Zmršený soudní proces se znásilňováním dětí

14. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
  Vyžádali jsme si skrz "106" rozsudek z nedávno medializovaného PŘÍPADU 6 CHLAPCŮ ZNEUŽITÝCH vedoucím, píše Barbora Urbanová z organizace Pod svícnem:

K tomu:



Ze strany soudu zazněly argumenty jako "... třeba říci, že z provedeného dokazování neplyne, že by vytýkané jednání vůči nezletilým mělo trvale nepříznivé následky".  Přičemž víme, že ve většině případů jsou znalecké posudky obětí předneseny až v průběhu hlavního líčení, ke kterému nedošlo.

Pozn. JČ: Znásilnění dětí má trvalé následky na celý život.
 
Stejně jako ke znaleckému zkoumání obětí, protože v rozsudku se píše, že se rozhodovalo na základě posudku pachatele, ne přeživších. To, že ZATÍM nebylo prokázáno, že oběti mají z jednání nějaké následky neznamená, že neexistují, zejména vzhledem k tomu, že odborníci u dětí často mluví o tom, že trauma se projevuje se zpožděním.

 
Dohoda o vině a trestu byla schválena s trestem pouhé podmínky, přestože soud jasně říká, že "senátu je zřejmé, že trest, na kterém se procesní strany dohodly, je trestem výrazně mírnějším, než o kterém by uvažoval soud při projednávání věci v hlavním líčení". Pokud soud uzná, že je dohoda nepřiměřená, může jí neschválit a pokračovat v hlavním líčení. V tomto případě to ale neudělal, přestože trest považuje za příliš mírný.

V rozsudku je shrnuto SEDM různých zneužití či znásilnění dětí mladších 15 let a v jednom případě na dítěti pod vlivem alkoholu (15-17 let). Tato zneužití kopírují stejný trend ve všech případech a děly se v průběhu 3 let na minimálně 6 různých dětech.

To, že oběti dostaly náhradu škody v mezi 30-40 tisíc už je jen trapnou třešničkou na dortu. V takovém množství a časovém rozsahu se opravdu nedá takové chování shrnout jako jednorázový exces, který stačí napravit podmínkou.

A za sebe dodávám: prosím, berme trestné činy, které zanechávají takové následky, jako zanechávají ty proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti, konečně vážně a podle toho rozhodujme i nastavujme trestní řízení.

Fotka z naší tiskovky ku příležitosti roku od založení Svícnu. Ano, tváříme se velmi přísně.

2
Vytisknout
3068

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2023