JČ)



Jon Snow, moderátor Channel Four News: Vrátil jsem se a v pohodlí tohoto studia je obtížné si představit, že jsem kdy byl v zahraničí. Nemusím si to ale představovat, protože to, co jsem viděl, je stále ještě vyryto v mé paměti.

Nevěděl jsem, co vím teď. Totiž, že ti lidé, kteří bydlí v Gaze, jsou většinou, neuvěřitelně, mladí. Jejich průměrný věk je 17 let. To znamená, že téměř čtvrt milionu jich je mladších deseti let.

A víte, jestliže znáte nějaké desetileté děti, sedmileté děti, pětileté, čtyřleté děti, představa, že v chaosu válečné zóny dokážete své děti zvládnout, že budou někde, kde mohou být zastřeleny, je - - prostě nepředstavitelná. Děti tohoto věku prostě není možné zvládnout a donutit je, aby byly na jednom místě.

A ve velmi silně přelidněné městské oblasti, jestliže se rozhodnete odpalovat rakety, dělostřelecké granáty a všechny ostatní zbraně, nevyhnutelně budete zabíjet děti. A to právě dělají.

Mně utkvěl v paměti jeden konkrétní okamžik, nade všechny ostatní. A to bylo, když střela pronikla na třetí patro nemocnice Šiva, na jedno z dvou pater, věnovaných léčení dětí. Tam jsem se seznámil s Mahou. Děsivým způsobem zraněnou šrapnelem, který zranil její páteř. Tady jsem viděl onu dva a půl letou holčičku, s obrovskými hnisavými ranami kolem jejích očí, které vypadaly jako oči pandy. Téměř vůbec nemohla otevřít oči.

Bylo to důsledkem prasklé lebky a zlomeného nosu.

Já se těch scén v mysli nemohu zbavit. A vy taky ne, protože ty záběry jsou všude.

Jsou podstatou toho, co se děje. V Gaze.

Samozřejmě Hamas zase střílí rakety do Izraele. Doufají, v ideálním případě, jak by oni řekli, že ty rakety budou zabíjet Izraelce. Jenže Izrael si za americké peníze vybudoval brilantní protiraketový štít, který zabraňuje raketám, aby doletěly do cíle.

A to je velký rozdíl. K utrpení dochází u pozemních jednotek, většinou jsou to dvacetiletí chlapci, kteří jsou zabíjeni.

Tak když jsem naposledy hovořil s norským lékařem, který je jedním ze zdravotníků, kteří odstraňují důsledky tohoto bombardování, zeptal jsem se ho, kolik dětí bylo zraněno.

Mají seznam 1310 zraněných dětí.

Kolik je dětí mrtvých? 166, ale ten počet neustále roste.

A tohle způsobuje, že jde o něco, s čím se musíme vyrovnat my všichni. Musíme vědět, že nějakým způsobem sdílíme odpovědnost za ty mrtvé. Protože pro nás to vůbec není prioritou, zastavit toto zabíjení.

Naše OSN, naše vláda, náš svět se o to zase tolik nezajímá.

To, že se vy na tohle díváte, že jste se rozhodli se na toto video podívat, znamená, že máte motivaci s tím něco udělat.

A to je, konec konců, největší naděje, kterou lidé v Gaze mají.

Nemůžeme dovolit, aby to pokračovalo.

Pokud má naše zpravodajství nějakou cenu, pokud jste vy ochotni se dívat a poslouchat a číst, dohromady můžeme situaci změnit.

Vraždění a ničení po celé Gaze pokračuje

29. 7. 2014

čas čtení 5 minut



Moderátor Channel Four News Jon Snow: V úterý došlo v Gaze k nezuřivějšímu bombardování za celý třítýdenní konflikt. Desítky Palestinců byly usmrceny, jak izraelská armáda tvrdě ostřelovala na cíle po celé Gaze ze vzduchu, ze země i z moře. Vyřazena byla hlavní elektrárna v Gaze, a tak byla přerušena dodávka elektrického proudu do Gaza City. Postihlo to také vodárenskou strukturu, takže přestala téci pitná voda. Televizní studia organizace Hamas se taky staly terčem útoku. V přestřelkách s extremisty, kteří překročili hranice do Izraele, bylo usmrceno pět izraelských vojáků. Za okamžik budeme živě vysílat z Izraele. Ale nejprve k Paulu Masonovi v Gaze. Paule?

Paul Mason: Johne, pouhých pět kilometrů tímto směrem je fronta moderní války: tanky, bezpilotní letadla, dělostřelectvo, ostřelovači, vysoce motivovaní vojáci. Připraveni se navzájem usmrtit při nejbližší příležitosti.

