Útoky Izraele v Gaze a v Libanonu: Hizballáh plánuje "trest" za smrt vysokého představitele Hamásu; izraelské síly jsou prý "v nejvyšší pohotovosti"

3. 1. 2024

čas čtení 8 minut
Foto: Izraelem zabité dítě v Gaze

- Severní Gaza po "zpracování" Izraelem:

- Humanitární pracovníce OSN navštívila nemocnici Al-Amal v Gaze, místo dnešního izraelského raketového útoku, při kterém bylo hlášeno pět mrtvých, včetně pětidenního dítěte.

"Svět by měl být naprosto zděšen. Svět by měl být naprosto pobouřen, dnes zde bylo zabito dítě, dnes zde byli zabiti další čtyři lidé, a to v prostoru, který by měl být bezpečný," uvedla Gemma Connellová, vedoucí úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí, na videu zveřejněném na Twitteru

"Jsem v nemocnici, která je zařízením Palestinské společnosti Červeného půlměsíce, jasně označené červeným znakem půlměsíce na střeše.

"Žádné dítě na světě by nemělo být zabito, natož dítě ukrývající se pod emblémem humanitární organizace. Tato válka musí skončit. V Gaze není žádný bezpečný prostor a svět by se měl stydět."


- Izrael předem neinformoval USA o své plánovaném útoku na al-Arúriho, sdělil to Americe až v průběhu akce:
- Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi. 
"Od 11. září 2001 považujeme my v USA za samozřejmé, že některé země mohou posílat bezpilotní letouny nebo bomby do cizích suverénních zemí, přes státní hranice, aby zabíjely lidi, o nichž se rozhodly, že jsou vinni ze zločinů, aniž by je zatkly nebo soudily. Ale většina ostatních zemí to dělat nemůže. Zajímalo by mě, jak by Američané reagovali, kdyby Kubánci poslali bezpilotní letadla, aby zlikvidovala lidi, které považují za teroristy ukrývající se na Floridě.

USA ukrývají po celém světě spoustu lidí hledaných nebo obviněných z válečných zločinů a terorismu. Ale hej, o naší suverenitě se nesmí vyjednávat!" píše americký analytik a novinář Mehdi Hassan.

- Hizballáh tvrdí, že po zabití al-Arúrího má "prst na spoušti"; IDF jsou ve "vysoké pohotovosti", říká vysoký izraelský mluvčí, aniž by přiznal podíl na smrti vysokého činitele  Hamásu

- Hizballáh plánuje "trest" za zabití al-Arúrího
Hizballáh prohlásil, že má "prst na spoušti" a že tato islámská militantní skupina v Libanonu plánuje svou reakci na smrt vysokého představitele Hamásu Sáliha al-Arúrího při úterním výbuchu v Bejrútu, z něhož viní Izrael.

"Vražda" Arúriho a dalších dvou vysokých představitelů Hamásu, kteří patří mezi šest mrtvých při údajném útoku bezpilotního letounu, je "vážným útokem na Libanon", uvedla skupina v úterý večer v příspěvku na Telegramu:

"[Je to] nebezpečný vývoj v průběhu války mezi nepřítelem a osou odporu... [který] nezůstane bez odezvy a trestu. Odboj má prst na spoušti."

- Vysoký představitel Hamásu Sálih al-Arúrí byl zabit při výbuchu na jižním bejrútském předměstí Dahíja, který byl údajně způsoben cíleným úderem izraelského bezpilotního letounu.
Izrael nepřijal odpovědnost, ale tvrdí, že "ať už to udělal kdokoli... [byl to] chirurgický úder proti vedení Hamásu".

    Podle zpráv bylo při výbuchu zabito šest lidí, včetně al-Arúrího, zakladatele vojenského křídla Hamásu, které je dlouhodobě terčem útoků Izraele, a dvou vůdců elitních vojenských brigád Hamásu al-Kassám. Dočasný libanonský premiér Nadžíb Mikátí odsoudil "nový izraelský zločin" a uvedl, že země podá stížnost Radě bezpečnosti OSN.

    Izraelské vojenské síly jsou po atentátu ve stavu "vysoké pohotovosti", uvedl vysoký mluvčí, aniž by přiznal zapojení své země do incidentu. Kontradmirál Daniel Hagari novinářům řekl: "Jsme ve vysoké pohotovosti pro jakýkoli scénář".

