Česká republika: Ústup od civilizace

27. 3. 2024

čas čtení 4 minuty
Motto: Česká republika pořád řeší neexistující "problémy", které byly v západnějších zemích dávno vyřešeny - nebo se nikdy jako problémy nebraly. Viz rozhovor s Terezou Brdečkovou, ZDE

Tak mi zrušili přednášku na Arcibiskupském gymnáziu, píše Lenka Králová.


Pozvánku jsem dostala přímo od studentů a studentek. Byla jsem překvapená - vzhledem ke špatné pověsti, jakou katolická církev v naší zemi má - že něco takového by bylo na půdě této školy možné. 

No nebylo. 

Včera mi praskal inbox ve švech od reakcí ze strany studentů a studentek, což mě fakt překvapilo, že to vzbudilo takový rozruch.

 
 Dávám sem nějaký výběr z reakcí, ale na závěr přikládám i vyjádření pana ředitele. Nezlobím se něj - jeho vyjádření je slušné. Mám dokonce i pochopení. Vnímám to jako manažerské rozhodnutí a člověk v jeho pozici zodpovídá "akcionářům" - což jsou rodiče a katolická církev, jejíž čelní představitelé jsou v ČR těmi nejviditelnějšími šiřiteli nesnášenlivosti vůči lidem, kteří nikomu neubližují, jen nežijí podle jejich představ. 

Myslím, že je ale strašně důležité říct, že potkávám čím dál víc dobrých a slušných lidí, kteří se hlásí ke katolické menšině (která je u nás řádově podobně početná jako LGBT+ menšina) a kteří se stydí za některé představitele svojí církve a nesdílí jejich radikální postoje. 

Život trans lidí není věcí politiky. 

Jsme lidi jako všichni ostatní, kteří řeší nějakou komplikaci navíc, která nám způsobuje překážky v každodenním životě. 

Byť jsme jedna z posledních zemí na světě, kde tranzici ještě pořád řeší sexuologie, nejedná se primárně o záležitost sexu - jde o úplně běžný život. 

To je to, o čem veřejně mluvím a o čem jsem chtěla mluvit i na gymnáziu. Politické je to jen naprosto okrajově a jen proto, že žiju v zemi, kde abych se mohla oficiálně jmenovat Lenka, musela bych si nechat uříznout živou a zdravou část svého těla a splnit zákonnou podmínku "znemožnění reprodukční funkce". 

Tohle může změnit buď Ústavní soud nebo ve svobodných volbách zvolený parlament - z toho důvodu je nutné o našem životě vzdělávat i politickou reprezentaci. 

Nepřekvapuje mě, že pan ředitel chce, aby proběhla diskuze s výměnou názorů. 

No tak jasně - není možné nechat mluvit trans ženu, aniž by u toho tedy nebyl nějaký z předních českých transfobů, který studentům vysvětlí, že lidi jako já nemají mít právo na reprodukci a který jim vysvětlí, že můj běžný každodenní život je v rozporu s dobrými mravy.

A víte co? Já se jich nebojím a klidně to uspořádejte. 

Stejně tak, pokud se studenti sami rozhodnou udělat ještě nějakou diskuzi se mnou v čase mimo vyučování a mimo budovu školy, ráda přijdu. 

Ale mám ještě jeden nápad. 

Víte, já vlastně souhlasím s tím, že rodiče mají mít možnost mluvit do toho, co se jejich děti učí. Kdyby na škole mého syna měl přednášet katolický kněz na téma, že ženy nemají mít právo rozhodovat o svých tělech a volit, taky se ozvu. 

Jenže téma trans lidí není naprosto v ničem ideologické. 

Jsme jen lidi s nějakými těžkostmi v životě. 

Je to jako kdybyste ideologií nazývali vodicí lišty pro nevidomé v metru. 

Proto bych ráda tímto panu řediteli nabídla přednášku nebo diskuzi - ale tentokrát se členy pedagogického sboru a s rodiči, kdo bude mít zájem. 

Domnívám se, že řada z nich má úplně zkreslené představy konzervativní ideologickou propagandou a ráda je přesvědčím, o co tady ve skutečnosti jde, a že to je téma, o kterém se má mluvit a které nepředstavuje žádnou hrozbu pro společnost.



2
Vytisknout
2984

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2024