Co bude s exekucemi? Dopadnou jako církevní restituce?

12. 1. 2014 / Petr Novák

čas čtení 4 minuty

Před volbami nám ČSSD, a nejen ta, naslibovala, jak zatočí s exekucemi.

Tedy hlavně s tím, že soukromí exekutoři mnohdy působí jako nechvalně známí vyděrači, jen s tím rozdílem, že nyní dlužníky nebijí.

Před vánoci jsem zažil nájezd exekutorů z Přerova. Podepsal jsem spoluručení známému, který si půjčil dvě stě tisíc korun u nejmenované leasingové společnosti.

Přestože splatil více jak dvě stě tisíc, tak soud to odsoudil, že musí zaplatit přes čtyři sta tisíc. Jako náhrada výloh a odměna pro exekutora bylo určeno přes dvě stě tisíc korun.

Jak prezident Obama osobně intervenoval, aby investigativní novinář zůstal ve vězení

12. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V sobotu jsem zhlédl v kině v Glasgow dokumentární film Dirty Wars (2013) o zjištěních Jeremyho Scahilla, známého investigativního novináře z amerického časopisu The Nation, že americká vláda systematicky v mnoha zemích světa vraždí své odpůrce. Toto vraždění už léta organizuje tajná americká vládní instituce Joint Special Operations Command (JSOC). Vyšla z přítmí v době, kdy se jí podařilo usmrtil Usámu bin Ladina a američtí politikové jí všeobecně blahopřáli. JSOC získal za usmrcení bin Ladina v USA status hrdiny. Potíž je, že JSOC dlouhá léta zabíjí po celém světě beztrestně ženy a děti. Toto právě dokumentuje práce Jeremyho Scahilla.

Brusel odmítl požadavek Británie omezit volný pobyt občanů po EU

12. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Brusel zesílil svou ofenzívu proti britským pokusům omezit přistěhovalectví do Británie z jiných zemí EU. Šéfové Evropského parlamentu oznámili, že o předpisech ohledně svobody pohybu v EU se nebude vyjednávat, jsou neměnné. Jakékoliv pokusy je změnit budou zablokovány.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, německý sociální demokrat, uvedl, že se zájmem prostuduje plány Davida Camerona na reformu EU. Zdůraznil, že by si přál, aby Británie zůstala v EU a projevovala svůj vliv na všechno od globálního oteplování až po jednotný trh a rozvojovou politiku. "Co se týče debaty o volném pohybu občanů, k té dochází nejen v Británii, ale v mnoha členských státech.

Za romský problém je odpovědný stát

11. 1. 2014 / Radek Vrajik

čas čtení 2 minuty

Velmi často slýchám kritiku Romů při které dotyčný jedním dechem dodává, že proti "slušným Romům" nic ale vůbec nic nemá, píše Radek Vrajik. Já sám jsem toho názoru, že i ti "neslušní" Romové nemohou být nějak jednoznačně odsuzování, protože Romové jako celek jsou skutečně pod politickým tlakem a to má své následky.

Na druhé straně chápu vztek lidí, kteří se díky hlučným sousedům nemohou vyspat, nebo jim nějací asociálové zmlátí děti. A tady snad ani primárně nejde o to, k jakému etniku náleží.

Potíž je, že český stát netrestá kriminální a asociální chování

11. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Lidé v Česku jsou právem frustrováni asociálním chování lidí z rychle vznikající underclass (česky se tomy kdysi říkalo "lumpenproletariát"), protože stát prostě asociální chování netrestá a civilizované chování nevynucuje. Ve skutečných kapitalistických zemích je přísně. Kdybyste v Británii hlučeli dlouho do noci, úřady by vám vydaly Asbo (příkaz, že se musíte přestat chovat asociálně, jinak budou následovat trestní sankce), a pokud byste neposlechli, nakonec skončíte ve vězení.

Zemřel bývalý izraelský premiér Ariel Šaron

11. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

V sobotu zemřel ve věku pětaosmdesáti let bývalý izraelský premiér Ariel Šaron. Po infarktu strávil v nemocnici osm let v komatu. Šaron byl významným vojenským činitelem v Izraeli, ale během své dlouholeté kariéry se často ocital uprostřed kontroverzí, poznamenává server BBC.

Mnoho Izraelců bude na Šarona vzpomínat jako na giganta, který hrál velkou roli při utváření Izraele jako voják i jako státník, píše deník Guardian. Jeho pověst nebojácného - a kontroverzního - vojáka měla protějšek v jeho nekompromisní ideologii politika.

Palestinci a levicoví Izraelci na něho však budou vzpomínat jako na mocného a nenáviděného prosazovatele izraelského koloniálního projektu budování osad na okupovaných územích a jako politickou sílu, která nechala postavit obrovskou železobetonovou zeď, která rozděluje Západní břeh. Mnoho lidí neodpustí jeho roli při vraždění stovek Palestinců v uprchlických táborech v Bejrútu v osmdesátých letech.

Podrobnosti v angličtiněZDE ZDE

Šaron větší Mandely

11. 1. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Netvrdím, že se to nedalo očekávat, ale myslím, že je nutné tuto skutečnost zdůraznit. Všimněme si rozdílů v diskusích pod články na serverech českého mediálního establishmentu o úmrtí skutečného "hrdiny" Nelsona Mandely a úmrtí Ariela Šarona. Je to skutečně k nevíře.

