Polský politik doporučil, aby Poláci bojkotovali Tesco

8. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Britský konzervativní premiér David Cameron vyvolal diplomatickou kontroverzi, když oznámil, že zamýšlí zakázat Polákům pracujícím v Británii, aby posílali domů do Polska své přídavky na děti. Jan Bury, šéf menší polské strany PSL, která je součástí vládní koalice, označil Cameronovu politiku za "nepřátelksou a skandální vůči Polsku a Polákům". Dodal: "Jako Poláci, my také můžeme říci 'Ne!' premiéru Cameronovi a jeho politice. Apelujeme na Poláky, aby bojkotovali britský supermarket Tesco."

Několik polských politiků reagovalo zuřivě poté, co se Cameron vyjádřil, že chce změnit zákony EU, aby se přestaly vyplácet přídavky na děti přistěhovalců, jejichž děti žijí v zahraničí. Cameron také charakterizoval rozhodnutí, jímž Británie r. 2004 otevřela své hranice pro Středo a Východoevropany, jako "monumentální chybu".

Cameron usiluje podstatně změnit zákony EU o sociálních dávkách. Na úterní tiskové konferenci však zdůraznil polský premiér Donald Tusk, že jakékoliv Cameronovy pokusy změnit zákony EU bude on sám vetovat "dnes, zítra i vždycky".

Premiér Tusk dodal: "Nikdo nemá právo diskriminovat Poláky jako zvláštní skupinu, která zneužívá určité výhody."

Uprostřed rostoucího napětí mezi Polskem a Británií hovořil v úterý večer Cameron s Tuskem telefonicky a znovu opakoval, že systém sociálních dávek pro přistěhovalce z EU musí být zreformován. Tón jejich vzájemného rozhovoru z obou stran byl robustní, avšak politikové prý na sebe do telefonu nekřičeli. O bojkotu supermarketu Tesco se nehovořilo.

O postavení Poláků žijících v Británii hovořila v posledních dnech celá řada polských politiků. Radek Sikorski, polský minissrt zahraničních věcí, poukázal na to, že polští přistěhovalci dávají dvakrát tolik britskému státu, než kolik pobírají na sociálních dávkách. Polský velvyslanec v Británii Witold Sobków požadoval veřejně, aby Cameron nestigmatizoval Poláky jako podvodníky, kteří zneužívají sociálních dávek.

Firma Tesco sdělila tiskové kanceláři Reuters, že se zabývá prodejem zboží, nikoliv politikou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10259

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2014