Ruská agrese na Ukrajině: Pět lidí zemřelo při ruských raketových útocích na Ukrajinu

2. 1. 2024

čas čtení 8 minut
- Ruské raketové útoky zabily na Ukrajině pět lidí

Ruské raketové a bezpilotní útoky na Kyjev a severovýchodní město Charkov zabily v úterý nejméně pět lidí a desítky dalších zranily, uvedli ukrajinští představitelé. Dříve se uváděly čtyři osoby.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko napsal na Telegramu, že dva lidé zemřeli poté, co se výšková budova vznítila od ruského raketového útoku v Solomjanské čtvrti ukrajinského hlavního města.

V Charkově zahynula 91letá žena při raketovém útoku, který zanechal metr hluboký kráter v blízkosti poškozených obytných budov, uvedl Oleh Synehubov, charkovský oblastní gubernátor.

V oblasti u Kyjeva byl zabit manželský pár a 11 lidí bylo zraněno, uvedla regionální správa.
 
 

 


- První dáma Ukrajiny Olena Zelenská odsoudila "masivní ruský útok" na Kyjev a Charkov poté, co se dvě největší města země ocitla pod těžkým balistickým bombardováním.

Napsala na Twitteru:

    Masivní ruský útok na Kyjev a Charkov znamená desítky zraněných civilistů, hořící obytné budovy. Bohužel máme oběti na životech.

    Když už mluvíme o únavě z války, stojí za to připomenout: nepřítel není unavený z každodenního zabíjení. Zastaví ho jen síla.
- Při ukrajinském útoku na město a oblast Belgorod byl v úterý zabit jeden člověk a sedm lidí bylo zraněno, uvedlo ministerstvo obrany a regionální představitelé.

Oblastní gubernátor Vjačeslav Gladkov uvedl, že muž byl zabit střelou, která dopadla vedle jeho auta, a čtyři lidé byli zraněni na trhu s vozidly, informovala agentura Reuters.

Celkově představitelé uvedli, že ruská protivzdušná obrana sestřelila 17 ukrajinských "vzdušných cílů" včetně raket vypálených z několika raketometů a že byla poškozena řada domů a automobilů.
 
-S tátní energetická společnost Ukrenergo uvedla, že po úderech na hlavní město bylo v Kyjevě a okolních oblastech 250 000 spotřebitelů bez elektřiny.

Podle agentury Agence France-Presse se teploty v regionu pohybovaly kolem 3 °C.

- Trecko v úterý uvedlo, že nedovolí dvěma britským minolovkám proplout svými vodami na cestě do Černého moře pro potřeby Ukrajiny,
protože by tím porušilo mezinárodní pakt týkající se válečného průjezdu úžinami, napsala agentura Reuters.

Británie minulý měsíc uvedla, že předá dvě minolovky n Královského námořnictva ukrajinskému námořnictvu, aby pomohla posílit námořní operace země ve válce s Ruskem.

Turecko, člen NATO, informovalo spojence, že nedovolí plavidlům využívat své Bosporské a Dardanelské úžiny, dokud bude pokračovat válka na Ukrajině, uvedlo ředitelství pro komunikaci prezidentského úřadu.

Když Rusko v roce 2022 zahájilo invazi na Ukrajinu, Turecko spustilo konvenci z Montreux z roku 1936, čímž v podstatě zablokovalo průjezd vojenských lodí pro válčící strany. Pakt osvobozuje lodě od návratu na domovské základny.

Turecko úmluvu uplatňovalo nestranně a pečlivě, aby zabránilo eskalaci v Černém moři, uvedlo předsednictví.

Ankara po celou dobu války udržuje dobré vztahy s Kyjevem i Moskvou.
 
- Andrij Kostin, ukrajinský generální prokurátor, uvedl, že při úterních ruských raketových a dronových úderech na Kyjev a severovýchodní město Charkov bylo zraněno nejméně 115 lidí. Dosud bylo hlášeno pět mrtvých.

Kostin uvedl, že mezi zraněnými jsou "děti a celé rodiny", a útoky označil za "zjevný teroristický čin".

Ruské nálety na obytný dům ve městě Oričiv v Záporožské oblasti v úterý zranily 75letou ženu, informoval gubernátor Jurij Malaško.

- Energetici po úterním ruském raketovém útoku obnovili dodávky elektřiny pro některé obyvatele kyjevských čtvrtí Svjatošynskij, Ševčenkovskij, Obolonskij a Podilskij, informovala ukrajinská energetická společnost DTEK.

Bez elektřiny zůstalo v Kyjevě a širším Kyjevském regionu asi 86 000 lidí, uvedlo podle listu Kyiv Independent ministerstvo energetiky.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval k rychlejším dodávkám systémů protivzdušné obrany, bojových dronů a raket dlouhého doletu, uvedlo ministerstvo.
Dodalo, že Kuleba vyzval západní partnery Ukrajiny, aby na nový ruský úder na Ukrajinu reagovali "urychlením dodávek dalších systémů protivzdušné obrany, bojových dronů všech typů, raket dlouhého doletu s doletem přes 300 km".