Zatímco Mandela byl po svém úmrtí mnohými diskutéry, ale i některými komentátory běžně zatracován coby "komunista", "terorista", nebo dokonce "masový vrah", Šaronovi se v diskusích pod články o jeho úmrtí často vyjadřuje "úcta", "čest jeho památce", je nazýván "bojovníkem", "osobností" -- a nekrolog k Šaronově úmrtí publikovaný na serveru ihned.cz má dokonce název "Zemřel bývalý premiér, největší postava izraelské politiky".

O pluralitě a o jiných věcech, o nichž se čeští studenti už dozvídat nebudou

10. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Zřejmě naposledy letos přijeli do centra českých studií na Glasgowské univerzitě v rámci erasmovské výměny studenti ze čtyř českých vysokých škol. Univerzita se totiž rozhodla z finančních důvodů většinu svých erasmovských výměn zrušit - budou zrušeny ty, které nebyly v posledních třech letech přísně reciproční, protože na britských univerzitách nyní jsou prioritní jedině peníze a zisky, tomu se dává přednost před vším ostatním, a každý příchozí erasmovský student v systému, jemuž nerozumím, stojí britskou univerzitu přes 100 000 Kč. To se prý vyplatí pouze tehdy, jsou-li výměny přísně reciproční, ale toho se nedosáhne, protože nepřimějete větší počet britských studentů, aby cestovali na erasmovskou univerzitní stáž do nějaké "východoevropské" země, jejímž jazykem nemluví a kterou - pokud vůbec tuší, že existuje, (mylně) považují za podřadnou.

Anglický konzervativní ministr školství:

Levicové mýty znevažují Británii

11. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Levicové mýty o první světové válce, které šíří populární televizní seriál Černá zmije, znevažují Británii a ignorují vinu Německa, řekl na začátku roku, v němž si budeme připomínat stoleté výročí vypuknutí první světové války anglický konzervativní ministr školství Michael Gove. Gove kritizoval historiky a televizní pořady, které "znevažují vlastenectví a odvahu" tím, že zobrazují první světovou válku jako "absurdní jatka". Jen neznalí cynikové podle Govea dokáží tvrdit, že bylo pošetilé, že britští vojáci v první světové válce bojovali. Gove také zdůraznil, že nesouhlasí s názorem anglického ministerstva kultury a britského ministerstva zahraničí, že by se při připomínání první světové války nemělo obviňovat Německo. Gove uvedl, že první světová válka byla "spravedlivá válka, jejímž účelem bylo bojovat proti agresi německých elit, které chtěly ovládnout svět". Ministr Gove, který přepsal školní osnovy tak, aby žáci anglických škol získali podle jeho názoru lepší povědomí o anglické historii, má podle svých slov "obrovské pohrdání" pro ty, kteří zobrazují britské vojáky v první světové válce jako hrdiny, vedené idioty.

Zdroj: ZDE

Michaela Govea zjevně nesmírně irituje, píše Stuart Jeffries v deníku Guardian, že se součástí kulturně široce přijímaného pohledu na britskou historii stala ironie a satira.

Írán a USA nacházejí společnou řeč

12. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Pro Írán bývaly USA "velkým Satanem", zatímco Washington označoval islámskou republiku za "darebácký stát" a součást "osy zla".

Ideologický rozkol oba státy dělí i nadále, avšak sdílené obavy týkající se Afghánistánu, Sýrie a dokonce i Iráku teď vedou k opatrnému sbližování.

Co bychom (ne)měli považovat za malicherné

10. 1. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Média v posledních týdnech žila více tím, zda si prezident Miloš Zeman povede autoritativně a neústavně (aniž by objektivně takové riziko skutečně hrozilo), než okolností, jak demokratické a ústavní jsou jednotlivé tváře potenciálních ministrů formující se vlády.

"Jeho (prezidentovy) výhrady vůči kandidátům považujeme za malicherné," nechal se slyšet Milan Štěch.

Irák čelí čím dál větší vlně násilí

10. 1. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Irák minulý rok zachvátila vlna atentátů a násilností, nevídaná od vypuknutí sektářských bojů před osmi lety, a neustále se zvedá. Podle organizace Iraq Body Count přišlo v bojích o život jen od začátku roku 251 civilistů ZDE. Za této situace Obamova vláda do rukou iráckých ozbrojených sil, které se chystají znovu dobýt města Fallúdža a Ramádí, obsazená sunnitskými militanty napojenými na al-Kájdu, akcelerovala zásilky zbraní, včetně střel Hellfire, bitevních helikoptér a dronů ZDE . Takhle alespoň zní oficiální verze.

Zpráva Evropského parlamentu označuje masové špehování za ilegální

10. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Programy masového špehování využívané USA a Británií proti Evropanům byly v rámci prvního parlamentního šetření odhalených skutečností "nejsilnějšími možnými slovy" odsouzeny. Zpráva požaduje ukončení ohromných, systematických a nerozlišujících programů sběru osobních dat zpravodaskými službami.

