Izrael odmítl apely na příměří a povolává do zbraně dalších 16 000 vojáků v záloze

31. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Izrael oznámil ve čtvrtek, že povolává dalších 16 000 záložních vojáků (celkem jich tedy už povolal do zbraně 86 000) a dál zintenzivní vojenské operace v Gaze. Rozhodl se ignorovat mezinárodní nátlak na okamžité příměří.

Nová vlna záložních vojáků umožní Izraeli podstatnou měrou rozšířit svou vojenskou ofenzívu proti Gaze, která si dosud vyžádala více než 1360 palestinských životů - většinou civilistů - a proměnila celé čtvrti v Gaze v rumiště.

V noci ze středy na čtvrtek bylo provedeno nejméně 19 leteckých úderů, uvedl Izrael. Izraelský premiér Binyamin Netanyahu odmítl požadavek Hamasu, aby byla zrušena blokáda Gazy.

Spojené státy, které odsoudily středeční útok na školu OSN, plnou uprchlíků, avšak odmítly z něho obvinit Izrael, potvrdily, že právě odeslaly do Izraele nové dodávky munice, protože Izraeli začala docházet. Poskytování munice pro Izrael v této situaci se může pro Spojené státy prokázat kontroverzní. Vyjadřují totiž rostoucí znepokojení nad vražděním civilistů, a zároveň dál podporují svého izraelského spojence.

Izrael požádal USA o další dodávky munice dne 20. července. Spojené státy žádost schválily o tři dny později.

V bojích bylo zatím usmrceno 56 izraelských vojáků a tři civilisté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5007

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014