Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinci obsadili důležitou vesnici Andrijivka v Doněcké oblasti

15. 9. 2023

čas čtení 9 minut
- Kadyrov je údajně v kritickém zdravotním stavu:
- Ruskem dosazené úřady na Krymu v sobotu oznámily, že plánují prodat asi 100 ukrajinských nemovitostí, včetně jedné, která patří ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

Předseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov uvedl, že znárodněné nemovitosti budou prodány "brzy" a že úřady uspořádaly prvních osm dražeb nemovitostí ukrajinských podnikatelů, napsala agentura Reuters.

Hodnota prodejních smluv činí více než í8,51 milionu dolarů)í, uvedl Konstantinov.

Ruskem dosazené úřady na Krymu v únoru uvedly, že znárodnily přibližně 500 nemovitostí na Krymu, včetně některých, které patří vysoce postaveným ukrajinským politikům a podnikatelům.

- Rusko pravděpodobně zvyšuje kapacitu pro útoky na ukrajinská energetická zařízení, sděluje britské ministerstvo obrany

Rusko bude pravděpodobně schopno vytvořit značnou zásobu raket s plochou dráhou letu a během nadcházející zimy je použít k útokům na ukrajinskou infrastrukturu, tvrdí britské ministerstvo obrany.

Rusko je pravděpodobně schopno vytvořit značné zásoby střel ALCM. Existuje reálná možnost, že Rusko tyto zbraně během zimy opět zaměří proti ukrajinským infrastrukturním cílům.



- Spojené státy očekávají, že příští týden oznámí další pomoc Ukrajině, uvedl poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a zároveň oznámil, že prezident Joe Biden přijme příští čtvrtek v Bílém domě Volodymyra Zelenského.

Očekává se také, že se ukrajinský vůdce během svého pobytu ve Washingtonu setká s představiteli Kongresu z obou politických stran, uvedl v pátek Sullivan.

- Agentura Reuters s odvoláním na tři americké představitele uvedla, že USA zvažují dodávku armádních taktických raketových systémů (ATACMS), které mohou doletět až na vzdálenost 300 km, nebo řízených raket s vícenásobným odpalováním (GMLRS) s doletem 70 km ) naplněných kazetovými bombami, případně obou systémů.

Kyjev opakovaně žádal Bidenovu administrativu o ATACMS, které by pomohly útočit a narušovat zásobovací linie, letecké základny a železniční sítě na Ruskem okupovaném území.

Zdroj obeznámený se situací však uvedl, že USA neplánují oznámit poskytnutí ATACMS Ukrajině během Zelenského návštěvy Bílého domu příští týden.
 
- Kim Čong-un si po setkání se Sergejem Šojguem prohlédl ruské bombardéry schopné nést jaderné zbraně

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si v sobotu v doprovodu ministra obrany prezidenta Vladimira Putina prohlédl ruské strategické bombardéry schopné nést jaderné zbraně a hypersonické rakety "Kinžal".

Podle agentury Reuters usmívajícího se Kima přivítal Sergej Šojgu v ruském městě Kneviči, které se nachází asi 50 km od dálněvýchodního ruského města Vladivostok. Šojgu Kimovi zasalutoval, než si severokorejský vůdce prohlédl čestnou stráž.

Šojgu poté Kimovi ukázal ruské strategické bombardéry Tu-160, Tu-95 a Tu-22M3, které jsou schopny nést jaderné zbraně a tvoří páteř ruských jaderných útočných leteckých sil.

- Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil oznámil, že obsadil vesnici Andrijivka v částečně okupované Doněcké oblasti. V prohlášení na Facebooku generální štáb o bitvě v okolí Bachmutu uvedl: "Na Bachmutském směru nepřítel neustává v pokusech prolomit obranu ozbrojených sil Ukrajiny v oblasti Bohdanivky. Obranné síly Ukrajiny zase během útočných akcí zaznamenaly částečný úspěch v oblasti Kliščijivky. Během útočných operací měly úspěch a ovládly Andrijivku, čímž způsobily nepříteli značné ztráty na živé síle a technice."


- Plukovník letectva Jurij Ihnat v televizních komentářích na Ukrajině uvedl, že noční útok ruského dronu na oblast Chmelnyckého byl pokusem zaměřit se na  bojová letadla použitá tento týden k útoku na Ruskem okupovaný Krym. Ukrajinské letectvo uvedlo, že Rusko vypálilo 17 bezpilotních letounů na centrální oblast Chmelnyckého, kde se nachází letecká základna Starokosťantyniv. Trosky poškodily 12 domů a rozbily okna ve škole, ale nikdo nebyl zraněn, uvedl regionální představitel Serhij Ťurin.

-  Ukrajinský námořní dron poškodil ve čtvrtek při útoku u vjezdu do okupovaného krymského Sevastopolského zálivu malou ruskou raketovou loď "Samum" a plavidlo muselo být odtaženo k opravě, uvedl v pátek zdroj z ukrajinské rozvědky.

- Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko v pátek sdělil ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že jeho země nedávno dodala do Ruska 60 000 tun nafty a 60 000 tun benzínu a je připravena dodávky dále zvýšit.

- Putin novinářům řekl, že je otevřen jednáním o ukončení války na Ukrajině, ale Ukrajina o ně nestojí.

- Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pátek uvedl, že ruské námořnictvo letos obdrželo dvě nové lodě a do konce roku 2023 jich má obdržet dalších dvanáct. Toto číslo je výrazně nižší než 30 nových lodí, o kterých v červenci prezident tvrdil, že dorazí. Šojgu navštívil ruskou tichomořskou flotilu a kontroloval tam opravy a modernizaci jejích jaderných ponorek v závodě Zvezda ve městě Bolšoj Kamen.

- Polsko samo od půlnoci prodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí do Polska, uvedl v pátek premiér poté, co Evropská unie oznámila, že neprodlouží zákaz, který zavedla.
"Prodloužíme tento zákaz   navzdory nesouhlasu Evropské komise," řekl Mateusz Morawiecki na shromáždění ve městě Elk na severovýchodě země.

- Britské ministerstvo obrany potvrzuje ukrajinská tvrzení,  že způsobilo značné škody ruské černomořské flotile v Sevastopolu, a konstatuje, že na satelitních snímcích je vidět zničená výsadková loď Minsk a "katostrofálně poškozená" ponorka Rostov.

- Spojené státy plánují v příštích letech zvýšit měsíční výrobu dělostřeleckých granátů ráže 155 mm až na 100 000 kusů v roce 2025, uvedl v pátek hlavní nákupčí zbraní Pentagonu. "V roce 2025 budeme vyrábět 100 000 kusů měsíčně. Před šesti nebo osmi měsíci jsme byli na 14 tisících měsíčně, dnes jsme na 28 tisících měsíčně," řekl na páteční konferenci Bill LaPlante, hlavní nákupčí zbraní Pentagonu.

- Rumunský plán zdvojnásobit v příštích měsících kapacitu tranzitu ukrajinského obilí přes přístav Constanța zůstává dosažitelný, uvedl v pátek ministr dopravy země Sorin Grindeanu.

- Belgický vládní úředník v pátek uvedl, že očekává, že G7 v příštích dvou až třech týdnech oznámí nepřímý zákaz ruských diamantů.

- Vysocí diplomaté a představitelé obrany Jižní Koreje a USA se v pátek shodli, že vojenská spolupráce mezi Severní Koreou a Ruskem je vážným porušením sankcí OSN, a vyzvali Moskvu, aby jako stálý člen Rady bezpečnosti projevila odpovědnost.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se má příští týden ve Washingtonu setkat s Joem Bidenem. Jeho návštěva se uskuteční v době, kdy Kongres projednává poskytnutí až 21 miliard dolarů vojenské a humanitární pomoci Ukrajině v boji proti ruské invazi. Očekává se, že Zelenskyj bude v USA na Valném shromáždění OSN.

- NATO médiím potvrdilo, že jeho generální tajemník Jens Stoltenberg příští týden odcestuje do New Yorku, aby se zúčastnil Valného shromáždění OSN.

- Putin a Kim Čong-un si při setkání na dálném východě Ruska vzájemně darovali pušky, uvedl ve čtvrtek Kreml a potvrdil, že Putin navštíví Severní Koreu, ačkoli žádné další podrobnosti nebyly zveřejněny. Ruský prezident  se s Kimem setkal ve středu uprostřed spekulací, že se dohodnou na dohodě o dodávkách zbraní na podporu ruské války na Ukrajině.

- Nejvyšší britský vojenský důstojník sir Tony Radakin v krátkém hodnocení současného stavu bojů uvedl, že Ukrajina "nadále drží iniciativu a tlačí Rusko zpět".

- Rusko uvedlo, že vyhostí dva americké diplomaty obviněné ze spolupráce s ruským občanem, který je obviněn ze spolupráce s cizím státem. USA uvedly, že tento krok byl nevyprovokovaný a zcela neopodstatněný. Samostatně Slovensko vyhostilo diplomata působícího na ruském velvyslanectví, uvedlo ve čtvrtek na svých internetových stránkách slovenské ministerstvo zahraničí. Ministerstvo uvedlo, že: "Důvodem jsou jeho aktivity, které byly v přímém rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích."

- Satelitní snímky zřejmě ukazují demontáž základny Wagnerovy domobrany jihovýchodně od hlavního města Běloruska Minsku. Snímky aktivity z posledních týdnů ukazovaly demontáž stanů na vojenské základně Tsel v Mogilevské oblasti a mohou naznačovat ukončení přítomnosti ruské žoldnéřské společnosti v zemi po krátké vzpouře uvnitř Ruska.

- Lukašenko navrhuje "trojstrannou spolupráci" s Ruskem a Severní Koreou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
3355

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2023