Jak Jílková vidí nepřizpůsobivé osoby

10. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Včera jsem sledoval pořad paní Jílkové "Máte slovo" o nepřizpůsobivých osobách, píše Jan Posolda. Ještě před svým onemocněním jsem pracoval u bezpečnostní agentury a z tohoto titulu jsem přicházel do styku s osobami vysoce postavenými i normálně fyzicky pracujícími a samozřejmě i s osobami, které se nazývají nepřizpůsobivými. Názory fyzicky pracujících osob na pracovní podmínky a platy nejde interpretovat. A z těchto řad pochází i osoby sociálně vyloučené, ne tedy nepřizpůsobivé.

V rámci likvidace firmy či omezování pracovních míst přijdou nejen o práci, ale většinou i o rodinu a byt a najednou jsou před padesátkou na ulici i když, jak říká moje manželka, není práce, nejsou peníze.

A sehnat práci, o tom Vy víte své.Statistika jasně říká, kolik lidi čeká na jedno pracovní místo. Veřejně prospěšné práce mohou stačit jako přivýdělek k důchodu, ale ne na uživení. A dostat sociální příspěvek je nemožné.Vím to z vlastní zkušenosti.

Jsem odkázán na pomoc druhé osoby a již více než rok se snažím vyřídit příspěvek na péči.Takže také směřuji do té kategorie, kterou Vy nazýváte nepřizpůsobivá osoba. Díky špatné práci odpovědných pracovníků na úřadě práce. Znám i podmínky na ubytovnách - hodně peněz, za málo muziky. WC na chodbě, společné i umývárka, žádný klid atd. Budovy většinou v dezolátním stavu.

Takže nesvádějte nic na tyto lidi, oni by rádi pracovali, za slušný plat, aby se užívili, jak jim to zaručuje i Listina základních práv a svobod.

Stát nedodržuje ani mezinárodní úmluvu o právech zdravotně postižených osob, která jasně stanoví, že stát je povinen zabránit sociálnímu vyloučení osob.Jak říká lidové přísloví "ryba smrdí od hlavy". Náprava v této věci je v nedohlednu.

Co s tím naším státem?

10. 1. 2014 / Josef Mrázek, Štěpán Forgáč, Zdena Radičová

čas čtení 12 minut

Otázka: "Co udělat s tím naším státem", nebyla nikdy naléhavější, než při loučení se s rokem, ve kterém jsme v České republice pokazili všechno, co se dalo a co se nestihlo zkazit za předchozích 24 let a dokonce jsme zajistili, aby se to ani nedalo opravovat a jeden z garantů této bariéry se dal proškolit až v Americe. Dosažení dna nám ale rozvázalo ruce a mnozí jsme si řekli, že nezbývá než začít od základu. Je dost věcí, které nemusíme opakovat, dokázali jsme přesvědčivě, že to byla chyba. Například to, že se na začátku nevyjasnilo, komu bude to, co se po nás chce, sloužit, a k čemu. Nedostatečná informovanost a starý způsob politiky znemožnily občanům, aby konali ve svém zájmu. Vraťme se tedy do školních lavic.

Slušní občané a rasismus

10. 1. 2014 / Petra Mrtková

čas čtení 11 minut

Krátce před svátky jsem zde na BL uveřejnila článek zabývající se horkou tematikou protiromských pochodů, rasismu a neonacismu v Čechách a svých zkušeností s nimi. Jak už to v našich zeměpisných šířkách bývá, cokoliv, co se týká Romů, vyvolává bouřlivé emoce, takže mě nepřekvapila řada ohlasů pohybujících se na škále mezi nadšeným přijetím a zuřivou kritikou.

Česko, země úspěšných

10. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Česko je země, kde úspěšní nemají zájem řešit problémy neúspěšných a už vůbec ne zájem se s nimi o úspěch dělit. Naopak požadují, aby neúspěšní mohli být ještě více vytěžení ve prospěch úspěšných. Velkým problémem však je, že valná většina úspěšných se za úspěšné považuje jen proto, že se porovnávají s neúspěšnými a měně úspěšnými, protože porovnání s těmi opravdu úspěšnými by jim přivodilo nervový šok a neklidný spánek, píše Julián Salomon.

USA:

Hlavní republikánský kandidát na prezidenta ohrožen skandálem

10. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Skandálem postižený guvernér amerického státu New Jersey Republikán Chris Christie ve snaze zachránit si kůži ve čtvrtek vyhodil z funkce poradkyni Bridget Kellyovou a hluboce a opakovaně se omluvil. Poradkyně mu prý lhala o incidentu, kdy poté, co místní obyvatelé odmítli podpořit Christieho nominaci pro znovuzvolení, jeho poradci se jim pomstili tím, že svévolným uzavřením několika pruhů na místní dálnici ve Fort Lee vytvořili neuvěřitelnou silniční zácpu, zdrželi průjezd sanitek a dalších nouzových vozidel a možná zavinili i smrt jednadevadesátileté ženy. Chris Christie byl považován za nejvážnějšího republikánského kandidáta pro americké prezidentské volby v roce 2016. Právníci zkoumají, zda bylo svévolné uzavření dálničních pruhů porušením zákona. Christie se hájí, že o svévolném uzavření dálničních pruhů nevěděl. Z emailů vyplývá, že to nařídila Kellyová.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kapitalismus jako zombie

10. 1. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 4 minuty

V nedávné době se mi dostala do rukou podnětná kniha od Michaela Hausera s názvem Kapitalismus jako zombie a podtitulem Proč žijeme ve světě přízraků vydaná koncem roku 2012. Kniha je členěna do krátkých kapitol o rozsahu většinou několika stran, ve kterých se autor věnuje současným hospodářským, politickým i společenským tématům. V knize najdeme ale i tematicky náročnější statě -- např. téma Marxe ve veřejném prostoru postkomunistické doby, kde autor poukazuje na nesprávné interpretace jeho názorů a teorií.

