Libanon: Jeden z velitelů vojenského křídla šíitského hnutí Hizballáh zavražděn

4. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Vysoce postavený velitel libanonských šíitských milic Hizballáh Hasan Lakis byl zavražděn nedaleko hlavního města Bejrútu. K útoku došlo u jeho domu v Hadathu sedm kilometrů jihovýchodně od města. Informovala o tom televize Al-Manar kontrolovaná politickým křídlem hnutí.

Hizballáh z vraždy viní Izrael, který však odmítá jakoukoliv odpovědnost. O samotném Lakisovi toho není mnoho známo, kromě toho, že měl blízko k předákovi Hizballáhu Hasanu Nasralláhovi a byl expertem na výrobu zbraní.

Zpráva přichází den poté, co Nasralláh obvinil Saúdskou Arábii z organizování bombového atentátu na íránské velvyslanectví, k němuž došlo v listopadu.

Je obvyklé, že osoby z vojenského křídla Hizballáhu vejdou v širší známost teprve po své smrti.

Experti, kteří sledují Hizballáh, věří, že Lakis spolupracoval s palestinskými militanty v Gaze a na Západním břehu Jordánu. Jeden z jeho kolegů, Galib Avali, byl v roce 2004 zabit při výbuchu automobilové bomby, z nějž Hizballáh tak viní Izrael.

Útoků na Hizballáh přibývá v souvislosti s angažmá jeho bojovníků po boku Asadova režimu v syrské občanské válce. Avšak právě Lakis s ní pravděpodobně neměl nic společného.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6705

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2013