22917

"Toto není normální válka": Lékaři svědčí, že izraelští ostřelovači v Gaze střílí na děti

3. 4. 2024

čas čtení 24 minut


Izraelská armáda "zcela odmítá" obvinění, že by její vojáci úmyslně stříleli na některého z tisíců civilistů zabitých při izraelské ofenzívě, jednotliví vojáci však sdělili listu Haaretz, že izraelská armáda astřílí kohokoliv, kdo vstoupí do nijak nevyhlášených, tajných "bojových zón"

Doktorka Fozia Alviová obcházela poslední den svého působení v poničené evropské veřejné nemocnici na jihu Gazy jednotku intenzivní péče, když se zastavila u dvou mladých příchozích se zraněním v obličeji a dýchacími trubičkami v průdušnici. .

"Zeptali jsme se sestry, jaká je historie? Řekla, že je přivezli před několika hodinami. Měli zásah do mozku od odstřelovače. Bylo jim sedm nebo osm let," řekla.

 Nebyly to první děti, které kanadská lékařka Alviová ošetřovala a o kterých se dozvěděla, že se staly terčem útoku izraelských vojáků, a věděla, jaké škody může v křehkém mladém těle napáchat jediná kulka velkého kalibru.

 22929

Gaza: Izraelci zabili sedm zahraničních humanitárních pracovníků

2. 4. 2024

čas čtení 11 minut

Aktualizace:  Netanjahu lhal, že šlo o omyl. Nešlo. Izraelský deník Haaretz informuje, že izraelská armáda  bombardovala vozidla těchto humanitárních pracovníků třikrát, protože si myslela, že mezi nimi je jeden bojovník z Hamásu. Nebyl tam. Šokující je, že izraelská armáda byla ochotna kvůli zabití údajně přítomného jednoho bojovníka z Hamásu zavraždit sedm nevinných civilistů, humanitárních pracovníků.

Brit a občan USA a Kanady jsou mezi sedmi mrtvými při izraelském útoku v Gaze

World Central Kitchen oznámila, že po smrtícím útoku na konvoj okamžitě přeruší svou činnost; mezi mrtvými jsou i zaměstnanci z Austrálie, Polska a Palestiny


Čtyři zahraniční pracovníci humanitární organizace World Central Kitchen a jejich palestinský překladatel  zahynuli při útoku na jejich konvoj v Gaze, uvedli místní představitelé. Izraelská armáda uvedla, že probíhá vyšetřování. 

World Central Kitchen uvádí, že sedm členů jejího týmu bylo zabito při tzv. izraelském vojenském útoku v Gaze.

World Central Kitchen v prohlášení na svých internetových stránkách uvedla, že sedm zabitých bylo z Austrálie, Polska, Spojeného království, dvojí občan USA a Kanady a Palestiny.

World Central Kitchen zastavuje činnost v regionu

Charitativní organizace World Central Kitchen (WCK) rovněž uvedla, že okamžitě "pozastavuje" své operace v regionu.

"O budoucnosti naší práce budeme rozhodovat v nejbližší době," uvedla nezisková organizace v prohlášení na svých internetových stránkách.

Její generální ředitelka Erin Goreová uvedla:

    Jsem zdrcená a zděšená, že jsme - World Central Kitchen a celý svět - dnes přišli o krásné životy kvůli cílenému útoku IDF. Jejich láska, s jakou se snažili nasytit lidi, odhodlání, které ztělesňovali, aby ukázali, že lidskost je nade vše, a vliv, který měli na nespočet životů, si budeme navždy pamatovat a vážit si jich.

Loď World Central Kitchen naložená potravinami připlula minulý měsíc k pobřeží Gazy.


Goreová uvedla, že tým WCK "cestoval v dekonfliktní zóně ve dvou obrněných vozech označených logem WCK".

    Navzdory koordinaci pohybu s IDF byl konvoj zasažen, když opouštěl skladiště v Deir al-Balah, kde tým vyložil více než 100 tun humanitární potravinové pomoci přivezené do Gazy po námořní trase.

Gore dodal:

    Je to nejen útok na WCK, ale i útok na humanitární organizace, které se objevují v těch nejhorších situacích, kdy jsou potraviny používány jako válečná zbraň. To je neodpustitelné.


 22867

Haaretz: izraelská armáda vytvořila v Gaze "zóny zabíjení", které jsou zaměřeny na civilisty a nevybíravě je zabíjejí. Civilisty o tom neinformovala

2. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Vysocí armádní představitelé a vojáci, kteří sloužili na frontách, potvrdili listu Haaretz, že její jednotky zabíjely civilisty a později tvrdily, že se jedná o teroristy, protože se nacházeli v určité oblasti označené jako "bojová zóna".

"Je ohromující slyšet po každé operaci zprávy týkající se toho, kolik teroristů bylo zabito," řekl Haaretzu vysoký důstojník v rámci jižního velení armády.

"Nemusíte být génius, abyste si uvědomili, že po ulicích Chán Júnisu nebo Džabalíje neběhají stovky nebo desítky ozbrojených mužů, kteří bojují proti IDF."

IDF tvrdí, že od začátku války v Gaze zabila 9000 teroristů. Činitelé ministerstva obrany a vojáci však sdělují listu Haaretz, že to jsou často jen civilisté, jejichž jediným zločinem bylo to, že překročili neviditelnou čáru, nakreslenou izraelskou armádou:

Údaje IDF  z Gazy nejsou žádným tajemstvím. Staly se zdrojem pýchy, možná jsou nejblíže pocitu "vítězství", který má Izrael. Jenže on to není autentický obraz:

 22801

Haaretz: Izrael vytvořil v Gaze "zóny smrti". Každý, kdo do nich vstoupí, je zastřelen

2. 4. 2024

čas čtení 17 minut

Foto: Izraelci zastřelený chlapec 

Izraelci střílejí prostě každého

Izraelská armáda tvrdí, že od začátku války v Gaze bylo zabito 9 000 teroristů. Představitelé obrany a vojáci však listu Haaretz sdělují, že se často jedná o civilisty, jejichž jediným zločinem bylo překročení neviditelné linie vytyčené IDF


Bylo to další rutinní oznámení izraelské armády. Po odpálení rakety na Aškelon byl "identifikován terorista, který raketu odpálil, a letadlo vzdušných sil na něj zaútočilo a zlikvidovalo ho". Zdánlivě šlo o další statistiku v seznamu mrtvých bojovníků Hamásu.

