Londýnská porota: "Policie zastřelila Marka Duggana oprávněně, i když zbraň u sebe neměl"

9. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Velké rozhořčení příbuzných Marka Duggana, jehož smrt v Londýně v létě r. 2011 vyvolala rekordně největší nepokoje v anglických městech, vyvolalo rozhodnutí soudní poroty, podle něhož Duggana zastřelil policista oprávněně, i když v době policejní střelby u sebe neměl zbraň. Ta se našla odhozena několik metrů od taxíků, jímž Duggan jel, když byl zastřelen. Policista, který střílel, u soudu svědčil, že byl přesvědčen, že Duggan v ruce drží revolver. Jediný civilní svědek celé scény však svědčil o tom, že Duggan měl v ruce nikoliv revolver, ale mobilní telefon.

Dugganova smrt vedla v Británii v létě k obrovským nepokojům, protože byla vyvrcholením nepřátelské kampaně britské policie proti černým mladíkům, kteří byli - a dodnes jsou - na anglických ulicích policií bezdůvodně zadržování a opakovaně prohledáváni.

Velkým problémem byla také nedůvěryhodnost policejního vyšetřování. Inspekční úřad pro činnost policie hned zpočátku novinářům lhal, že Duggan byl údajně policií zastřelen, protože na ni střílel. Inspekční úřad chybně připsal tento výrok londýnské policii, která nikdy nic takového neřekla. Soud však bezpečně prokázal, že Duggan nestřílel a ani u sebe neměl zbraň.

Policejních chyb bylo nepočítaně. Taxík, potenciálně zlatý důl pro forenzní prozkoumání, byl odvezen ze scény a teprve později byl přivezen zase nazpět. Dugganova rodina nebyla policií informována o tom, že byl Duggan policejně zastřelen, a londýnská policie a Inspekční úřad pro činnost policie se pak začaly veřejně navzájem obviňovat, že rodinu o smrti Duggana měla informovat ta druhá instituce.

Tři dny po střelbě, 7. srpna 2011, uprostřed obrovských pouličních nepokojů, které vyvolala Dugganova smrt, bylo dovoleno ozbrojeným policistům, kteří se účastnili razie, při níž byl Duggan zastřelen, aby se na osm hodin (!) sešli v jedné místnosti na policejní stanici v Leman Street ve východním Londýně a navzájem se dohodli, jak budou svědčit. Když případ vyšetřoval Inspekční úřad pro činnost policie, policisté odmítli vypovídat a poskytli pouze písemné vyjádření. Jak se vyjádřil jeden policejní činitel, "Dugganova smrt byla smrt tisíci průsery."

Londýnská Metropolitní policie si uvědomuje, že Dugganovou smrtí si velmi ztížila situaci, sdělil deníku Guardian jeji vysoký činitel. Šéfové Metropolitní policie si uvědomují, že systém jak vyšetřovat případy policejní střelby na občany řádně nefunguje a že to ochromuje důvěru veřejnosti v policejní práci.

Od dubna 2014 budou ozbrojení britští policisté vybaveni minivideokamerami, takže se takovéto incidenty budou nahrávat a mělo by být jasně vidět, co se vlastně odehrálo.

Navzdory verdiktu zůstává Dugganova smrt stále velmi kontroverzní a debata o ní a o postupu policie bude pokračovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7452

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2014