Jedna ruka netleská

10. 1. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut

K bučení se stádem je vlastní hlava zbytečná.
Jacob van Blom

Už je to uděláno, už je to hotovo. Budoucí vláda je sestavena a blázni hoří nedočkavostí, kdy prezident konečně podepíše jmenovací dekret. Podepíše, holoubkové, podepíše, však se dočkáte. Hlídací psi demokracie na něho zatím cení zuby a tváří se jako by se nemohli dočkat, až je jejich páni pustí ze řetězu.

Když všechno, tak celé

10. 1. 2014 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Arabsko - izraelský konflikt je jen jedním z konfliktů na Blízkém východě. Je to dlouhá historie, ale lze se o ní dočíst v knihách i na internetu. To si může každý najít sám. Po druhé světové válce se začala rozpadat britská koloniální říše. Ta po sobě zanechala kolem nově vzniklých samostatných států několik "konfliktů", které jsou dosud živé. V Africe, v Indii a také v tzv. Palestině.

Od Adama?

10. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Souhlasím s panem Františkem Řezáčem, že všechno je potřeba vysvětlovat celé. Například by čtenáři nemělo zůstat utajeno, že biblický Adam byl docela určitě Žid, a že Žid Kain zabil Žida Ábela. Situaci kolem dosud nevysvětleného výbuchu a nálezu dvanácti krátkých střelných zbraní na palestinském velvyslanectví v Praze to hnedle projasní.

Co se týče dějin mandátního území Palestina, čtenář by možná ještě mohl vědět, že po jatkách, které "geniální" Churchill uspořádal pro spojenecké Australany a Novozélanďany u Gallipoli, dokázali Britové v I. světové válce porazit Turecko jedině díky arabským spojencům. A že přitom těmto spojencům spoustu věcí naslibovali a nesplnili z nich po válce téměř nic. Naopak, z podstatné části arabského území dobytého na Turecku především arabskou krví vznikly britské a francouzské kolonie.

Pak se může čtenář upřímně divit, proč v další válce Arabové už nestáli na straně Britů, ani demokratického Západu.

Izrael se vyhýbá sankcím z EU podnikatelskou spoluprací s Čínou

9. 1. 2014

čas čtení 4 minuty

Zasažen sílící kritikou z Evropské unie, Tel Aviv uzavírá obchodní spolupráci s rostoucími ekonomikami v třetím světě, které se zajímají víc o byznys než o palestinský konflikt

Koncem listopadu 2013 se izraelští diplomaté účastnili napjatého politického vyjednávání s diplomaty EU o balíku investic z Bruselu v hodnotě 1,5 miliardy euro. Vyjednávání bylo obtížné - Evropská unie předem dala najevo, že peníze poskytne jen organizacím, které nepodnikají v izraelských osadách, vybudovaných na okupovaném arabském území,píše v deníku Financial Times John Reed.

Systémová žebrota

9. 1. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Občas se ke mně u vchodu do nějakého supermarketu přitočí nešťastná slečna s kasičkou a žádá příspěvek. Na léčbu, na pomoc postiženým, dětem. Nejsem Herodes a tak mlčky vyndám z peněženky nějakou minci. Říká se tomu charita.

Potíž je v tom, že slečen je jaksi víc než těch postradatelných mincí. A o tom, jak jsou sbírky využívány, se dárci moc nedozví. I když kdo chce, tu informaci si najde.

Dvě třetiny z více než půl milionu korun, které 123 skupinek tříkrálových "koledníků" vybralo v Chrudimi v předminulém roce, bylo podle výroční zprávy tamní Diecézní charity použito na dofinancování plánovaných projektů. Upřesněno jako např. podpora projektů v Indii, pomoc cizincům a uprchlíkům, nákup speciálních zdravotních pomůcek pro nemocné, přímá pomoc.

Náš zákazník, náš kmán

9. 1. 2014 / Jaromír Máša

čas čtení 8 minut

Mám ještě v archivu dokumentaci s PRE. Jak jsem se dostal k Bohemia Energy, prostě už nevím. Přede dvěma roky v únoru ke mně přišel představiel fy. Centropol, tvrdil, že mají a budou mít nejlevnější elektřinu na territoriu Praha nebo snad v celém Středočeském kraji, dal jsem telefon švagrovi, který je elektrikář, ten se v rozhovoru s tím "obchodním cestujícím" dověděl o výhodách nabídky, mně řekl, že to výhodné je, ale ve zkušební lhůtě odstoupil od smlouvy, mne však o tom kroku neinformoval, natož aby ho zdůvodnil.

Život v ČR

9. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Včera jsem s přítelkyní navštívil Úřad práce v Prostějově. Jelikož přítelkyni skončila podpora, bylo třeba vyřídit dávky v hmotné nouzi, neboť i když já pracuji, jsme jako rodina v hmotné nouzi. Jaká je situace na Úřadu práce? Řekl bych, že to je katastrofa. Systémy jedou i nejedou, pracovnice UP jsou extremě vytížené a myslím, že i psychicky. V těchto dnech jsou na úřadech do nocí, situace připomíná děj kolem registrů vozidel, jen se o ní tolik nemluví.

