Po 42 letech odhalena totožnost aktivistů, kteří vyloupili kancelář FBI

8. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Tři bývalí političtí aktivisté odhalili svou účast na vloupání do kanceláře FBI nedaleko Philadelphie, při němž si odnesli až tisícovku různých dokumentů a rozzuřili tehdejšího ředitele organizace J. Edgara Hoovera. Zároveň také poprvé upozornili na špehování Američanů, 42 let před Edwardem Snowdenem.

Osmdesátiletý John Raines, bývalý profesor Temple University, jeho žena Bonie a Keith Forsyth, bývalý řidič taxíku, v nové knize přiznávají, že byli součástí osmičlenné skupiny aktivistů proti válce ve Vietnamu, která 8. března 1971 vyloupila kancelář FBI v pennsylvánské Medii. Jejich čin je formálně dávno promlčen.

Skupina byla neozbrojená a dovnitř pronikla s pomocí sochoru. Odešla s plnými kufry materiálů o kontrašpionážním programu FBI (Counter Intelligence Program, Cointelpro), jehož cílem bylo skrytě monitorovat skupiny aktivistů za lidská práva a aktivisty proti válce ve Vietnamu.

O tomto programu se mluvilo, ale neexistovaly jasné důkazy a lidé mimo okruh aktivistů v jeho existenci nevěřili. Skupina se tedy rozhodla důkazy získat.

Bonnie Rainesová dodává, že všechny obvyklé aktivity protestujících - transparenty, pochody, petice - stejně k ničemu nevedly.

Jeden z odcizených dokumentů obsahoval direktivu z Hooverovy kanceláře, aby byly prováděny rozhovory a aktivisty ve snaze je obtěžovat. "Zesílí to paranoiu endemickou v těchto kruzích", uvádí dokument doslova.

Loupež naplánoval Bill Davidon, tehdejší profesor fyziky na Haverford College a prominentní odpůrce války ve Vietnamu. Zemřel vloni koncem roku. Byla provedena v okamžiku, kdy televize přenášela vysoce sledovaný boxerský zápas a některé ze stráží se dívaly na televizi.

Kniha The Burglary: The Discovery of J. Edgar Hoover's Secret FBI pochází z pera Betty Medsgerové, bývalé reportérky listu Washington Post.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7993

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2014