Před více než týdnem se však v televizi Al-Džazíra objevila další dokumentace tohoto incidentu. Ukazovala čtyři muže, nikoli jednoho, jak společně kráčejí po široké cestě v civilním oblečení. V okolí nikdo není, jen trosky domů, kde kdysi žili lidé. Toto apokalyptické ticho v oblasti Chán Júnisu narušil hlasitý výbuch. Dva z mužů byli okamžitě zabiti. Další dva byli zraněni a snažili se pokračovat v chůzi. Možná si mysleli, že se zachránili, ale o několik vteřin později na jednoho z nich spadla bomba. Pak je vidět, jak druhý z nich padá na kolena, a pak bum, oheň a kouř.

"V praxi je teroristou každý, koho IDF zabila v oblastech, kde operují její jednotky," říká důstojník v záloze, který sloužil v Gaze.

 20965

Izrael zabil dva generály íránských revolučních gard, Netanjahu zakázal vysílání Al Džazíry z Izraele

2. 4. 2024

čas čtení 7 minut


Reportér Channel 4 News Matt Frei: Írán nechce být zatažen do války s Izraelem a tak (pravděpodobně) i s USA, ale s těmito údery má člověk dojem, že Izrael zkouší rozhodnost Íránu. Možná Netanjahu vidí svou válku s Hamásem jako příležitost konečně zahájit válku i proti Íránu?



31967

Robotismus

2. 4. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 8 minut

Vždycky, když někde břinkne článek na téma AI, kde se píše: možná se... nebo se... a tak by se... mělo by se... kdyby se... vyzní to většinou tak, že by nakonec možná i bylo dobré, aby se nad tím vlády někdy nějak zamyslely a možná, možná i cosi udělaly... tedy pokud se jim tak nějak zrovna bude chtít a velko-kapitál nebude proti... hlavně nic neuspěchat...

 22442

Sociální Jidáš

2. 4. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Křeček sundal noční košili 

Ekonomický rádce premiéra záložníka Fialy, no ten, který jako by vypadl z oka nějakému moc hodně hloupému rádci ještě hloupějšího krále z chytré pohádky o hloupých lidech, se rozpovídal.

30647

"Zastaralé a zavádějící": je čas přehodnotit samotný koncept peněz?

2. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 
Peníze jsou pravidelně vytvářeny z ničeho a zase likvidovány - a ekonomické modely, které tuto skutečnost neodrážejí, nejsou ani trochu užitečné

 
V klasickém filmu It´s a Wonderful Life z roku 1946 se vkladatelé dožadují svých peněz od maloměstské stavební spořitelny. Její ředitel George Bailey (v nezapomenutelném podání Jamese Stewarta) vysvětluje, že peníze nejsou v trezoru stavební spořitelny, ale byly půjčeny jiným lidem ve městě. "Ty peníze tam nejsou," hájí se Bailey. "Vaše peníze jsou v Joeově domě... A v Kennedyho domě, v domě paní Macklinové a ve stovce dalších."

Baileyho vysvětlení odráží rozšířenou představu o fungování bank.

 22442

O tom, jak (a)sociální politici s “celebritami" hledají ty správné chudé a nešťastné, kteří si zaslouží jejich obrovskou pomoc a dobročinnost…

31. 3. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Lidem nenarostla sudidla, a tak nemohou soudit životy svých bližních…( Ivan Martin Jirous)

Skoro na každém setkání sociálních pracovníků se řeší, jak nás a naši práci více dostat k lidem, jak udělat tu naší profese vice sexy, být více profi…. Dokonce nás v této této sebestředné činnosti sponzorují třeba i lichváři z Providentu, jak jsem se nedávno dozvěděl na jedné prezentaci, která právě se dotýkala zviditelnění oboru. A vše děláme vlastně stejně, jako když chceš zviditelnit třeba politickou stranu nebo zvýšit prodej nových sušenek.


Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

"Havanský syndrom" souvisí s jednotkou ruské tajné služby, naznačuje vyšetřování médií

2. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Američtí diplomaté se mohli stát terčem ruských sonarových zbraní, konstatují The Insider, Der Spiegel a pořad televize CBS 60 minutes

Záhadné příznaky tzv. havanského syndromu, které v posledních letech zažívají američtí diplomaté, jsou podle společného vyšetřování médií zveřejněného v pondělí spojeny s ruskou zpravodajskou jednotkou.

Havanský syndrom byl poprvé zaznamenán v roce 2016, kdy američtí diplomaté v hlavním městě Kuby hlásili, že jim v noci začalo být špatně a slyšeli pronikavé zvuky, což vyvolalo spekulace o útoku zahraničního subjektu za použití blíže nespecifikované sonarové zbraně.

Izraelské síly se po dvoutýdenním útoku stáhly z nemocnice al-Šifa v Gaze

1. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Izraelská armáda tvrdí, že operace byla úspěšná, ale Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že byli zabiti pacienti a více než 100 jich zůstává v komplexu


Pamatujete, jak izraelská armáda tvrdila, že neútočí na nemocnice? Tohle zbylo z nemocnice Al Šífa:


Zanechali za sebou 400 mrtvol, některé přejeté tanky, některé uhořely zaživa v pytlích, vypálené budovy a popravené děti mladší 13 let:

 20116

Desetitisíce izraelských demonstrantů požadují Netanjahuův odchod z funkce

31. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Demonstranti se připojují k rodinám rukojmích ve městech po celém Izraeli a slibují, že vytrvají, dokud nebude premiér sesazen


Desetitisíce lidí po celém Izraeli se o víkendu připojily k rodinám rukojmích, aby protestovaly proti vládě a požadovaly odvolání Benjamina Netanjahua, zatímco izraelský premiér se potýkal s jednou z nejvážnějších hrozeb, která dosud ohrozila jeho koalici.

