Jak kapitál ochromil politiku

14. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V květnu byla podepsána mezinárodní obchodní dohoda, která poskytuje právní základ pro restrukturalizaci světových trhů, píše v týdeníku Observer Slavoj Žižek. Jde o dohodu Trade in Services (Obchod se službami) a v médiích se to v podstatě neobjevilo. V červnu zveřejnil server Wikileaks tajný návrh této dohody. Týká se 50 zemí světa a většiny obchodování se službami.

Dohoda obsahuje pravidla, která umožní expanzi finančních multinacionálních firem do jiných států tím, že zabrání vytváření regulačních bariér. Dohoda zakazuje přísnější reglaci finančních služeb, přestože se všeobecně usuzuje, že k finanční krizi z let 2007-2008 došlo v důsledku neefektivní regulace.

Kromě toho, zejména Spojené státy chtějí prosazovat přenášení dat přes hranice států, včetně osobních a finančních dat. Navzdory tomu jsme o této dohodě nebyli skoro vůbec informováni.

Hlavní viníci finanční krize z roku 2008 se nám nyní vnucují jako experti na bolestivé cestě k finančnímu oživení. Jejich rady jsou prý důležitější než parlamentní politika. Jak řekl Mario Monti: "Ti, kdo vládnou, se nesmí nechat úplně svázat parlamentem." Co je tedy ona vyšší moc, jejíž autorita může zrušit rozhodování demokraticky zvolených zástupců občanů? V roce 1998 tuto odpověď poskytl Hans Tietmeyer, tehdejší guvernér Německé spolkové banky, který pochválil vlády států, že dávají přednost "trvalému plebiscitu globálních trhů" před "plebiscitem volebních uren".

Všimněte si demokratické rétoriky tohoto obscénního výroku: globální trhy jsou demokratičtější než parlamentní volby, protože se na nich hlasuje pořád a na globální úrovni, nikoliv pouze v rámci jednotlivých států.

Takový je nyní postoj politiků vůči demokracii a dohoda TISA je toho dokonalým příkladem. Klíčová rozhodnutí o naší ekonomice jsou vyjednávána a vynucována tajně, a umožňují kapitálu, aby jednal zcela svobodně. Tímto způsobem je prostor pro rozhodování demokraticky zvolených politiků vážně omezen. Kapitál nyní ohrožuje naší svobodu tím, že ochromuje vůbec význam tohoto slova: svoboda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16755

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2014