    Hizballáh uvedl, že má "prst na spoušti", když slíbil pomstu za Arúriho smrt, a později prohlásil, že zahájil zatím nepotvrzený raketový útok na izraelské jednotky. V prohlášení zveřejněném na Telegramu skupina uvedla, že útok v Bejrútu byl "vážným útokem na Libanon... který nezůstane bez odpovědi a trestu".

-  Hamás prohlásil, že nepropustí další rukojmí, která vzal při útocích na Izrael 7. října, s výjimkou podmínek, které si sám stanoví. Politický šéf skupiny Ismail Haníja agentuře Reuters řekl, že stanovisko Hamásu sdělil představitelům Egypta a Kataru, tedy zemí, které se snaží zprostředkovat příměří podobné tomu listopadovému, při němž bylo osvobozeno více než 100 rukojmích. Haníja požaduje "úplné zastavení agrese" ze strany Izraele.

- Turecko zatklo 34 osob podezřelých ze špionáže pro Mossad ve prospěch Izraele. "Izraelská zpravodajská služba verbuje personál, který má být využit k činům proti Palestincům pobývajícím v naší zemi a jejich rodinám," uvedl jeden z vládních představitelů. Aniž by poskytl důkazy, uvedl úředník, že podezřelí rovněž šíří falešné zprávy a dezinformace, provádějí loupeže a vydírají pro izraelskou rozvědku.

- Izraelský ministr obrany Yoav Gallant uvedl, že vojenské operace na jihu pásma Gazy v okolí Chán Júnisu byly zaměřeny na oblasti nad podle něj tunelovou sítí, kde se pravděpodobně ukrývají vůdci Hamásu. "Dostáváme se k nim všemi cestami. Už tam probíhá střetnutí a jsou tam bohužel i rukojmí," řekl izraelským vojákům na záběrech, které odvysílala izraelská televize, uvedla agentura Reuters.

- Palestinská společnost Červeného půlměsíce informovala o "několika mrtvých a zraněných" ve svém sídle v Chán Júnisu v důsledku izraelské střely. "Okupace již podruhé obnovila bombardování sídla ČvP v Chán Júnisu, což mělo za následek několik obětí na životech a zraněných mezi 14 000 vysídlenými osobami, které se nacházejí v prostorách ČvP a přilehlé nemocnice Al-Amal," uvedla skupina v prohlášení.

- Podle aktualizovaných údajů ministerstva zdravotnictví bylo v důsledku izraelských vojenských akcí v Gaze zabito nejméně 22 185 Palestinců a více než 57 000 jich bylo zraněno.
 Podle něj bylo za posledních 24 hodin zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze řídí Hamás. Údaje nerozlišují mezi civilisty a bojovníky.

- Samostatně izraelská armáda prohlásila, že během své kampaně zabila v pásmu Gazy přibližně 8 000 bojovníků. Kromě toho bylo od 7. října na okupovaném Západním břehu izraelskými vojáky nebo osadníky zabito nejméně 321 Palestinců. Novinářům se nepodařilo nezávisle ověřit údaje o počtu obětí, které byly během konfliktu zveřejněny.

-  Izraelské obranné síly zabily čtyři údajné palestinské ozbrojence při zásahu ve městě Azzun na okupovaném Západním břehu Jordánu, uvedly IDF.
Kromě toho uvedly, že zatkly sedm dalších osob. Od začátku války mezi Izraelem a Hamásem bylo na okupovaném území zatčeno více než 2 550 osob.

- Izrael bude své akce v Gaze obhajovat u mezinárodního soudního dvora v Haagu poté, co Jihoafrická republika minulý týden zahájila řízení proti tomuto státu a obvinila jej z genocidy, informovala izraelská média. "Izrael, který je dlouholetým signatářem Úmluvy o genocidě, nebude řízení bojkotovat. Zúčastníme se a vyvrátíme absurdní obvinění, které se rovná pomluvě krve," řekl poradce pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi zpravodajskému webu Ynet.

- Do Egypta dorazila první britská námořní zásilka pomoci pro Gazu, která převáží téměř 90 tun termopřikrývek a dalších nezbytných věcí. Zásilku dopravila z Kypru pomocná loď královské flotily Lyme Bay a pomoc bude v pásmu Gazy distribuována organizací UNRWA.


 Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2949

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2024