Protestující v Tel Avivu, Jeruzalémě, Haifě, Be'er Ševě, Caesareji a dalších městech v sobotu - a na další demonstraci před Knesetem v Jeruzalémě v neděli - požadovali propuštění osob, které jsou po téměř šesti měsících stále drženy v zajetí v Gaze, a označili Netanjahua za "překážku dohody" a slíbili, že vytrvají, dokud neodejde od moci.

Rozhovor Britských listů 650. Proč jsou v české společnost ženy pořád tak neuznávány?

26. 3. 2024

čas čtení 20 minut



Spisovatelka Tereza Brdečková napsala před čtrnácti lety článek, jak jsou ženy v mužské společnosti ignorovány. Dodnes se nezměnilo skoro nic. Moc v ČR mají muži padesátníci až pětasedmdesátníci. Zbytek společnosti je bezmocný. Kdy se to změní a kdy proti tomu někdo začne něco dělat. Rozhovor Britských listů vede s Terezou Brdečkovou Jan Čulík.

#Českárepublika #ženy #antifeminismus #postavenížen

Kompletní transkript tohoto rozhovoru:

 18211

Izrael předložil OSN návrh na zrušení humanitární agentury UNRWA

31. 3. 2024

čas čtení 7 minut


Představitelé humanitární pomoci varují, že převedení funkcí organizace UNRWA na jiné subjekty by v době hrozícího hladomoru mělo katastrofální následky


Podle zdrojů OSN předložil Izrael OSN návrh na zrušení Unrwy, její humanitární agentury na palestinských územích, a převedení jejích zaměstnanců na náhradní agenturu, která by prováděla rozsáhlé dodávky potravin do Gazy.

Návrh předložil koncem minulého týdne náčelník izraelského generálního štábu generálporučík Herzi Halevi představitelům OSN v Izraeli, kteří jej v sobotu předali generálnímu tajemníkovi organizace Antóniu Guterresovi, uvedly zdroje obeznámené s jednáním.

 22185

Izrael sám? Obavy spojenců z vedení války v Gaze - a její legálnosti - rostou

31. 3. 2024

čas čtení 9 minut

 
Když izraelský vyslanec při OSN Gilad Erdan usedl před Radu bezpečnosti, aby se ohradil proti právě přijaté rezoluci o příměří, působil v sále osaměleji než kdy jindy. Spojené státy, do té doby stálý štít Izraele v OSN, odmítly použít právo veta a umožnily tak přijetí požadavku rady na okamžité příměří - přestože rezoluce neobsahovala, jak Erdan zlobně zdůraznil, žádné odsouzení masakru Izraelců, kterým Hamás válku zahájil.

 18993

Britští konzervativci se řítí k největší volební prohře v britské historii

31. 3. 2024

čas čtení 2 minuty


Průzkum mezi 15 000 lidmi naznačuje, že ohroženo je dokonce i křeslo šéfa strany Rishiho Sunaka v Severním Yorkshiru
 
Podle nového průzkumu veřejného mínění jsou konzervativci na cestě k nejhoršímu volebnímu výsledku, když získají v 650 členné Dolní sněmovně méně než 100 křesel


Analýza jednotlivých křesel dává konzervativcům 98 volebních obvodů oproti 468 labouristům, což šéfovi labouristů  Keiru Starmerovi dává většinu 286 křesel, uvedl list Sunday Times.

Průzkum, který provedla agentura Survation na objednávku organizace Best for Britain a který se zúčastnilo 15 000 lidí, dává labouristům 45 % hlasů s 19bodovým náskokem před konzervativci.

 21434

Britští vládní právníci: Izrael porušuje mezinárodní právo

30. 3. 2024

čas čtení 6 minut



Podle uniklé nahrávky, kterou získal list Observer, britská vláda obdržela od svých vlastních právníků analýzu, podle níž Izrael v Gaze porušil mezinárodní humanitární právo. Tuto analýzu utajila


Výroky, které pronesla předsedkyně výboru pro zahraniční záležitosti Dolní sněmovny za Konzervativní stranu Alicia Kearnsová 13. března na charitativní akci konzervativců, jsou v rozporu s opakovaným popíráním a vyhýbavým postojem britských konzervativních ministrů k této otázce.

V sobotu večer Kearnsová, bývalá činitelka britského ministerstva zahraničí a ministerstva obrany, která opakovaně naléhala na ministry včetně ministra zahraničí Davida Camerona, aby sdělili, jaké právní analýzy ohledně akcí Izraele obdrželi, zdůraznila že  za svými výroky stojí, a vyzvala britskou konzervativní vládu, aby se přiznala.

 22582

Mezinárodní pořádek se hroutí

30. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


Negativní důsledky se projevují všude. Charta OSN, základ mezinárodního práva, je běžně porušována. Rada bezpečnosti OSN  minulý týden konečně nařídila "okamžité" příměří v Gaze, jen aby zaznamenala, jak je toto rozhodnutí pohrdavě ignorováno.

Na Ukrajině, v Myanmaru a Súdánu zůstávají válečné zločiny a údajná genocida bez trestu a kontroly. Rusko, Írán a Indie mimo jiné vysílají do zahraničí vrahy, aby likvidovali politické oponenty. Nevyhlášená kybernetická válka nezná hranic.

Rozsah těchto zvěrstev je alarmující. Stejně tak beztrestnost, s jakou se setkáváme, píše Simon Tisdall.

 20832

Británie: Šokující skandál monstrprocesů s nevinnými pošťáky pokračuje

30. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Britská pošta lhala u soudu i v parlamentě, vyplývá z uniklé interní zprávy. Nesmyslně zničila život stovkám poštmistrů, přestože věděla, že za nic nemohou

Státem vlastněná britská pošta (Post Office)  utratila 100 milionů liber za obranu proti žalobě podané provozovateli poštovních poboček, přestože věděla o problémech s informačními technologiemi poštovního počítačového systému Horizon, uvádí dokument.

Šokující film britské komerční televize Mr. Bates versus the Post Office, vysílaný letos těsně po Novém roce, odhalil neuvěřitelný skandál. Pošta soudně stíhala stovky vedoucích malých poštovních úřadů po celé zemi za to, že údajně ukradli z poštovních peněz desetitisíce liber, a zničila jejich životy. Ve skutečnosti byly nesrovnalosti v účetnictví způsobeny nefunkčním počítačovým systémem, a pošta stíhala pošťáky, přestože toto věděla.
 