Psychická zátěž zaměstnanců musí být ohromná, na jedné straně klienti, kteří nemají peníze, na druhé straně nefunkční systém. Takže zaměstnanci jsou v práci do noci a rád bych věděl, zda dostanou za svůj výkon nějaké mimořádné odměny, neboť na ministerstvu si odměny už vyplatili.

Tímto chci vyjádřit uznání zaměstnancům Úřadu práce Prostějov, a dále upozornit na problém, který se týká tisíců lidí v Čr. Je to dědictví Top09 a pana DráBka, obětí jsou ženy na UP a jejich rodiny, upozorňuje Michal Kment.

Čína: Přetrvává politika nucených potratů

9. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Když má Kung Čchi-feng jasnou chvíli, dokáže si vzpomenout, jak prosila o slitování. Několik lidí přichytilo její hlavu, ruce, nohy a kotníky k nemocničnímu lůžku před tím, než jí do žaludku zavedli trubici s chemikáliemi vyvolávajícími potrat. Byla v sedmém měsíci těhotenství a čekala druhého syna. Po 35 hodinách příšerných bolestí potratila.

Blízkovýchodní konflikt v "srdci Evropy"

9. 1. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Tragické okolnosti okolo úmrtí palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála v jeho suchdolském sídle spustily alarm kvůli příčinám výbuchu nálože a nalezeným zbraním na palestinské ambasádě. Česká republika se opět předvedla na stránkách zahraničního tisku a evropské státy jsou znepokojeny.

Lidovci a fraška s lustracemi

9. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Tato nová, téměř vládní, koalice je plná různých překvapení. Třeba případ údajné spolupráce šéfa ANO s StB. Slovenský Ústav paměti národa má dokumenty, které prý dosvědčují, že Andrej Babiš byl spolupracovník StB. Babiš proto žaloval Ústav paměti národa, a tak na Slovensku kvůli tomu probíhá soudní proces. Nejprve se zdálo, že dokud ho soud neočistí, což není jisté, tak nemůže získat negativní lustrační osvědčení a usednout ve vládě. Dokonce to bylo i stanovisko prezidenta.

Vysoký britský vládní poradce:

Přestaňte pořád nakupovat

9. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Britové by měli přestat pořád nakupovat nová auta, ledničky a pračky a namísto toho by v zájmu ochrany životního prostřední měli opravovat ty, které už mají, konstatoval vysoký poradce britské konzervativní vlády.

Profesor David MacKay, hlavní vědecký poradce britského ministerstva pro energetiku, zdůraznil, že lidi by měli používat své elektronické zařízení a automobily co nejdéle a na konci jejich životnosti by mělo být toto zařízení rozmontováno a jeho součástky by měly být recyklovány.

Rok navíc, aneb Co v účetnictví nenajdete

9. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Americké letectvo doslova na poslední chvíli o rok odložilo vyřazení jediného specializovaného letounu pro podporu pozemních operací, bitevníku A-10. Letoun navazuje na tradici konstrukcí s tímtéž účelem, jako byly pístové letouny Ju-87 či Il-2/10. Jeho konkurencí na druhé straně železné opony byl podobně koncipovaný Su-25, jehož životnost bude během probíhající modernizace ruských ozbrojených sil prodloužena.

Překvapení: Více než třetinu původně státních bytů, které Thatcherová "dala lidu", nyní vlastní soukromí pronajímatelé bytů

9. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve Velké Británii existuje dvojí způsob bydlení. Střední vrstvy mají na byt či dům hypotéky, chudší obyvatelstvo tradičně bydlelo či bydlí v komunálních bytech (council housing), kde platí - levnější - činže.

Britské konzervativní premiérce Margaret Thatcherové se to v osmdesátých letech nelíbilo a zavedla zákon, podle něhož si činžovní obyvatelé komunálních bytů směli za snížené ceny svůj komunální byt na hypotéku od místního úřadu odkoupit. Široce se to tehdy oslavovalo jako "rozšíření vlastnické demokracie do lidových vrstev".

Hotel Praha - virtuální prohlídka

9. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Paroubku,

Jsem studentem architektury v Brně. Jako spoustu mých spolužáků zasáhla zpráva o bourání hotelu Praha. Neváhal jsem a připojil jsem se k protestnímu hnutí Vekslák bourá Prahu. Jako na syna jednoho ze spoluautorů projektu hotelu se na Vás obracím s prosbou.

Přečetl jsem si Vaše články na Britských listech. Zcela se ztotožňuji s Vašimi názory názory na plánovanou demolici hotelu Praha. Naprosto souhlasím s tím, že mnohem spíše než o snahu majitele o efektivnější a ekonomicky racionálnější využití jeho majetku jde o projev nenávisti vůči skutečnostem spjatým s minulým režimem (primitivní antikomunismus, dalo by se říct).

