Výzva poslancům Parlamentu ČR a Ministerstvu zahraničí ČR ve věci nedávné návštěvy čtyř poslanců v Izraeli

31. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Občanské iniciativy zabývající se problematikou okupované Palestiny zaslaly dne 29. července českým poslancům a představitelům Ministerstva zahraničí výzvu ohledně nedávné návštěvy čtyř předních politiků v Izraeli. Vyzývají v ní, aby adresáti návštěvu důrazně odsoudili: "Jsme přesvědčeni, že tato cílená návštěva, při které čeští poslanci vyjádřili izraelským útokům na Gazu podporu coby aktu "nutné sebeobrany", je faktickým schválením pokračujícího zabíjení stovek palestinských civilistů izraelským leteckým a dělostřeleckým bombardováním a v důsledku i podporou možných válečných zločinů, jak na ně upozorňuje OSN. V tomto kontextu nelze interpretovat tuto návštěvu jako "soukromou", ale spíše jako oficiálně "neoficiální" podporu Izraele v jeho drastických krocích v pásmu Gazy," píše se ve výzvě.

Iniciativy vyjadřují znepokojení, že podobné aktivity dlouhodobě poškozují renomé České republiky a jsou tak faktickým pokračováním nekritické podpory Izraeli ze strany ČR, a to přinejmenším v posledních deseti letech -- během mandátu dvou pravicových a jedné úřednické vlády -- vlád Mirka Topolánka, Jana Fischera a Petra Nečase. "Pokračuje tak v nich jednostranná podpora Izraeli, která Českou republiku činí o to více spoluzodpovědnou za porušování mezinárodního práva ze strany Izraele."

Výzva, ke které se mohou podpisem připojit i další občané, apeluje na poslance Parlamentu ČR, členy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, předsedy poslaneckých klubů, ale i na ministra zahraničí Zaorálka a prvního náměstka Druláka, aby jasně odsoudili cestu čtyř poslanců do Izraele a zároveň jasně odsoudili zabíjení civilistů v okupovaném pásmu Gazy ze strany Izraele. Apeluje též na členy zahraničního výboru a další zainteresované poslance, aby jakmile to bude možné podnikli cestu do pásma Gazy (případně i do Izraele), udělali si názor přímo na místě a podali o zjištěních veřejnou zprávu.

Situaci v Izraeli a Palestině "nelze řešit vojenskou agresí, ale donucením Izraele, aby dodržoval své mezinárodní závazky a ukončil tak dlouholetou nelegální okupaci palestinských území, která je vlastní příčinou napětí na Blízkém východě," domnívají se signatáři výzvy.

Plné znění výzvy ZDE. Výzvu lze podepsat ZDE

0
Vytisknout
6116

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2014