- Rusko sdělilo, že omylem bombardovalo vesnici ve své Voroněžské oblasti nedaleko Ukrajiny. V prohlášení, z něhož citovaly ruské tiskové agentury, to uvedla ruská armáda: "
Dne 2. ledna 2024 kolem 9:00 moskevského času  došlo během letu vzdušně-kosmických sil k abnormálnímu výbuchu letecké munice nad obcí Petropavlovka ve Voroněžské oblasti. Ke ztrátám na životech nedošlo."

- Údery zasáhly Charkov a Kyjev, Putin vyhrožuje, že zintenzivní údery po ukrajinském útoku na Belgorod


- Hlasité výbuchy v Kyjevě

Ukrajinské letectvo uvedlo, že v úterý brzy ráno letělo několik raket směrem na hlavní město Kyjev, krátce poté, co byl vyhlášen celostátní letecký poplach kvůli hrozbě ze strany ruských bombardérů.

V úterý ráno slyšeli novináři agentury Agence France-Presse v Kyjevě sérii více než deseti hlasitých výbuchů, které otřásaly budovami v centru.

Městská vojenská správa uvedla, že v několika čtvrtích včetně obytných budov dopadly úlomky sestřelených raket. Starosta Vitalij Kličko uvedl, že v několika oblastech hlavního města vypadl proud.

"Kyjev - zůstaňte v krytech. Vaším směrem míří mnoho raket," uvedlo letectvo na Telegramu.

Letectvo uvedlo, že Rusové odpalují rakety Kinžal a další míří směrem k hlavnímu městu. Údery zasáhly o severovýchodní město Charkov, uvedl šéf vojenské správy Oleg Sinegubov.

 

- Velitel ukrajinské armády uvedl, že letečtí obránci sestřelili 10 raket Kinžal, 59 střel s plochou dráhou letu a tři rakety Kalibr odpálené Ruskem.

Valerij Zalužnyj napsal na Telegramu, že hlavním cílem ruského raketového a bezpilotního útoku byl Kyjev


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že při ruském raketovém a bezpilotním útoku na Ukrajinu byli zabiti čtyři lidé a nejméně 92 jich bylo zraněno.

Uvedl, že Rusko od 31. prosince vypustilo na Ukrajinu asi 170 útočných bezpilotních letounů "Šahed" a desítky různých raket.

Zelenskij napsal na Telegramu:

    Již třetí den odvádějí naši letečtí obránci neuvěřitelnou práci.

    Děkuji všem partnerům, kteří pomáhají posilovat náš vzdušný štít. A je zřejmé, že každý den a každou noc pomáhá zachraňovat stovky životů, které by si ruský terorismus vzal, kdyby nebylo Patriotů a dalších obranných systémů.

 
- Ruské raketové útoky zabily na Ukrajině čtyři lidi

Kromě hlášeného úmrtí v Charkově a smrti ženy, o níž informoval starosta města Vitalij Kličko v ukrajinském hlavním městě Kyjevě, ukrajinský ministr vnitra Igor Klymenko uvedl, že dva lidé byli zabiti v Kyjevské oblasti.

Oleh Syniehubov, gubernátor Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, uvedl, že při nejméně šesti úderech, které zasáhly centrum Charkova a další oblasti, zemřel jeden člověk a 41 bylo zraněno.

V hlavním městě Kyjevě bylo při úderech zasaženo pět oblastí města, při nichž podle starosty Vitalije Klička zemřela jedna starší žena a nejméně 27 lidí bylo zraněno.
 
 
- V důsledku raketového útoku v Solomjanském okrese vzplály dva vícepodlažní obytné domy, při čemž bylo zraněno 10 lidí.

V Podilském okrese vypukl požár na tržnici, bylo poškozeno plynové potrubí a trosky spadly na nebytovou budovu.

Požáry vypukly i v dalších okresech v důsledku pádu trosek.

Raketový útok navíc v některých oblastech narušil dodávky elektřiny a vody.
 

- Kyjevský starosta Vitalij Kličko má aktuální informace o budově, kde bylo evakuováno 117 obyvatel: nejméně 20 jich bylo zraněno.

 
- Poslankyně ukrajinského parlamentu Kira Rudiková uvedla, že její dům je "částečně v troskách" a utrpěla lehká zranění.



- Polsko uvedlo, že stíhačky F-16 a spojenecká letecká cisterna byly dnes nasazeny do akce na ochranu polského vzdušného prostoru uprostřed ruských úderů na Ukrajinu, informovala agentura Reuters.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
2952

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2024