O obscénním ponižování političek

30. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V kontroverzi, která nyní vznikla, kdy vyšlo najevo, že náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová se odmítá podrobit lobbistickému tlaku české právnické a exekutorské mafie, vyvstal jeden velmi znepokojující aspekt: totiž mužský šovinismus, který se snaží tento problém zastřít naznačováním, že jde "jen" o "spor dvou "žen" - čti "hysterek", "neplnoprávných členů společnosti". Formulace, které se v této krizi používají, jsou nesmírně znepokojující. Citujeme z článku v Novinkách:

V kultivovaném rozchodu obou žen (sic!!) vidí řešení situace na ministerstvu vládní kolega Válkové, ministr obrany Martin Stropnický (ANO). "Vím, že to tam mezi dámami (sic!!) úplně neklape, mrzí mě to, protože to zpočátku vypadalo jako nadějný tandem," prohlásil ve čtvrtek v ČT. Byl by prý rád, kdyby se to urovnalo.

(Jinými slovy, zdálo se, že to bude nadějný tandem, ale ukázalo se že není, protože jde o ženy a ty nejsou seriozní hráči jako muži.)

"Pokud ty dvě dámy (sic!!) nemohou spolupracovat ku prospěchu této země, je lepší, když se nějakým kultivovaným způsobem rozejdou," poznamenal ministr Stropnický.

Co proboha má s krizí na ministerstvu spravedlnosti, zjevně ovládaném exekutorskou a právní mafií, co společného skutečnost, že ministryně a její náměstkyně jsou ženy? Neuvěřitelné je, jak se vyjadřuje ministr Stropnický, a ještě neuvěřitelnější je, že Novinky to nechávají bez korekce. Článek v Novinkách prezentuje problém nikoliv jako naprosto zásadní krizi, jíž je, ale spíš jako rodinnou hádku mezi "ženami hysterkami", na které se každý muž samozřejmě dívá spatra.

Proč nepíší novináři k věci nepříznakově a musejí zdůrazňovat, že v ohnisku sporu se octly "ženy"? Je to stejné, jako když Novinky zdůrazňují zcela irelevantní etnicitu pachatelů různých trestných činů či cizinců a přispívají tak podprahovým zdůrazňováním kolektivní viny k šíření rasismu a xenofobie v české společnosti.

Využívá se tady ponižování žen jako nesvéprávných osob záměrně, aby si exekutorská mafie zachovala svůj vliv?

0
Vytisknout
12140

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2014