Vedoucí činitel OSN ostře odsoudil vraždění civilistů izraelskou armádou ve škole OSN

30. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

<Škola OSN v Gaze po izraelském vojenském útoku

Nejméně 19 Palestinců bylo usmrceno a asi 90 jich bylo zraněno ráno ve středu, když během druhé noci intenzivního bombardování bylůa zasažena další škola OSN v Gaze. Pierre Krahenbuhl, generální komisař úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA odsoudil "co nejsilněji toto vážné porušení mezinárodního práva izraelskými jednotkami".

Krahenbuhl konstatoval v prohlášení: "Včera večer byly usmrceny děti, které spaly vedle svých rodičů na zemi třídy v úkrytu OSN v Gaze. Děti, vražděné ve spánku, to je urážka nás všech, je to zdroj univerzální hanby. Dnes stojí svět zostuzen.

Navštívili jsme místo útoku a shromáždili důkazy. Analyzovali jsme úlomky šrapnelů, prozkoumali krátery a další škody. Naším prvotním zjištěním je, že šlo o izraelské dělostřelectvo, které zasáhlo naši školu, v níž hledalo útočiště 3300 lidí. Jsme přesvědčeni, že došlo nejméně ke třem výbuchům.

Je příliš brzo potvrdit oficiální počet mrtvých. Ale víme, že bylo usmrceno a zraněno mnoho civilistů, včetně žen a dětí, a stráž UNRWA, která se snažila místo chránit. Toto jsou lidé, jimž bylo nařízeno izraelskou armádou, aby opustili své domovy."

Kragenbuhl dodal, že to bylo po šesté, co izraelská armáda bombardovala školy OSN. "Zabíjeni jsou naši zaměstnanci, lidé, kteří stojí v čele humanitárního úsilí. Naše úkryty jsou přeplněny. Desetitisíce lidí bude velmi brzo donuceno klopýtat ulicemi Gazy bez jídla, bez vody a bez přístřeší, pokud budou útoky na tyto úkryty pokračovat."

Ve škole řekl Assad Sabah, že se on a jeho pět dětí skrývalo pod lavicemi ve třídě, protože celou noc bylo slyšet tankovou palbu.

"Měli jsme smrtelný strach," řekl tiskové kanceláři Associated Press. "Po 4.30 ráno začaly tanky střílet ještě víc. Tři výbuchy otřásly školou. Jedna třída spadla na hlavy lidí, kteří byli uvnitř."

Mluvčí izraelské armády tvrdila, že "extremisté z Hamasu odpalovali dělostřelecké granáty z blízkosti školy a izraelští vojáci reagovali tím, že začali střílet směrem k původu této střelby". Záležitost se prý vyšetřuje.

Zdroj OSN uvedl, že neexistují žádné důkazy o činnosti esxtremistů ve škole.

Poslední dvě noci byly svědkem extremně tvrdého bombardování Gazy. Za 23 dnů bylo usmrceno více než 1240 Palestinců, většina z nich civilistů. Na izraelské straně zahynulo 53 vojáků a 3 civilisté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6033

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014