Londýnská porota: "Policie zastřelila Marka Duggana oprávněně, i když zbraň u sebe neměl"

9. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Velké rozhořčení příbuzných Marka Duggana, jehož smrt v Londýně v létě r. 2011 vyvolala rekordně největší nepokoje v anglických městech, vyvolalo rozhodnutí soudní poroty, podle něhož Duggana zastřelil policista oprávněně, i když v době policejní střelby u sebe neměl zbraň. Ta se našla odhozena několik metrů od taxíků, jímž Duggan jel, když byl zastřelen. Policista, který střílel, u soudu svědčil, že byl přesvědčen, že Duggan v ruce drží revolver. Jediný civilní svědek celé scény však svědčil o tom, že Duggan měl v ruce nikoliv revolver, ale mobilní telefon.

Estonský generál: Rusko hromadí vojska na hranicích, USA vojáky nepošlou

9. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Podle názoru bývalého hlavního velitele estonské armády, penzionovaného generála Antse Laaneotse, by přítomnost amerických vojsk na území Estonska zvýšila napětí ve vztazích s Ruskem. Sice by to na Rusko mělo i zadržující účinek, Laaneots je však na 99% přesvědčen, že USA v Estonsku nikdy své vojáky nerozmístí.

Generál upozornil, že Rusko od roku 2009 navyšuje svou vojenskou přítomnost na hranicích se třemi pobaltskými státy a plánuje umístit další dodatečné síly v Pskově.

Rusko považuje podle něj přiblížení NATO ke svým hranicím za největší ohrožení. Na území pobaltských států se však nenachází žádné západní vojenské zařízení, pouze protivzdušná obrana je zajišťována pravidelně se střídajícími letouny NATO.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Křivda na Janu Vrbovi spáchaná

9. 1. 2014 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 3 minuty

V nejednom ohledu kontroverzní básník a spisovatel Jan Vrba, ať jsou úsudky o jeho tvorbě jakkoli nejednotné, přinesl krásnému písemnictví dvacátého věku dílo, těšící se značné čtenářské přízni. Na duchovní nivó sečtělé veřejnosti působil Vrba za svého života i posmrtně. Tím víc překvapilo, jak se domovské dvacáté století se spolutvořitelem své kultury rozloučilo.

Řecko zahájilo své předsednictví EU prohlášením, že politika škrtů je nesnesitelná

9. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Řecko ve středu zahájilo svůj půlrok, kdy od nynějška předsedá Evropské unii, vydáním prohlášení, že vnucování politiky škrtů Berlínem a Bruselem už nelze dále tolerovat. Zdůraznilo to izolaci německé kancléřky Angely Merkelové, která dominuje politice škrtů jako reakci EU na fiskální krizi už čtyři roky.

Řecká vláda nyní prohlásila, že už je toho dost. Výkřik vyčerpání ze země, která udělala bankrot, upadla do mnoha let stagnace a masové nezaměstnanosti, drasticky snížila výdaje na pracovní síly a byla svědkem toho, že příjmy jejích občanů poklesly o více než třetinu, nachází nyní sympatie nejen v jižní Evropě, ale i na prosperujícím severu, protože i tamější politikové se obávají, že prohrají volby.

Slovensko 2013: Od neo-liberalizmu k neo-ludáctvu?

9. 1. 2014 / Karol Krpala

čas čtení 11 minut

Výsledok župných volieb na strednom Slovensku nebol produktom demokracie, ale nedemokratických praktík politického systému

Udalosti z novembra 2013 ilustrujú dlhodobejší vývoj v rámci politického systému Slovenska. Mnohých prekvapilo víťazstvo Mariána Kotlebu vo voľbách na predsedu Banskobystrického VÚC. V prvom momente zarazila snaha oficiálnych médií interpretovať udalosť ako výsledok demokratického procesu. Videli sme zaujímavú zhodu interpretácií hlavného mediálneho prúdu a autorov neo-ľudáckej orientácie. V záplave klišé o "demokratickom rozhodnutí", pokusov o zvalenie viny za úspech extrémistu na voličov či preceňovania jeho volebnej kampane tu však uniká systémová podstata procesu. Voľby na strednom Slovensku nepodporilo viac ako 75% voličov. Ľudia nie sú povinní vyberať si v ponuke podľa logiky menšieho zla. Systém im má poskytnúť prijateľné alternatívy.

O válce energetických firem na úkor zákazníka

9. 1. 2014 / Jaromír Máša

čas čtení 1 minuta

Byl jsem v nemocnici, píše Jaromír Máša. Mezitím jsem se dostal mezi válčící české společnosti Centropol a Comfort Energy, jako mnoho zákazníků, fy Centropol, která reklamovala, že je nejlevnější, ale Bohemia Energy si usmyslela, (že vydělá správní radě nějaký ten megamiliónek ... nesmíte se zlobit, já se strašně rád směju všem těmto upachtěncům) že od prvního první ... což už předem naplánovala a poslala své špehouny, kteří byli zakukleni (a jsou i nadále) jako agenti firmy Comfort Energy a slíbili hlídat, zda ten Centropol (já tomu říkám centrální policie) plní smlouvu.

Centropol ve svém slibu stojí. Což jsem podepsal. Zřejmě, zda vám někdo tarif sníží nebo zvýší, tak je to stejný komfort, pro komforťáky.

A lidi podlehli výhružným dopisům, a když jim došlo SIPO, tak tam jsou dvě platby, absolutně stejné, jedna pro původní Centropol, a druhá pro Comfort. Máme to komfortní, nemusíme ani sahat do našich děravých kapes.

