Česká advokátní komora nechala lidi okradené advokátem bez pomoci

3. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Česká advokátní komora není nějakým zájmovým spolkem, charitou nebo podpůrnou organizací. Roční rozpočet ČAK činí zhruba 70 milionů korun, tedy asi tolik, kolik i k naší lítosti zpronevěřil advokát Mgr. Miloš Vlasák svým klientům.

ČAK samozřejmě nemá prostředky na to, aby za několik, byť vážně chybujících advokátů odškodňovala podvedené klienty.

Kde by na to měla vzít? Mají se na odškodnění složit ostatní advokáti, kteří své klienty nepodvádějí a neokrádají? Na základě čeho?

Zdroj: ZDE

Klienti pražské společnosti Reality 21, loni okradení dnes už bývalým advokátem Milošem Vlasákem o desítky milionů korun, které inkasoval do advokátní úschovy z prodejů jejich nemovitostí, se žádné právní pomoci od České advokátní komory (ČAK) nedočkali.

Ještě v létě se zdálo, že ČAK se bude s lidmi, tak bezprecedentně okradenými advokátem, o pomoci alespoň bavit. ČAK ale nakonec v tichosti zcela poslala k ledu ne jen prosby poškozených o nějakou právní pomoc, ale i osobní žádost Jana Rosáka, majitele české master franšízy Century 21, známé mezinárodní sítě realitek, kam Reality 21 spadá.

"Více než šedesát klientů přišlo o své celoživotní úspory, mnohé rodiny ztratily střechu nad hlavou a ocitly se ve finanční nouzi. Vlasákovo protiprávní jednání zasáhlo do životů nevinných lidí," napsal předsedovi ČAK Martinovi Vychopňovi v září Jan Rosák.

Česká advokátní komora: nejsme charita

Podle něho bývalí Vlasákovi klienti potřebují zejména právní pomoc. "Tímto vás žádám o její bezplatné poskytnutí. Zároveň vyzývám ČAK, aby iniciovala založení garančního fondu, který by sloužil pro pomoc a odškodnění klientů poškozených případnou trestnou činností členů České advokátní komory v budoucnu," zdůraznil Rosák.

ČAK ale vůbec lidem, které okradl advokát, nesdělila, jak se k tomu postaví, ani adresně, ani na svých stránkách. Tam se vyjádřila jen v tom duchu, že s ničím pomoci nemůže, že to není v jejich silách a kompetenci, a že provedla změny v kontrolách advokátních úschov.

"Česká advokátní komora není nějakým zájmovým spolkem, charitou nebo podpůrnou organizací. Vznikla na základě zákona a zákon přesně vymezuje, co smí a nesmí, jaké kompetence má. Pracuje s tím, co jí legislativci nadělili. Advokáty sdružuje tím, že je povinně zapisuje do seznamu advokátů," reagovala na námitky, že by ČAK měla lidem pomoci, mluvčí komory Iva Chaloupková.

Roční rozpočet ČAK podle ní činí zhruba 70 milionů korun, "tedy asi tolik, kolik i k naší lítosti zpronevěřil advokát Mgr. Miloš Vlasák svým klientům," dodala Chaloupková. ČAK se ale přitom jinak očividně staví do role stavovské organizace, která garantuje jakousi elementární profesionalitu, když například usiluje o možnost používat státní znak. Pak by získala, na oko, punc jakéhosi úřadu.

Zůstatek na účtech:

559,31 a 897, 27 Kč

Stejně tak pražská Reality 21 dělá, že se nic neděje. "Zatímco centrála Century 21 se vzdává svého zisku na ukradených nemovitostech, Reality 21 si za svými odměnami pevně stojí. Především mne však zaráží postoj ČAK," konstatoval jeden z okradených a mluvčí asi dvaceti z nich Jan Maršálek.

A Vlasák? Ten si odseděl rok ve vazbě, pak ho pustili, a teď se na svobodě nechává právně krýt hned dvěma advokáty. K insolvenčnímu soudu se neobtěžuje chodit. Policejní vyšetřování dosud ukončeno není a jak postupuje, známo není, netuší to ani poškození, uzavřela se nad tím neproniknutelná hradba mlčení.

Soupis Vlasákova majetku, zveřejněný v insolvenčním rejstříku 21. listopadu je vzhledem k tomu, kolik lidem sebral, výsměch. Na jednom účtu mu zůstalo 559,31 korun, na druhém 897, 27 Kč. Kromě toho vlastní terénní vozy Land Rover a Jeep Wrangler, a byt na pražském Žižkově. Oceňování firem, v nichž figuruje, není dosud ukončeno, ale je patrné, že ani z nich prakticky nic nebude.

Naše kauza v médiích: Rok 2013

Pachatelé mají víc práv než oběti, varoval soudce Jan Sváček

Kvůli realitkám přišly stovky lidí o miliony i o byty

Advokát obral lidi o miliony, soud ho pustil z vazby

Advokát obral klienty reality o desítky milionů, spravedlnost nikde

Reakce České advokátní komory na štvavý článek Jindřicha Gintera v deníku Právo

0
Vytisknout
13625

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2013