Francie předá Ukrajině střely dlouhého doletu

12. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
Francie se rozhodla poskytnout Ukrajině střely dlouhého doletu, aby podpořila protiofenzívu, řekl prezident Emmanuel Macron na briefingu před summitem NATO ve Vilniusu.

Podle něj je nutné poskytnout ozbrojeným silám Ukrajiny příležitost "udeřit hlouběji", protože mají právo bránit své území. Kolik střel přesně Kyjiv obdrží Macron neupřesnil.

AFP uvádí, že řeč je o střelách SCALP. Jedná se o francouzskou verzi britské Storm Shadow, která již byla poskytnuta Londýnem. Jsou schopny zasáhnout cíle ve vzdálenosti 250 km.

V Kremlu bylo rozhodnutí Francie dodat rakety ozbrojeným silám Ukrajiny označeno za chybu. "Teprve se uvidí, o jakém poloměru destrukce mluvíme. Toto rozhodnutí je chybné a plné důsledků pro ukrajinskou stranu," řekl Dmitrij Peskov, tiskový tajemník ruského prezidenta.

Skutečnost, že Kyjiv by mohl dostat střely dlouhého doletu z Paříže, oznámil Macron v polovině května. Zdůraznil, že Francie pomáhá Ukrajině odolávat ruské agresi "a nyní je v sázce hodně", takže úspěch protiofenzívy, která začala, "bude klíčový pro budování trvalého míru".

SCALP je britsko-francouzská střela s plochou dráhou letu vyráběná mezinárodní evropskou společností MBDA Missile Systems. Řízený projektil vzduch-země je vypouštěn z letadla a je navržen tak, aby zasáhl stacionární cíle na velkou vzdálenost. SCALP byl zaveden do služby v roce 2001, v bojových podmínkách byl použit v Iráku a Libyi.

Dříve byly střely dlouhého doletu dodávány na Ukrajinu Velkou Británií. Ozbrojené síly Ukrajiny obdržely typ Storm Shadow s doletem až 300 km. Ministr obrany Ben Wallace zdůraznil důležitost takového kroku. "Systémy HIMARS a M270 opravdu radikálně změnily situaci na bojišti pro Ukrajince. Rusové byli nuceni přemístit mnoho velitelských a štábních stanovišť mimo dosah těchto zbraní. Proto je důležité mít prostředky k zasažení těchto center. To pomáhá Ukrajině v klíčových okamžicích," řekl.

Prezident Volodymyr Zelenskyj také požádal Německo o střely Taurus s doletem 500 km, schopné zasáhnout Moskvu. Německý kancléř Olaf Scholz však dosud nesouhlasil s takovými dodávkami kvůli obavám, že ozbrojené síly Ukrajiny začnou útočit na Rusko. "Pro nás existuje princip, který sdílím s americkým prezidentem - nechceme, aby zbraně, které dodáváme, byly použity k zasažení ruských území," vysvětlil.

Kromě toho Kyjiv usiluje o dodávku raket dlouhého doletu ATACMS s doletem 300 km od Spojených států. 28. června zdroje Wall Street Journal oznámily, že Washington je blízko souhlasu s předáním těchto raket. Podle nich zbývá jen počkat na schválení prezidentem Joem Bidenem, ale Ukrajina již v tomto ohledu obdržela "pozitivní signály" ze Spojených států.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3683

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2023