Kterak Washington omylem zveřejnil identitu vysokého představitele CIA v Afghánistánu

28. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Kdyby nešlo o tak vážnou věc, bylo by to možná i k smíchu. Ale žerty stranou. Bílý dům dlouhodobě tvrdí, že zveřejnění stovek tisíc tajných depeší, které Wikileaks poskytl Bradley Manning (dnes Chelsea Manningová), a odhalení globálního šmírovacího aparátu NSA Edwardem Snowdenem, proti čemuž je aféra Watergate slabým čajem o páté, vážně ohrožují životy amerických vojáků a dalšího personálu především v zámoří.

Nyní si Washington takříkajíc nakálel do vlastního do hnízda, když sám ohrozil život svého vysoce postaveného zaměstnance CIA v Afghánistánu.

Novinář Glenn Greenwald, jenž mezi prvními publikoval informace o špehování a odposleších celosvětově prováděných v režii Národní bezpečnostní agentury (NSA), na základě dostupných údajů nedávno veřejně uvedl, že Chelsea Manningová ani Edward Snowden svým opatrným počínáním neuvedli do nebezpečí život ani jednoho Američana ZDE.

Odpůrci a pronásledovatelé whistleblowerů, v první řadě americká vláda, by se měli pořádně chytit za nos poté, co se jméno jednoho z vysokých představitelů CIA, který působí v Kábulu, objevilo na seznamu účastníků vojenského brífinku určeného pro novináře před návštěvou prezidenta Obamy v Afghánistánu. Americká vláda se snažila chybu napravit tím, že vydala opravený seznam, nicméně až poté, co jej zhlédlo 6000 osob ZDE. Na webových stránkách zpravodajského portálu ČT24 se ve zprávě o tomto nejnovějším faux paux Obamovy vlády objevila nevinně se tvářící formulace "americké administrativě se podařila kuriózní chyba" -- jako by snad šlo o nějaký banální prohřešek proti bontonu ZDE. Jde přitom o závažnou věc, nikoliv jen o výjimečnou věc, jak píší na ČT24.

Když byla v roce 2003 "uniknuta" identita bývalé agentky CIA Valerie Plameové, šlo o trest za to, že její manžel a bývalý diplomat Joseph C. Wilson veřejně kritizoval Bushovu administrativu za lži o údajném nákupu a exportu uranu Iráčany z Nigeru, což tehdejší vládě mařilo plány na přípravu nelegální invaze do Iráku. Tentokrát sice nešlo o "pomstu shora", nýbrž jen o trestuhodnou nedbalost.

Podle listu Washington Post "odhalení" předáka CIA nepovede k jeho stažení z Afghánistánu, i když se o jeho identitě dozvěděli někteří afghánští vládní představitelé. Během několika uplynulých let došlo k prozrazení totožnosti tří vysokých představitelů CIA v Pákistánu ZDE. V jednom případě odhalený operativec dokonce čelil výhružkám smrtí a byl donucen zemi opustit, píše Washington Post.

Nejnovější skandál Bílého domu doprovází zvýšený tlak na americkou vládu kvůli tomu, že nebyla schopna veřejnosti předložit další utajované materiály včetně zprávy amerického Senátu o mučících praktikách CIA. Obamova vláda tedy dál pracuje v utajení, čímž na rozdíl od whistleblowerů a kurážných žurnalistů typu Greenwalda škodí, a to nejen Američanům.

0
Vytisknout
10103

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2014