USA: Čína destabilizuje region Jihočínského moře

31. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Čína destabilizuje region Jihočínského moře tím, že vyvolává teritoriální konflikty s jinými státy, varoval americký ministr obrany Chuck Hagel. Hagel v sobotu zdůraznil na mezinárodní konferenci v Singapuru, že USA nezůstanou v této věci pasivní, jestliže se Čína pokusí omezit plavbu v této oblasti či bude ignorovat mezinárodní pravidla a normy.

Avšak čínský prezident Xi Jin Ping bagatelizoval hrozby konflitů v dané oblasti. "Nikdy nebudeme vyvolávat konflikty, ale budeme vždy reagovat nutným způsobem na provokace zemí, jichž se to týká," uvedl v prohlášení vydaném tiskovou kanceláří Xinhua.

Už napodruhé, stejně jako loni, obvinil Hagel v Singapuru Čínu z počítačové špionáže, zaměřené proti USA. Obvinění vznesl několik dní poté, co byl v USA vydán zatykač na pět čínských vojenských důstojníků, obviněných z hackerských útoků proti americkým firmám s cílem odcizit obchodní tajemství.

Čína na to reagovala suspendováním spolupráce v čínsko-americké počítačové pracovní skupině a vydala zprávu, podle níž provádějí Spojené státy počítačovou špionáž zcela bez skrupulí.

Čína má spory s Japonskem ohledně neobydlených ostrovů v Jihočínském moři. Spojené státy se nechtějí vyjadřovat k otázkám suverenity, avšak daly najevo, že smlouva s Japonskem je zavazuje k podpoře Japonska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9453

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2014