O válce - bez Clausewitze

9. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Oblíbená autorka vloni zesnulého spisovatele a mistra bojových umění Jiřího Drašnara Camille Anna Paglia poskytla koncem minulého roku kontroverzní rozhovor listu The Wall Street Journal. V článku nazvaném A Feminist Defense of Masculine Virtues (Feministická obrana mužských ctností) se mimo jiné můžete dočíst, že ústup od mužských hodnot, které se už dnes na Západě vyskytují leda ve filmu, ohrožuje západní civilizaci; nebo že chybějící zkušenost s vojenstvím, jehož společenská prestiž poklesla k nule, dělá z příslušníků dnešní americké elity lidi, kteří si svět malují na růžovo - a myslí si, že všichni lidé jsou v zásadě vlídní a lze se s nimi vždy domluvit.

Mohli bychom klidně i bohatnout

8. 1. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 18 minut

Čas od času potkám někoho, kdo tvrdí, že je u nás vlastně všechno v pořádku a že naše problémy jsou vcelku standardní. Potkával jsem takové již za minulého režimu. Častější jsou ovšem názory, že je to u nás katastrofa a že jinde by se něco takového stát nemohlo. Zábavnější jsou diskuse, zda hůře bylo dříve anebo je teď -- obě strany uvádějí pádné argumenty a já nevím, nemyslím, že by život byl fotbalový zápas. Konečně jsem ale nalezl zdroj, ze kterého si lze udělat představu alespoň o jednom aspektu našeho dlouhodobého vývoje: Madison Project shromažďuje údaje o hrubém domácím produktu (HDP) na hlavu ve všech zemích světa od roku 1000.

Century 21:

Jak se vyvíjí kauza ukradených 70 milionů

8. 1. 2014 / Dana Krudencová

čas čtení 3 minuty

Minulý měsíc věnovaly Britské listy tři články naší kauze (včetně článku Vašeho) ZDE ZDE ZDE, za což jsme (my klienti poškození v té kauze) velmi vděčni. Okomentované odkazy na všechny články jsme umístili na náš web: ZDE

Nyní má naše aféra pokračování, a tak si dovoluji Vám nový vývoj nastínit, píše Dana Krudencová.

Nejbližší pomoc

8. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Nejbližší pomoc najdeš na konci své paže. Tak by se dala charakterizovat sociální situace v naší republice. Nyní probíhá tzv.Tříkrálová sbírka a jak uvádějí, je prováděna i na pomoc postiženým a seniorům. Taktéž uvádějí, kolik desítek milionů se vybere, píše čtenář Jan Posolda.

Další chemik na holení?

8. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jan Keller v komentáři Na nesprávném hrobě (Právo, 7.1.) dělá otloukánky z osob, jimž se nelíbí, že na místo ministra životního prostředí v Sobotkově vládě usedne chemik Richard Brabec. Je podle něj pouze vinou Strany zelených, že se nenašel někdo vhodnější a kvalifikovanější. "Ve všech zemích jsou ekologové sociálně citliví a pacifisticky zaměření", píše. Kdyby byli takoví i u nás, nemohlo by se prý stát, že bude ekologie zcela ignorována.

Alfred Hitchcock vytvořil dokumentární film o holocaustu. Teprve teď bude uveden

8. 1. 2014

čas čtení 4 minuty

Kameramani z filmového týmu britské armády, kteří v roce 1945 natočili osvobození koncentračního tábora v Bergen-Belsenu, se smáli reakci Alfreda Hitchcocka na strašlivé záběry, které tam natočili. Když je Hitchcock poprvé zhlédl, byl údajně tím tak ztraumatizován, že týden nepřišel do filmových ateliérů. Hitchcock byl možná králem filmového hororu, ale skutečné hrůzy ho děsily.

V roce 1945 požádal Hitchcocka jeho přítel a finančník Sidney Bernstein, aby pomohl natočit dokumentární film o nacistických válečných zvěrstvech, který by použil materiálu, natočeného v koncentračních táborech britskými a sovětskými kameramany. Film však nebyl nikdy uveden do kin.

Polský politik doporučil, aby Poláci bojkotovali Tesco

8. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Britský konzervativní premiér David Cameron vyvolal diplomatickou kontroverzi, když oznámil, že zamýšlí zakázat Polákům pracujícím v Británii, aby posílali domů do Polska své přídavky na děti. Jan Bury, šéf menší polské strany PSL, která je součástí vládní koalice, označil Cameronovu politiku za "nepřátelksou a skandální vůči Polsku a Polákům". Dodal: "Jako Poláci, my také můžeme říci 'Ne!' premiéru Cameronovi a jeho politice. Apelujeme na Poláky, aby bojkotovali britský supermarket Tesco."