Problém je, že tento svět je smísen se světem obchodů s domácími zvířaty, benzínových stanic, dětských školek, lidí vyhnaných ze svých domovů, kteří večeří na trávě, a když tyto oba světy smísíte, dostanete tohle: 1200 palestinských mrtvých a většina z nich byli civilisté. A na izraelské straně 53 mrtvých vojáků a 3 mrtvé civilisty. Dochází k masakrování prostě proto, že celá tato záležitost je stlačena do prostoru asi čtyř nebo pěti kilometrů naprosto zdevastované země.

Vedoucí politikové v Kosovu čelí stíhání za zločiny proti lidskosti

29. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Vedoucí politické osobnosti v Kosovu čelí žalobě u mimořádného soudu EU za zločiny proti lidskosti, včetně zabíjení, únosů, sexuálního násilí a dalších zločinů spáchaných na srbské a romské menšině. Vyplývá to z tři roky trvajícího vyšetřování, které vedl hlavní prokurátor soudu. Zprávu o něm v úterý zveřejnil v Bruselu Clint Williamson, americký prokurátor jmenovaný Evropskou unií v roce 2011, aby vyšetřoval etnické očišťování, k němuž docházelo v Kosovu poté, co r. 1999 ukončilo NATO tamější konflikt.

Williamson nejmenuje jednotlivé konkrétní osoby, ale charakterizuje je jako "vysoké činitele bývalé Kosovské osvobozovací armády, kteří bojovali proti srbskému režimu Slobodana Miloševiče. Mnoho bývalých velitelů UCK se dostalo po vyhlášení nezávislosti Kosova r. 2008 do vedení státu. Některé žaloby, vypracované mimořádným vyšetřovacím týmem EU se týkají osob, které jsou stále aktivní v kosovské politice.

Williamsonovo vyšetřování potvrdilo dřívější tvrzení, že v "několika" případech byly ilegálně prodávány orgány získané od popravených vězňů za účelem zisku, avšak 15 let po době, k níž ke zločinům došlo, se vyšetřovací jednotce EU nepodařilo shromáždit dostatečné množství důkazů pro realistické stíhání.

Žaloby za rozsáhlé porušování lidských práv budou mít vážný dopad na budoucnost Kosova a budou zdrojem velkého ztrapnění pro americkou vládu a vlády západoevropských zemí, které nadšeně během války v Jugoslávii Kosovskou osvobozeneckou armádu podporovaly, míní list Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nejsou to bohové!

29. 7. 2014 / Lenka Procházková

čas čtení 11 minut

V příloze je text mého projevu ze včerejšího shromáždění občanů "Evropané proti válce"před ambasádou USA, píše Lenka Procházková.

Akce začala na Klárově, kde jsme se u budovy Úřadu vlády shromáždili v alegorickém průvodu. Vpředu jel Švejk na dobovém invalidním vozíku, s berlou v ruce a nápisem Na Bělehrad (přeškrtnuto) Moskvu! Přítomní policisté nám nebrátili v tom, abychom zazpívali několik protiválečných písní a pak nás doprovázeli na Tržiště k budově velvyslanectví USA. Tam jsme v hustém dešti předvedli program složený z divadelního výstupu, tří písní a projevů. V závěru byla přečtena Výzva občanům USA. Text výzvy v překladech do světových jazyků rozešleme zahraničním médiím. Videonahrávka ze shromáždění bude k dohledání na internetu pod názvem "Evropané proti válce".

Není výzva jako výzva

29. 7. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

K výročí rozpoutání masakru, který známe pod pojmem první světová válka, vyšly nejméně dvě výzvy. Jedna je medializovaná a šíří se v některých médiích Evropou, o druhé zatím není ani vidu ani slechu.

Hospodářské noviny přetiskly apel Adama Michnika, kde vyzývá k semknutí proti zřetelně definovanému zlu, konkrétně V. Putinovi. Výzva byla publikována například i v německém deníku Die Welt

Skandální tahanice ve Sněmovně

29. 7. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

Na první pohled to vypadá jednoduše: na sjetině výsledků hlasování se objeví jiný výsledek než poslanec údajně zvolil zmáčknutím tlačítka. Možnost, že "těchnika bolšaja" selže existuje. Nedá se samozřejmě dokázat, že si poslanec nevymýšlí a tak plénum takovou námitku většinou uzná.

To se stalo při právě probíhající 12. schůzi Sněmovny. Tam se hlasování nepovedlo současné koalici, takže byl schválen přílepek navržený poslancem Urbanem, podle kterého by se měla snížit spotřební daň na pohonné hmoty.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
36974