 22925

Děti nemocné rakovinou se obávají deportace zpět do Gazy, znamenalo by to jejich smrt

30. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 
Kroky k deportaci osob, kterým se dostává zdravotní péče ve východním Jeruzalémě, byly označeny za "úmyslné ohrožení nevinných životů"


Pacienti s rakovinou z Gazy, včetně dětí, jsou  v nemocnici ve východním Jeruzalémě v nejistotě poté, co izraelské úřady pohrozily, že je pošlou zpět do Gazy.

Deník Guardian získal přístup do nemocnice Augusta Victoria, kde se léčí nejméně 22 pacientů z Gazy, kteří naléhavě potřebují pokročilou léčbu rakoviny. Jsou nyní ve strachu z deportace. Stejně jako řada dalších obdrželi před útokem Hamásu 7. října povolení k lékařské péči mimo pásmo Gaza kvůli nedostatečnému lékařskému vybavení v Gaze.

 22926

V Gaze je už nyní pravděpodobně hladomor, konstatují Spojené státy

30. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 

Hodnocení amerického ministerstva zahraničí přichází poté, co nejvyšší světový soud nařídil Izraeli vpustit na území potravinovou pomoc


Přinejmenším v některých oblastech na severu Gazy již pravděpodobně panuje hladomor, zatímco jiným oblastem hrozí, že se dostanou do podmínek hladomoru, uvedlo v pátek americké ministerstvo zahraničí den poté, co nejvyšší světový soud nařídil Izraeli vpustit na toto území potravinovou pomoc.

"Zatímco na jihu a v centru můžeme s jistotou říci, že hladomor je významným rizikem, ale není přítomen, na severu je jak rizikem, tak dost možná je přítomen alespoň v některých oblastech," řekl agentuře Reuters představitel amerického ministerstva zahraničí.
 
Výroky  USA přispívají k rostoucí a silné shodě, že izraelská vojenská ofenziva na palestinském pobřežním území vyvolala hladomor.

 20876

Evropa se musí připravit na hrozící válku, varuje Donald Tusk

30. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Polský premiér vyzývá země, aby zvýšily výdaje na obranu poté, co ruská raketa mířící na Ukrajinu narušila polský vzdušný prostor

 
Polský premiér Donald Tusk prohlásil, že Evropa vstupuje do "předválečné" éry, varoval, že kontinent není připraven, a vyzval evropské země, aby zvýšily investice do obrany.

V rozhovoru pro skupinu evropských novin, o němž informovala BBC, Tusk řekl: "Nechci nikoho strašit, ale válka už není konceptem z minulosti. Je skutečná a začala před více než dvěma lety."

 19385

Ruská agrese na Ukrajině: Do moře u Sevastopolu na Krymu se zřítila ruská stíhačka

29. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Online záběry ukazují hořící stíhačku, ukrajinský bezpečnostní expert tvrdí, že byla sestřelena


Energetická zařízení v šesti ukrajinských regionech byla napadena při ruském útoku


Ukrajinský premiér Denys Šmyhal ve svém prohlášení uvedl, že energetická zařízení v šesti ukrajinských regionech byla napadena ruskými raketami a drony.

Útoky zasáhly tepelné a vodní elektrárny ve střední a západní Ukrajině, uvedl v pátek provozovatel energetické sítě Ukrenergo.

Šmyhal uvedl, že Ukrajina potřebuje více systémů protivzdušné obrany k zabezpečení kritické infrastruktury a ochraně obyvatelstva.

Ukrajinská státní ropná a plynárenská společnost Naftogaz rovněž uvedla, že její zařízení byla v pátek ráno napadena.

"(Ruské útoky) byly zaměřeny na zařízení skupiny Naftogaz, ale nedošlo k žádným vážným škodám," uvedla v prohlášení bez dalších podrobností.

 22185

Krize na Blízkém východě: Desítky mrtvých při izraelském náletu na Hizballáh v Sýrii

29. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 
Podle Syrské observatoře pro lidská práva byli při útoku na sklady zbraní Hizballáhu zabiti a zraněni civilisté a vojáci


Desítky mrtvých při izraelských úderech v Sýrii


Izraelské údery na severosyrské město Aleppo v pátek časně ráno zabily desítky lidí, včetně pěti členů libanonské ozbrojené skupiny Hizballáh, uvedly dva bezpečnostní zdroje pro tiskovou agenturu Reuters.

Izraelský útok se zaměřil na oblast "poblíž skladů raket patřících libanonské skupině Hizballáh", uvedla Syrská observatoř pro lidská práva se sídlem ve Velké Británii, která má v Sýrii rozsáhlou síť zdrojů.

"Nejméně 36 vojáků bylo zabito a desítky zraněny," uvedla podle agentury Agence France-Presse.

Agentura Reuters uvádí celkový počet 38 mrtvých.

Syrské ministerstvo obrany již dříve v pátek uvedlo, že řada civilistů a vojáků byla zabita poté, co Izrael a militantní skupiny zahájily útoky proti Aleppu.

Izraelské nálety se zaměřily na několik oblastí na venkově Aleppa přibližně v 1:45 místního času (2245 GMT), uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Letecké údery se shodovaly s útoky bezpilotních letounů prováděnými z Idlibu a západního venkova Aleppa, které ministerstvo označilo za útoky "teroristických organizací" zaměřené na civilisty v Aleppu a jeho okolí.

Ministerstvo však neuvedlo konkrétní počet obětí ani neobjasnilo, zda byly oběti způsobeny izraelskými nálety nebo útoky militantních skupin, píše agentura Reuters.

Izraelská armáda se k tomu odmítla vyjádřit.

 22924

Dvacáté výročí zavedení zákazu kouření v Irsku: jak nevýrazný státní úředník globálně zvítězil nad tabákovými koncerny

29. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 

Tom Power vedl alianci, která přinesla průkopnickou zdravotnickou iniciativu, kterou od té doby přijalo více než 70 zemí - a která zachránila nespočet životů


Přesně před 20 lety vyhrál irský státní úředník Tom Power pozoruhodný boj proti tabákovému průmyslu, když Irsko jako první na světě zavedlo zákaz kouření v barech, restauracích a na pracovištích.