BBC: Britové chtějí zakázat přistěhovalectví, i kdyby měli zchudnout

8. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Hlavní vnitropolitický komentátor televize BBC Nick Robinson věnoval v úterý hodinový dokumentární pořad The Truth About Immigration v Británii nedávno vybičované hysterii ohledně přistěhovalců. Pořad argumentoval, že rozhodnutí britské labouristické vlády r. 2004 otevřít Británii přistěhovalcům ze středovýchodní Evropy byla chyba, která vyvolala hlavně v chudších vrstvách britských občanů silný odpor vůči cizincům. Do Británie se od r. 2004 přistěhovalo více než 600 000 Poláků a v poslední době téměř 200 000 Rumunů a Bulharů. Důvodem je to, že v domovských zemích Středo a Východoevropané vydělávají až šestkrát méně než za manuální práci v Británii. Zatímco podle pořadu BBC měli z příchodu "levných cizinců" do Británie prospěch především střední vrstvy, jimž přistěhovalci poskytují levné a kvalitní služby, chudí a nekvalifikovaní Britové na příchodu cizinců většinou prý prodělali, protože se vůči nim neprosadili na trhu práce. Ekonomové ovšem varují a zdůrazňují, že přistěhovalectví vede k podstatnému zvýšení prosperity Británie jako celku, což obyvatelstvo nepřijímá. Velká část britské veřejnosti nyní iracionálně požaduje zákaz přistěhovalctví i ze zemí EU, "i kdychom měli zchudnout". Politikové naslouchají a jednají a Británie začíná vůči přistěhovalcům jednak jako nepřátelský policejní stát. Zásahy imigračních úřadů začínají vážně poškozovat četné hospodářské sektory v Británii, například pěstitel jahod varoval, že bez východoevropských sběračů jahod prostě v Británii pěstování jahod zmizí, indičtí restauratéři nemohou do Británie dovážet odborné kuchaře z Indie a z Pákistánu, příliv univerzitních studentů z Indie poklesl v důsledku britské xenofobie o dvě třetiny a Británie tak ztrácí vazby na mladé vysoce kvalifikované univerzitní absolventy... Mnohým Angličanům je to jedno, nevěří, že přistěhovalectví zemi hospodářsky prospívá, chtějí, aby britská města ztratila svůj nynější mezinárodní charakter a vrátila se k tradičnímu anglickému způsobu života "i když budeme muset zchudnout"...

Americký brouk na sedm

8. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Rozhovor Marka Karlina s Danny Schechterem o jeho knize Madiba od A do Z opravdu nepotěší žižekovce (tvory příliš znuděné, než aby nehledali alternativu k tomu co právě existuje za jakoukoliv cenu - ovšem víte, Hitler nebyl dost násilný...) a obecně volné levicové radikály soudící Nelsona Mandelu podle doktrinářského komunistického mustru. Interview se totiž podrobně dotýká okolností, za nichž musel bývalý jihoafrický prezident jednat o ukončení apartheidu - a tyto okolnosti jednoduše nebyly a nemohly být nijak zvláště příznivé, nešlo totiž o žádné jednoznačné vítězství. - Nepochybuji o tom, že až pieta za Mandelou poněkud opadne, začne se vyskytovat v kratochvilných křížovkách Jejich pravd coby "černý americký brouk na sedm".

"Zelená" německá energetika hnědne a černá

8. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Podíl elektrické energie vyrobené v Německu z environmentálně škodlivého hnědého uhlí vloni z roku na rok vzrostl o 6,5%. Dosáhl tak nejvyšší hodnoty od roku 1990. Ukazují to poslední průmyslové údaje zveřejněné v úterý.

Sedm odešlých aneb Můj rozlučkovník za rok 2013

8. 1. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 11 minut

S koncem tradičních západních Vánoc (a začátkem Vánoc pravoslavných) bych chtěl vzpomenout několika osobností, které v uplynulém roce 2013 odešly a zanechaly nám po sobě buď všeobecně známé (anebo i neznámé, ale nikoli nedůležité) příznivé stopy -- a se kterými jsem měl tu čest se nějakým způsobem osobně potkat.

Po 42 letech odhalena totožnost aktivistů, kteří vyloupili kancelář FBI

8. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Tři bývalí političtí aktivisté odhalili svou účast na vloupání do kanceláře FBI nedaleko Philadelphie, při němž si odnesli až tisícovku různých dokumentů a rozzuřili tehdejšího ředitele organizace J. Edgara Hoovera. Zároveň také poprvé upozornili na špehování Američanů, 42 let před Edwardem Snowdenem.

Čína zablokovala stránky deníku Guardian

8. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Server britského deníku Guardian byl v úterý v Číně kompletně zablokován. Bez softwaru umožňujícího vyhnout se firewallům není nyní v Číně tento list přístupný.

Čína blokuje média, která považuje za hrozbu. New York Times a Bloomberg jsou blokovány už od roku 2012, kdy zveřejnily podrobné investigace odhalující obrovské bohatství, které nashromáždily rodiny vedoucích politiků v Číně.

Důvody pro blokaci serveru deníku Guardian jsou nejasné - za poslední dva dny Guardian nezveřejnil žádné články, které by čínské vedení mohlo považovat za nebezpečné. 6. ledna vydal Guardian článek o napětí v etnicky rozděleném čínském regionu Xinjiang na severozápadě země, avšak Guardian na toto téma psal už dříve a nemělo to žádný záporný dopad.

Čínské jazykové verze serveru Reuters a deníku Wall Street Journal byly krátkodobě zablokovány loni v listopadu.

Zdroj ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2013

11. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2013 přispělo finančně na Britské listy 207 osob bankovním příkazem celkovou částkou 43 699,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2013 částkou 33643,34 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu 2013 409 013,38 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

81309