Lhát není rozumné

18. 9. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta
Že se počty lidí na sobotní demonstraci uměle snižují, když se místo (nižších) desítek tisíc, mluví o tisících, je hloupost, která jen prohloubí příkop v neslučitelných představách o tom, co jsou důvěryhodná média. Rozpor mezi textem a fotkami je až příliš flagrantní, píše Matěj Metelec.

 
Ty počty navíc nejspíš budou během podzimní sezóny, kdy nás čekají tři tradičně demonstrační státní svátky, dál růst, protože vláda se chová, jako by na ničem jiném než sto osmičce ve Sněmovně nezáleželo. 

Vlastně to z jejich perspektivy docela chápu: dost síly prosazovat neoliberální politiky s opozicí, kterou jejich voliči považují za z podstaty věci nelegitimní, to je splněný sen.

Babišovy výkřiky o "nové totalitě" (které jsou samozřejmě směšné, kdyby tu byl *totalitarismus*, pro politickou opozici by to znamenalo lágry a pro lídra opozice "šup a byl tam") koalici jen utvrzují v přesvědčení, že s touhle opozicí nemá smysl diskutovat. Zároveň ale pomáhají celou situaci vyhrocovat, protože se podobný nesmysl bude v "kritice" vlády čím dál víc normalizovat.

Tím spíš ve chvíli, kdy se Jindřich Rajchl, coby hlavní tvář demonstrací, explicitně hlásí k Orbánovi, není na místě rámovat demonstrace pouze tím, že jsou zaměřené "proti pravicové vládě". 

Tímhle orbánismem dostávají poměrně jasný obsah, s nímž řada účastníků souzní. Stačí ty lidi "přetáhnout" na nějakou správnou stranu, schází jim někdo lepší, kdo by je reprezentoval, nebo tu prostě máme postupně se formující konzervativně-nacionální elektorát se sympatiemi k postfašismu?

3
Vytisknout
4534

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2023