Do Dublinu se sjely televizní štáby z Japonska, USA a dalších zemí, aby zaznamenaly události z 29. března 2004. Nikdo nevěděl, co se stane. Vzbouří se kuřáci? Budou hostince porušovat zákon? Selže tento odvážný experiment?

 22582

Bidenova vina: Nařízení Talibanu o obnovení kamenování žen se setkává s hrůzou

29. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Afghánský režim se vrátil k veřejnému kamenování a bičování, protože "není nikdo, kdo by ho pohnal k odpovědnosti" za týrání a exekuce lidí, varují aktivisté

 
Taliban oznámil, že obnovuje veřejné kamenování žen k smrti. Bylo to  umožněno mlčením mezinárodního společenství, uvedly skupiny na ochranu lidských práv.

Safia Arefiová, právnička a vedoucí afghánské organizace na ochranu lidských práv Women's Window of Hope, uvedla, že toto oznámení odsoudilo afghánské ženy k návratu do nejtemnějších dob vlády Talibanu v 90. letech 20. století.

 20461

Ruská policie zatkla novinářku, která natočila poslední video s Alexejem Navalným

29. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Podle skupin na ochranu práv je Antonina Favorská obviněna z vazeb na "extremistickou organizaci" Alexeje Navalného a je jednou ze šesti novinářů zadržených tento měsíc

Favorská několik let informovala o procesech s Navalným a organizace na ochranu svobody médií Reportéři bez hranic ve čtvrtek uvedla, že je jednou ze šesti novinářů, kteří byli tento měsíc v Rusku zatčen.

Ruské úřady zadržely Favorskou ve středu pozdě večer a obvinily ji z účasti v "extremistické organizaci" tím, že zveřejňovala příspěvky na sociálních sítích Navalného protikorupčního fondu, uvedla ruská skupina pro lidská práva OVD-Info.

 16853

Pravda příběhu kříže, ukřižování a Ukřižovaného

29. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty



Často mám pocit, že pro lidi je křesťanství desatero nebo jiná přikázání, že jsou to svátosti, kostel, nebo dokonce přehledný řád světa, metafyzika, osvědčené zkušenosti našich předků. Velikonoční příběh se pak stává jen jakousi dětinskou ilustrací, za kterou se skrývá to pevně dané a podstatné.

 20445

Venku to vypadá na 2. světovou válku

29. 3. 2024

čas čtení 18 minut

Náš svět připomíná třicátá léta 20. století víc, než si myslíme. Dnes, stejně jako tehdy, se rovnováha sil zlověstně mění. Násilné autokracie usilují o expanzivní impéria. Vazby mezi autoritářskými státy sílí; regionální konflikty se začínají proplétat. Demokracie jsou ohrožovány zvenčí i zevnitř. USA jsou opět v pokušení doktríny, která prosazuje unilateralismus a škrty pod rouškou hesla "Amerika na prvním místě", píše Hal Brands.

 16853

VELKÝ PÁTEK:

Tři hodiny odpoledne

29. 3. 2024 / Jim Bishop

čas čtení 7 minut



Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků obešel kříž a chvíli pozoroval umírajícího. Pak se vrátil a lehl si na skálu.

Z Ježíšových úst zazněl poslední výkřik: "Dokonáno jest." Jeho tělo se svezlo dolů. Ježíš se vzdal smrti.

Ozval se zvuk, jako by pod zemí dusalo stádo prchajících zvířat. Čerstvý vítr ovál krátkým dechem rostlinstvo.

Země se třásla a úzká trhlina rozdělila zemi od západu na východ. Běžela od velké popravčí skály přes silnici a jeruzalémskou branou přes město do chrámu, kde roztrhla velkou oponu vnitřní svatyně od vrchu až dolů, a pokračovala dál k východu. Otřásla velkou zdí, otevřela hroby na hřbitově za městskými hradbami, překročila Cedron a zamířila k Mrtvému moři zanechávajíc svou stopu na zemi, na skalách i v horách.

 22921

"Nastává hladomor": Soud OSN nařídil Izraeli, aby odblokoval potravinovou pomoc v Gaze

28. 3. 2024

čas čtení 9 minut

 

Soudci vydali jednomyslné rozhodnutí a uvedli, že Palestinci naléhavě potřebují humanitární pomoc


Mezinárodní soudní dvůr nařídil Izraeli, aby umožnil nerušený přístup potravinové pomoci do Gazy, kde části obyvatelstva hrozí bezprostřední hladomor. Je to významná právní výtka vůči tvrzení Izraele, že dodávky pomoci neblokuje.

Porota soudců nejvyššího soudu OSN, která již projednává stížnost Jihoafrické republiky, podle níž se Izrael na palestinském území dopouští genocidy, vydala toto rozhodnutí poté, co v lednu přijala mimořádné opatření, které Izraeli ukládá povinnost vpustit nouzovou pomoc.

 20679

Hindenburg versus Hitler

28. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 11 minut

Pokračuji ve čtení životopisu Adolfa Hitlera od Volkera Ullricha. Pokusím se shrnout události let 1931 a hlavně 1932. Prezident Hindenburg i armáda, kterou představoval zejména generál Schleicher, chtěli vytvořit širokou koalici pravicových stran od NSDAP do středu.

Hitler účast na vládě odmítal. Brüning tedy vládl i dále s pomocí prezidentských dekretů a jeho šetřící a deflační politika hrála NSDAP do karet. Dokonce začala vadit i byznysu. I přes odložení platby reparací padla první banka a krize se prohlubovala.

 21015

USA po Netanjahuově ústupku znovu organizují zrušené rozhovory s Izraelem ve Washingtonu

28. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Podle lékařů jedno batole zemřelo na poranění mozku způsobené izraelským úderem, který mu rozbil lebku, zatímco jeho malá sestřenice bojuje o život s částí obličeje utrženou stejným úderem.

Tým uvedl, že desetiletý chlapec, který nebyl příbuzný, křičel bolestí po svých rodičích, aniž by věděl, že byli při zásahu zabiti; svou sestru vedle sebe nepoznal, protože popáleniny pokrývaly téměř celé její tělo, uvedli.


