K otázce hodnot

15. 9. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Podle premiéra je otázkou "hodnot", aby menšiny v ČR nezískaly stejná práva jako většina. Různé záležitosti, které beznadějně rozbíjejí obraz jeho vlády coby prodemokratické a prozápadní, ale zřejmě pro něj otázkou hodnot nejsou.

Petr Fiala se vyjádřil, že nepodpoří manželství pro všechny. Neučiní tak prý kvůli své víře, hodnotám a principům, jimiž se řídí.

Před posledními volbami týž Petr Fiala přesvědčoval liberální voliče, že mohou hlasovat pro ODS, neboť ta údajně kromě konzervativních hájí také liberální hodnoty. Nyní je všem zřejmé, že ani nejvyhlášenější představitel "moderního" křídla strany modrého ptáka liberální hodnoty ve skutečnosti hájit nehodlá.

Tak si to stručně shrňme. Podle Fialy otázkou hodnot není, že Česko dnes nakupuje prostřednictvím ropovodu Družba více ruské ropy než před totální invazí Ruska na Ukrajinu. Sice tím pomáhá Kremlu rozvíjet válečnou ekonomiku produkující 200 tanků a 2 000 000 dělostřeleckých granátů ročně, ale to přece nejsou žádné důležité hodnoty, že ne? - Otázkou hodnot také není, že stát nakupuje strategickou zásobu ropy u kyperské firmy s vazbami na Rusy a že se o tom rozhodlo zcela netransparentně.

Otázkou hodnot není, když Fialovi straničtí kolegové jako Jan Zahradil mnoho let šíří čínskou totalitní propagandu a současně útočí na Evropskou unii, z jejíchž peněz si skvěle žijí, aniž by řádně vykonávali povinnosti europoslance.

Otázkou hodnot také není, že ministr spravedlnosti zasahuje do vyšetřování kauz týkajících se stranických kolegů i jeho osobně, obchází akce ruské páté kolony a schází se s osobou, kterou BIS označila za bezpečnostní hrozbu pro stát.

Otázkou hodnot není řeči o rozvoji vědy a vzdělání doprovázet solidním programem investic do vědy a vzdělání. Otázkou hodnot není ani zajistit, aby řeči o digitalizaci nedoprovázel pokles počtu pracovníků, kteří se tímto minimálně deset let stagnujícím projektem zabývají.

Otázkou hodnot není řeči o bezpodmínečné podpoře bojující Ukrajiny doprovázet slušnou podporou válečných uprchlíků a projektem integrace těch, kdo o to stojí, do české společnosti.

Další body si jistě doplníte sami.

***

Ovšemže kdyby měl být znovu premiérem České republiky stále extrémističtější populista Andrej Babiš, nešlo by už o otázku falešně moralizujícího pokrytectví, ale o existenční hrozbu demokracii. Je zjevné, kdo je tu větší a kdo menší zlo. Jenomže je také otázkou hodnot říci, že dobro se nám už z politické rovnice víceméně vytratilo.

Potíž je rovněž v tom, že mnozí Fialovi spolustraníci se na scénář spoluvládnutí s vítězným ANO velmi nahlas a zřetelně připravují - a neplatí tedy, že buď povládne ODS, nebo Babiš. Jedno s druhým se do budoucna navzájem nevylučuje.

***

My starší ještě pamatujeme - řekněme poněkud nadneseně institut - pavlačové drbny. Jednalo se o osobu, která s velkou oblibou a zápalem ostře kriticky soudila zejména dění v cizích ložnicích, aniž by ovšem svá mimořádně ostrá měřítka aplikovaná na sexualitu ostatních kdy uplatňovala na jiné podstatné životní oblasti, zejména na vlastní činy.

Obávám se, že v danou chvíli už je opravdu otázkou hodnot, aby se příštím premiérem České republiky stal někdo jiný než Petr Fiala.

4
Vytisknout
4745

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2023