Komise pro jadernou bezpečnost zveřejnila výsledky testů německých jaderných elektráren

21. 5. 2011 / Kay Čejka

čas čtení 5 minut

Komise pro reaktorovou bezpečnost (RSK) zveřejnila konečnou zprávu ohledně bezpečnosti německých jaderných elektráren a došla k závěru, že ani jedna elektrárna v Německu není zcela bezpečná. Zprávu si u komise objednalo Ministerstvo životního prostředí v polovině března. Tato zpráva kupodivu utvrzuje ve svých postojích jak odpůrce, tak zastánce atomové energie.

I přesto, že ministr životního prostředí, Norbert Röttgen (CDU – křesťanští demokraté), poukazuje na několik bezpečnostních nedostatků některých reaktorů, je „Atomové fórum“ (lobbystický svaz podnikatelů a institucí, zasazující se za nevojenské využití jaderné energie) i nadále skálopevně přesvědčené o jejich bezpečnosti: „Nejsem překvapen, že RSK potvrdila vyšší zabezpečení německých reaktorů oproti těm havarovaným japonských“, řekl prezident svazu Ralf Güldner.

Ministr Röttgen při předkládání zprávy naznačil možnost vypnutí těch reaktorů, které nejsou, či jsou jen nedostatečně zabezpečeny proti pádům letadel. Toto se týká hlavně reaktorů Biblis A a B, Brunsbuttel a Phillipsburg I, které „nemají pro tyto případy žádné doložitelné krizové plány“. Žádná z celkem 17 německých atomových elektráren nesplnila veškerá zkušební kritéria naplno a to by mohlo znamenat definitivní konec pro ty nejstarší komplexy, protože se jejich provozovatelům nejspíše nevyplatí dodatečné zabezpečení.

Podle předsedy komise Rudolfa Wielanda ale neexistuje důkaz, že by byl scenář výpadku nouzových chladících systémů, který způsobil katastrofu ve Fukušimě, pravděpodobný i u německých elektráren. „V celku mohu říci, že tu máme velkou míru odolnosti.“ To prý platí i pro starší reaktory, které byly dodatečně vybavovány modernějšími záložními systémy.

Zkušební kritéria komise byly vedle ochrany proti pádu letadla i zabezpečení proti zemětřesením, záplavám, výpadku chlazení a hackerskému útoku. Podle ministra Röttgena zpráva ujasnila rizika jednotlivých reaktorů – některá elektrárna splňuje některá kriteria naplno (level 3) a některá pouze na nejnižší úroveň (level 1). Výsledky komise ale prý nejsou důvodem „bezhlavě“ upouštět co nejrychleji od atomové energie, přesto, že konec atomové éry je stále nejvyšším cílem. Samotná komise se k vypínání jednotlivých elektráren nevyjadřovala.

Šéf svazu „Atomové fórum“ Güldner, který je zároveň šéfem energetické společnosti E.on, řekl optimisticky, že dobře chápe, že Röttgen nevidí nutnost k ukvapenému ústupu od atomové energie. Při dalším rozhodování ohledně „jízdního řádu“ odvratu od atomové energie prý musí politici zvážit i možnou zátěž národního hospodářství a cíle při ochraně klimatu, které si Německo vytýčilo.

Výsledky komise mají být hlavním zdrojem při rozhodování spolkové vlády o vypínání reaktorů v rámci „energetického převratu“. Ministr Röttgen řekl, že o vypínání rozhoduje vláda a ne energetičtí lobbisté a že se jedná o „čistě politické rozhodnutí“.

Navzdory tomu, že rizika atomové energie byla známa již minulý rok, rozhodla se koaliční vláda křesťanských demokratů a liberální FDP pro prodloužení funkční doby reaktorů – i přes velký odpor opozice. Po fukušimské katastrofě se spolková a zemské vlády rozhodly dočasně odpojit sedm reaktorů postavených před rokem 1980. Momentálně je vypracováván návrh na nový tzv. „atomový zákon“, který má regulovat postupné odvrácení se od atomové energie a který má být konečně schválen parlamentem tento červenec.

Organizace Greenpeace hodnotí závěry zprávy jako definitivní konec nejstarších německých reaktorů a žádá spolkovou vládu, aby konečně uskutečnila sliby posledních týdnů. Pro „Spolek ochrany životního prostředí Německo“ dokazují výsledky zprávy, že „neexistuje reaktorová bezpečnost.“. Mluvčí protiatomové organizace „Ausgestrahlt“ (Vyzářeno) Jochen Stay varoval, že se komise ve svém hodnocení z velké části spoléhala na údaje dodané provozovateli, než aby sama kontrolovala.

Šlesvicko-holštýnský úřad pro atomový dozor také prověrce vytýkal krátké trvání kontroly. Velké množství údajů prý pocházelo od provozovatelů a dalo se jen těžko ověřit. Ministr Röttgen musel uznat, že „abychom mohli zodpovědět veškeré otázky, potřebovali bychom dva roky.“. Předešlí ministři Sigmar Gabriel (soc. demokracie) a Jurgen Trittin (zelení) uváděli jako potřebnou dobu jeden a půl roku. Trittin označil výsledky testů za šokující a je prý překvapující, že se Röttgen vyhýbá jasnému výroku.

Dorotheé Menzner ze strany Die Linke (Levice) kritizovala práci celé komise. Dokazuje prý, že nezávislé hodnocení bezpečnosti atomových elektráren v Německu je nemožné.

Die Zeit: Atomlobby sieht sich durch Stresstest bestätigt ZDE

Autor je studentem 2.ročníku VOŠ CR. Článek je psán v rámci odborné praxe z mediální komunikace, kterou autor provádí v Britských listech.

0
Vytisknout
7660

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2011