 
Bílý dům sděluje, že pracuje na změně termínu návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu, kterou Benjamin Netanjahu náhle zrušil po rozhodnutí USA nevetovat rezoluci Rady bezpečnosti OSN vyzývající k okamžitému příměří v Gaze.

A proč nevysílá Česká televize tohle?

28. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Moderátor: Al-Džazíra získala videozáznam, na kterém izraelské síly v Gaze střílejí a zabíjejí dva neozbrojené Palestince. Jeden z mužů opakovaně mával něčím, co vypadá jako kus bílé látky, aby ukázal, že nepředstavuje hrozbu. Jejich mrtvoly pak pohřbívá buldozer. Izraelská armáda se k videu nevyjádřila a my vás upozorňujeme, že některé záběry v následující reportáži  vám mohou připadat znepokojivé.


Reportérka: Tito neozbrojení muži se snaží vrátit do svých domovů v severní Gaze. Jediná cesta tam vede přes ulici al Rašíd západně od města Gazy. A poblíž kruhového objezdu Nabulsi jihozápdně  od města Gazy jsou rozmístěny izraelské síly. Palestinec se blíží k izraelskému vojákovi. Vyvěsí bílou vlajku, mezinárodní znamení kapitulace, a izraelští vojáci mu umožní bezpečně se přiblížit. Mezitím se druhý mladý muž otočí zpět směrem k místu, odkud přišel. I on drží bílou vlajku.

Zde první muž mizí ze záběrů. Poté izraelští vojáci pomocí obrněného vozidla pronásledují mladíka, který od nich odchází, ten na ně mává malou bílou vlajkou, ale bílá vlajka nezabrání vojákům, aby na něj nezahájili palbu. 

Přijíždí izraelský buldozer a zde vidíme mrtvolu prvního muže na zemi. V posledním ponížení obrovský buldozer obě těla odhrne a pohřbí je do písku a odpadků. Izraelští vojáci se pokoušejí popravy utajit.

Místo pobytu skupiny palestinských svědků není známo. Hamás tvrdí, že v jakékoli dohodě o příměří musí být zahrnuto právo Palestinců na bezpečný návrat do svých domovů, aniž by je izraelští vojáci stříleli.

 20699

Plíživá protiunijní propaganda Českého rozhlasu

28. 3. 2024

čas čtení < 1 minuta

Smutné jak Český rozhlas píše o datech o náklonnosti Čechů k EU. O hlubší EU integraci píše jako o “extrému” podobném jako vystoupení z EU, upozorňuje Albín Sybera.

O tomhle skutečně nevím, co si u veřejnoprávního média myslet. 

Jinak i ten název projektu - “rozdělení Evropou” nahrává tiché euroskepsi. 

U komerční televize podobné zákeřnosti tak nějak očekávám - u ČRo mě to docela zaráží:

Polský generálporučík pracoval pro Rusko

28. 3. 2024

čas čtení < 1 minuta

Polský generálporučík Jaroslaw Gromadzinski, velitel Eurocorps a společného vojenského uskupení některých států EU a NATO, byl odvolán z funkce armádního generála poté, co kontrarozvědka našla důkazy o jeho trestné činnosti, práci pro #Rusko. Byl zodpovědný za vojenské dodávky NATO na Ukrajinu.


Podrobná zpráva PL MND: https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/komunikat-mon14

BBC: Izrael používá hladomor jako válečnou zbraň

28. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Proč nemůže Česká televize informovat takto objektivně? Všimněte si, že děsivé záběry umírajících dětí, vysílané v televizích všude po světě, v České televizi nenajdete.

Jeremy Bowen je slavný reportér BBC, který informuje o Izraeli a o Blízkém východě už mnoho let. (JČ)



Moderátorka, televize BBC: Existují hodnověrné důkazy, že Izrael používá hladomor jako válečnou zbraň. Konstatuje to nejvyšší představitel OSN pro lidská práva Volker Türk.  Pokud by se to prokázalo, jednalo by se podle něj o válečný zločin. Humanitární organizace vyzývají k okamžitému příměří a rozsáhlým dodávkám pomoci do Gazy, kde hrozí hladomor. Izrael trvá na tom, že pouští veškerou potřebnou humanitární pomoc. Z Jeruzaléma je tu náš mezinárodní redaktor Jeremy Bowen. Jeho reportáž obsahuje znepokojivé záběry.

 

Jeremy Bowen: Gaza není místo, kde by člověk měl být nemocný. Nura Mohammed měla před válkou problémy s plícemi a játry. Nyní, po měsících hladovění a bez správné lékařské péče, se její stav rychle zhoršuje.

 22898

Supermarkert Albert a brutální velkochovy kuřat

28. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

 

Farma, ze které záběry pochází, pak dodává drůbež široce pro českou maloobchodní síť a firma Rabbit Trhový Štěpánov je jejím majitelem. Ten nám garantuje standardy chovu, které jsou založené na pěti svobodách a můžete si je online přečíst zde. 

Kromě základních standardů chovu je ale Albert velkým propagátorem obohacených chovů s vyššími animal welfare standardy, zvětšenou možností pohybu, nutričně vyváženou stravou a dvojnásobnou délkou chovu. Právě tato kuřata pod značkou Královské získávají na popularitě a už deset farem v Česku je vyčleněno na obohacený chov této drůbeže jen pro Albert.   Úspěch u zákazníků díky naší práci a osvětové komunikaci tak posouvá trh směrem k zahraničním standardům, o kterých hnutí Obraz hovoří. Prosíme, abyste přihlédli k této části příběhu, kterou Obraz nevypráví, a zohlednili ji pokud možno ve vašem článku včetně titulku.  

Gaza: 12 lidí se utopilo při úsilí vylovit záchranné balíky z moře

28. 3. 2024

čas čtení 3 minuty



Reportér, Channel 4 News, středa 27. března 2024, 19 hodin:   I po šesti měsících sledování hrůz této války něco v úsilí lidí získat leteckou pomoc vypovídá o zoufalství obzvlášť pronikavým způsobem. Vzhledem k tomu, že Gaza balancuje na pokraji hladomoru, přichází podle humanitárních agentur po zemi jen asi pětina potřebných zásob, a proto je více pomoci dodáváno takto letecky. Je to nepřesné a občas smrtící. Včera palestinský zdravotnický úřad uvedl, že dvanáct lidí se utopilo, když se snažili vyzvednout balíky z moře. Mezi rozházenými krabicemi určenými k záchraně jsou lidé vyzvednutí z moře.

