Rusům se kvůli útokům Húsiů zvýší ceny čaje a kávy

19. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Maloobchodní ceny čaje a kávy v Rusku mohou vzrůst kvůli krizové situaci v Rudém moři způsobené raketovými útoky jemenských Húsiů na obchodní lodě. Oznámil to v rozhovoru pro agenturu TASS šéf sdružení Rosčajkofe Ramaz Chanturia.

"Zvýšení cen u některých druhů zboží a zvýšení nákladů na logistickou složku je jistě stresovým faktorem, který vyvíjí tlak na výrobní náklady hotového výrobku," řekl Chanturia a označil situaci za "obecně fungující".

Chanturia objasnil, že pokud se situace vyřeší v nadcházejícím měsíci, námořní logistické trasy se vrátí k normálu. V případě vleklých raketových útoků Húsiů však zvýšení výrobních nákladů ovlivní konečné náklady na čaj a kávu.

Námořní poradce společnosti Evofenedex Kasper Rurade již dříve informoval o výrazném zvýšení nákladů na námořní kontejnerovou přepravu. Cla za přepravní kontejnery z Asie do Evropy se více než zčtyřnásobila a dosáhla více než 4 000 dolarů, a to kvůli útokům Húsiů, kteří nutí lodě objíždět Rudé moře. Dánská společnost Moller-Maersk také varovala před možnými výpadky v dopravě kvůli současné situaci v Rudém moři.

17. ledna vešlo ve známost, že Spojené státy vrátily Húsie na seznam teroristických organizací.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2064

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2024