Britský ministr obrany říká, že Čína pracuje na dodávkách smrtící pomoci Rusku

24. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
Britský ministr obrany Grant Shapps ve středu obvinil Čínu, že poskytuje nebo se chystá poskytnout Rusku smrtící pomoc pro použití ve válce proti Ukrajině, píše Andrew MacAskill. Spojené státy toto obvinění odmítly.


Upozornění: Nynější britský "ministr obrany" Grant Shapps je člověk, jehož není možno brát vážně. Před několika lety se pokoušel o podnikání pod asi čtyřmi různými falešnými jmény.

Grant Shapps má v Británii pověst "ministra pro všechno", respektive "ministra pro rozhlas", protože neustále řeční v rozhlase o všem.

Ministrem obrany je až od srpna 2023, tedy jen pár měsíců. Předtím, pozoruhodně, zastával tato ministerská křesla:

Grant Shapps byl  od  února 2023 do srpna 2023 ministrem pro energetickou bezpečnost.
Předtím byl  od  října 2022  do února 2023 ministrem pro obchod.
Předtím byl od 19. října 2022 do 25. října 2022 ministrem vnitra.
Předtím byl od  července 2019 do  září 2022 ministrem dopravy.
Předtím byl  od května 2015 do  listopadu 2015  ministrem  pro mezinárodní rozvoj.

(Jak asi mohl na nejrůznějších ministerstvech za tak krátkou dobu zapůsobit jako odborník? Vypovídá to hodně o kvalitě nynější britské konzervativní vlády.)


Západní země poskytly Ukrajině zbraně a pomoc v hodnotě miliard dolarů od doby, kdy Rusko v roce 2022 zahájilo invazi v plném rozsahu. Británie poprvé obviňuje Čínu, že pracuje na dodávkách zbraní pro Rusko určených pro použití na Ukrajině.

Shapps na konferenci v Londýně řekl, že americká a britská vojenská rozvědka má důkazy, že "smrtící pomoc nyní proudí nebo bude proudit z Číny do Ruska a na Ukrajinu, myslím, že je to významný vývoj".

Shapps nepředložil důkazy, které by jeho tvrzení podpořily. Dodal však, že od začátku války došlo k 64 % nárůstu obchodu mezi oběma zeměmi a "navzájem si kryjí záda".

"Měli bychom se tím znepokojovat, protože v prvních dnech této války se Čína ráda prezentovala jako umírňující vliv" na ruského prezidenta Vladimira Putina, dodal.

Čínská ambasáda v Londýně na žádost o komentář k Shappsovým poznámkám bezprostředně nereagovala.

Čína podporuje ruské válečné úsilí na Ukrajině tím, že Moskvě poskytuje technologii dronů a raket, satelitní snímky a obráběcí stroje, uvedli minulý měsíc vysocí američtí představitelé.

Čínské velvyslanectví v USA minulý měsíc uvedlo, že Peking neposkytl žádné zbraně, a dodalo, že "není výrobcem ani stranou zapojenou do ukrajinské krize".

Putin začátkem tohoto měsíce navštívil Čínu, kde spolu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem slíbili "novou éru" partnerství, které vyhlásilo opozici vůči Spojeným státům v řadě bezpečnostních otázek a společný pohled na vše od Tchaj-wanu a Ukrajiny.

Rusko a Čína vyhlásily "neomezené" vztahy jen několik dní předtím, než Moskva v únoru 2022 zahájila totální invazi na Ukrajinu, ale Peking se vyhnul poskytnutí skutečných zbraní a munice pro ruské válečné úsilí.

Shapps řekl, že Rusko, Čína, Írán a Severní Korea byly povzbuzeny tím, co nazval čtvrtstoletím "západní bázlivosti" vůči represím doma a agresi v zahraničí.

Řekl, že je čas, aby se "svět probudil", a to znamená, že všichni členové NATO by měli začít vydávat 2,5 % svého hrubého domácího produktu na obranu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1221

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2024