Pozor, Amerika zešílela: Více než třetina dospělých v USA zastává názor, že Bidenovo vítězství v roce 2020 nebylo legitimní

3. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
 
Nový průzkum veřejného mínění zjistil, že pouze 62 % dotázaných zastává názor, že Bidenovo volební vítězství nad Donaldem Trumpem bylo legitimní - oproti 69 % v prosinci 2021

 
Podle nového průzkumu veřejného mínění se více než třetina dospělých Američanů domnívá, že Joe Biden nebyl v roce 2020 zvolen prezidentem legitimně.

Třicet šest procent respondentů říká, že Bidenovo vítězství neuznáv
á.

Tento týden si připomínáme třetí výročí smrtícího útoku na Kongres z 6. ledna 2021, který Donald Trump podnítil ve snaze zvrátit svou definitivní porážku od Bidena z předchozího roku.

S útokem je spojeno devět úmrtí, včetně sebevražd strážců zákona. V souvislosti s výtržnostmi bylo obviněno více než tisíc lidí a stovky jich byly odsouzeny, někteří za pobuřující spiknutí.

Trump byl obžalován z podněcování vzpoury, ale byl zproštěn viny, když mu zůstal věrný dostatečný počet republikánů v Senátu.

 
Colorado a Maine podaly návrh na vyloučení Trumpa z volebních místností na základě třetího oddílu 14. dodatku americké ústavy, opatření z doby po občanské válce, které mělo zabránit tomu, aby se vzbouřenci ucházeli o státní nebo národní úřady. Očekává se, že se Trump odvolá.

Trump trvá na své lži, že Bidenovo vítězství bylo výsledkem volebního podvodu, a používá čtyři federální a třináct státních obvinění z trestného činu podvracení voleb (vedle 74 dalších obvinění z trestných činů a různých občanskoprávních výhrůžek), aby motivoval své příznivce, Trump dominuje letošním průzkumům veřejného mínění v boji o republikánskou nominaci.

Deník Washington Post ve zprávě o svém průzkumu uvedl, že mezi republikány nyní pouze 31 % respondentů zastává názor, že Bidenovo vítězství bylo legitimní - oproti 39 % v roce 2021.

Průzkum také ukázal, že republikáni začínají více sympatizovat s výtržníky z 6. ledna a častěji zbavují Trumpa odpovědnosti za útok, uvedl list.

Při analýze průzkumu Aaron Blake, vedoucí politický reportér listu Washington Post, uvedl, že průzkum většinou ukázal, že Trumpova lživá argumentace v souvislosti s volbami v roce 2020 a 6. lednem nachází odezvu u voličů, kteří mu již byli ochotni uvěřit.

Nicméně Michael J. Hanmer, ředitel Centra pro demokracii a občanskou angažovanost na Marylandské univerzitě, novinám řekl: "Z historické perspektivy by tyto výsledky byly pro mnoho analytiků mrazivé."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

2
Vytisknout
3164

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2024