 20929

Proč má Estonsko nejlepší školy v Evropě?

28. 3. 2024

čas čtení 12 minut


Jak se z malé, relativně chudé země stala vzdělávací velmoc? Kreativita, autonomie a plné přijetí digitální éry


Dnešním tématem hodiny sci-fi na státním gymnáziu Pelgulinna je film Blade Runner. Čtvrtky jsou "dobrovolnými" vyučovacími dny, kdy si studenti tohoto gymnázia v estonském hlavním městě Tallinnu mohou vybrat z řady předmětů; dnes se koná například kurz práv a demokracie, programování a tvůrčího psaní v angličtině. Sedm sedmnáctiletých studentů v hodině sci-fi se  právě dodívalo na 30 minut filmu a chystají se o něm diskutovat. "Mluvili jsme o jungovských archetypech, osobnosti a superegu," říká Triin, jedna ze studentek, dokonalou angličtinou. "Bylo to pro mě opravdu užitečné, abych pochopila různé aspekty lidského bytí a jak vytvářet hlubší charaktery." Studovali také knihu Brave New World a film 2001: Vesmírná odysea. Během několika minut  se studenti dotknou dějin USA, dětské práce, empatie a dalších témat.

Já taky. Jak se Estonsko, malá země, která je ve srovnání s většinou zemí EU relativně chudá, stalo vzdělávací velmocí?

31962

Nebývalé finanční přebytky samospráv

Copak se nám to válí na účtech?

28. 3. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Tohle je docela zajímavé i důležité. Nejdřív pár čísel: zůstatek peněz na účtě obcí se v posledních letech setrvale zvyšuje. Obce mají i dluhy, rozdíl mezi hotovostí a dluhy (saldo) ale v posledních letech prudce roste (ilustrace), ve kterém ale nejsou roky 2022 a 2023, kdy ten nárůst byl ještě větší. V loňském roce narostl obcím přebytek o 72 miliard, což je dvojnásobek proti roku předloňskému. Celkový zůstatek na účtu obcí činil 479 miliard - srovnejme to s celkovými PŘÍJMY obcí za loňský rok, který činil 842 miliard. Zůstatek na účtu průběžně roste, a platí to i pro kraje (celkově mají na účtech 93 miliard, nárůst + 30 %). Obcím (i krajům) totiž z roku na rok výrazně stouply příjmy, které jsou dány procentem z výběru daní státu. Inflace totiž navýšila ceny, tím pádem ale navýšila i utrácení a vybranou DPH. Daňové příjmy obcí vzrostly o 15,5 %, zatímco výdaje jen 8,3 % - a už se nám zde rodí rostoucí přebytek.

Je to tak dobře?

 20330

Staronový předseda a slepé uličky českých odborů

28. 3. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Josef Středula byl v pondělí znovu zvolen do čela odborů. To před pár týdny musel opustit, protože neměl zaplacené členské příspěvky ve své domovské odborové organizaci KOVO. Spekulovalo se dokonce o snaze Středulu tímto způsobem „svrhnout“. Ať už to bylo s jeho nezaplacenými příspěvky jakkoli, pokud bylo cílem nahradit jej v čele největšího tuzemského odborového svazu ČMKOS, chyběla jedná zásadní věc: protikandidát. Že k jeho vedení nepanuje plná důvěra však ukazuje, že získal pouze 57 procent hlasů. Když byl před dvěma lety zvolen naposledy, získal procent 88.

 20353

"Apokalypsa" umělé inteligence by mohla v Británii připravit o práci téměř 8 milionů lidí

27. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Děleno šesti (Británie 60 milionů obyvatel, Česko 10 milionů) v Česku by to bylo 1,3 milionů ztracených pracovních příležitostí

Podle think-tanku IPPR jsou umělou inteligencí nejvíce ohroženy ženy, mladší pracovníci a hůře placení zaměstnanci.
 
Podle zprávy, která varuje, že automatizace nejvíce ohrožuje ženy, pracovníky na nižších místech a osoby s nižšími platy, by v důsledku "apokalypsy pracovních míst" mohlo zaniknout téměř 8 milionů pracovních míst ve Velké Británii.

Institut pro výzkum veřejné politiky (IPPR) uvedl, že v rámci "nejhoršího scénáře" zavádění nových technologií v příštích třech až pěti letech jsou umělou inteligencí nejvíce ohrožena základní pracovní místa, pracovní místa na částečný úvazek a administrativní práce.

 22881

Krize na Blízkém východě: Intenzivní izraelské bombardování zasáhlo jih Gazy

27. 3. 2024

čas čtení 14 minut


Jižní pásmo Gazy bylo v noci na středu intenzivně bombardováno Izraelem, a to navzdory mezinárodnímu nátlaku na okamžité zastavení palby na palestinském území, kde hrozí hladom
or

Zpráva tiskové agentury Agence France-Presse (AFP) uvádí, že noční oblohu v jižním městě Rafáh, posledním městském centru v Gaze, které nebylo napadeno izraelskými pozemními silami, ozářila ohnivá koule. V oblasti se tísní asi 1,5 milionu lidí, z nichž mnozí uprchli na jih k hranicím s Egyptem.

Podle agentury AFP byl zvuk výbuchů slyšet a kouř stoupal také ve městě Gaza na severu, kde izraelské jednotky již více než týden útočí na největší městskou nemocnici.
 
- Izraelské síly také obklíčily dvě nemocnice v Chán Júnisu, kde podle ministerstva zdravotnictví zahynulo při izraelském útoku na tábor pro vysídlené osoby 12 lidí včetně několika dětí


Ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané Hamásem ve středu brzy ráno uvedlo, že přes noc bylo zabito 66 lidí, z toho tři při izraelských náletech v Rafáhu a jeho okolí.

Palestinský Červený půlměsíc podle agentury AFP varoval, že tisíce lidí uvízly v Násirově nemocnici  v Chán Júnisu a "jejich životy jsou ohroženy".

Boje pokračovaly bez přerušení dva dny poté, co Rada bezpečnosti OSN přijala svou první rezoluci vyzývající k "okamžitému příměří" a naléhající na propuštění zhruba 130 rukojmích, kteří podle Izraele zůstávají v Gaze, včetně 34 zajatců, kteří jsou považováni za mrtvé.

Nemocnice al-Amal v Chán Júnisu je podle PRCS mimo provoz

Česká republika: Ústup od civilizace

27. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Motto: Česká republika pořád řeší neexistující "problémy", které byly v západnějších zemích dávno vyřešeny - nebo se nikdy jako problémy nebraly. Viz rozhovor s Terezou Brdečkovou, ZDE

Tak mi zrušili přednášku na Arcibiskupském gymnáziu, píše Lenka Králová.


Pozvánku jsem dostala přímo od studentů a studentek. Byla jsem překvapená - vzhledem ke špatné pověsti, jakou katolická církev v naší zemi má - že něco takového by bylo na půdě této školy možné. 

No nebylo. 

Včera mi praskal inbox ve švech od reakcí ze strany studentů a studentek, což mě fakt překvapilo, že to vzbudilo takový rozruch.

 22079

Ruská agrese na Ukrajině: Třetina ruské černomořské flotily potopena nebo ochromena

27. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 
Polsko varuje, že ruské rakety, které se přiblíží příliš blízko, mohou být sestřeleny; jak Ukrajina zvýšila výrobu vlastních zbraní. Co víme v den 763


- Ukrajinské námořnictvo sděluje, že za něco málo přes dva roky války potopilo nebo vyřadilo z provozu třetinu všech ruských válečných lodí v Černém moři.
Dmytro Pletenčuk z námořnictva uvedl, že poslední úder v sobotu večer zasáhl ruskou obojživelnou výsadkovou loď Kostiantyn Olšanskij, která odpočívala v doku v Sevastopolu na Ruskem okupovaném Krymu. Loď byla ukrajinská, než ji v roce 2014 zabralo Rusko.

    Pletenčuk již dříve oznámil, že při sobotním úderu byly spolu se zpravodajskou lodí Ivan Churs poškozeny i další dvě vyloďovací lodě stejného typu, Azov a Jamal. Uvedl, že víkendový útok, při němž byly použity rakety Neptun ukrajinské výroby, zasáhl také přístavní zařízení v Sevastopolu a ropný sklad. "Naším konečným cílem je úplná absence vojenských lodí takzvané Ruské federace v oblasti Azovského a Černého moře," řekl Pletenčuk.


 20699

Tupá strategie růstu spotřeby fosilních plynů v Evropě urychluje klimatickou krizi

27. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Studie dokazuje, že navzdory slibům dekarbonizace mají pouhá 2 % plynové kapacity kontinentu plánované datum vyřazení z provozu

Aktivisté  varují, že tupé rozšiřování používání fosilního plynu v Evropě urychluje klimatický kolaps a zvyšuje závislost na nepřátelských režimech.

Podle analýzy skupiny Beyond Fossil Fuels, která se věnuje kampani, mají jen čtyři evropské plynové elektrárny plánované zrušení a nové projekty zvýší kapacitu výroby elektřiny z plynu na kontinentu o 27 %.

Tvrdí, že příklon k plynu je v rozporu s doporučením Mezinárodní energetické agentury, aby bohaté země v příštích 10 letech dekarbonizovaly své elektrické sítě, aby se planeta neohřála o 1,5 °C.

 22898

Šokující záběry odhalují hrozivé podmínky kuřat chovaných pro supermarket Albert

27. 3. 2024

čas čtení 3 minuty


Praha, 26. 3. 2024 – Kuře přešlechtěné tak, že se nemůže postavit na vlastní nohy. Vedle něj mrtvé kuře, po kterém ostatní šlapou, protože jsou v hale těsně namačkaná. Takový pohled nabízí video zveřejněné dnes na sociálních sítích spolku OBRAZ – Obránci zvířat. Video odhaluje otřesné podmínky kuřat, která jako svou značku „Albertovo čerstvé“ prodává v České republice supermarket Albert. Přitom v zahraničí už Albert od prodeje kuřat z podobných velkochovů odstoupil.

První happening ke kampani Albertova krutost:Ve středu 27. 3. od 8:30 hodin před Kongresovým centrem v Praze.Deset aktivistů ve formálním oblečení tam bude rozdávat letáky zobrazující realitu chovů kuřat dodávajících Albertu návštěvníkům Retail Summitu 2024.

 20965

Netanjahu se chystá k boji s USA. Možná to nepřežije

27. 3. 2024

čas čtení 7 minut

 
 

Hlasování OSN pro příměří v Gaze ukazuje, že Bidenova administrativa konečně ztratila s izraelským vůdcem trpělivost. To by mohlo být rozhodující
, míní bývalý izraelský diplomat a nynější komentátor Alon Pinkas.

Jak můžete lhát celému národu o jedné válce a pak se pokusit udělat totéž velmoci, která je vaším spojencem? A jak se dá spravedlivá válka změnit v globální izolaci a všeobecné odsouzení? Zeptejte se Benjamina Netanjahua. Ten na to má patent.

 22582

Bidenova strategie pro Gazu je kritizována jako chaos s protichůdnými cíli

27. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Podle analytiků se projevuje napětí, které vyvolává chabá snaha ovlivnit kroky Izraele bez použití pák a zároveň se vyhnout hladomoru



Politika Bidenovy administrativy vůči Gaze je  široce kritizována jako chaotická. Americký ministr obrany označil situaci za "humanitární katastrofu" den poté, co ministerstvo zahraničí prohlásilo, že Izrael dodržuje mezinárodní humanitární právo.

Washington se v úterý rovněž dostal do defenzivy kvůli svému tvrzení, že rezoluce Rady bezpečnosti OSN o příměří, při jejímž hlasování se zdržel, není závazná, což je výklad, který USA staví do rozporu s ostatními členskými státy, mezinárodními právníky i samotnou OSN.




Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
11412