Ruská agrese na Ukrajině: Rusko "sestřelilo devět ukrajinských dronů nad Krymem"

16. 7. 2023

čas čtení 10 minut
Bývalý britský premiér Tony Blair řekl, že Ukrajina odvedla "mimořádnou" práci při obraně své země, ale na otázku, to dopadne, odpověděl, že cesta bude "nesmírně obtížná".

Ohledně území dodal:

    Území bude nejtěžší, protože Ukrajinci se nikdy nesmíří s tím, že území, které jim bylo z pohledu mezinárodního společenství neprávem odebráno, by mělo zůstat Rusku.

Blair dodal,  že by bylo "katastrofální", kdyby Spojené státy v případě znovuzvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem podporu Ukrajině zrušily.



 

 
- Rusko tvrdí, že síly protivzdušné obrany zachytily útoky nad přístavním městem Sevastopol a nebyly hlášeny žádné škody


Ruské síly protivzdušné obrany a flotila v Černém moři prý sestřelily v neděli brzy ráno devět ukrajinských dronů nad krymským přístavem Sevastopol, uvedl představitel Moskvy.

"Žádné objekty, ani ve městě, ani ve vodní ploše nebyly poškozeny," uvedl Michail Razvožajev, Moskvou dosazený gubernátor Sevastopolu.

Dva letecké drony byly sestřeleny nad mořem, pět jich sestřelilyruské síly elektronického boje a dva drony na vodní hladině byly zničeny na vnějším pobřeží, dodal Razvožajev.

Údery se uskutečnily nad přístavem Sevastopol a městskými čtvrtěmi Balaklava a Chersones.

Námořní doprava, včetně osobních trajektů, byla v neděli brzy ráno na několik hodin přerušena, uvedly úřady.

Ukrajina se k útoku na Krymský poloostrov, který Rusko anektovalo od Ukrajiny v roce 2014, bezprostředně nevyjádřila.

- Putin prohlásil, že Rusko má "dostatečné zásoby" kazetových bomb

Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko má "dostatečné zásoby" kazetových bomb a že si Moskva vyhrazuje právo je použít, pokud bude tato munice použita proti ruským silám na Ukrajině.

Ukrajina obdržela od Spojených států kazetové bomby, munici zakázanou ve více než 100 zemích. Kyjev se zavázal, že je bude používat pouze k likvidaci koncentrací nepřátelských vojáků, uvedla agentura Reuters.

- Jižní Korea poskytne Ukrajině další odminovací vybavení, uvedl v neděli jihokorejský představitel.

Oznámení přišlo po víkendové návštěvě prezidenta Yoon Suk Yeola v Kyjevě, kde přislíbil další vojenskou a humanitární pomoc v boji proti Rusku, uvedla agentura Reuters.

Na brífinku to řekl Yoonův zástupce pro národní bezpečnost Kim Tae-hyo:

    Uvažujeme o rozšíření podpory v oblasti detektorů min a odminovacích zařízení, protože poptávka Ukrajiny po nich byla vyhodnocena jako zoufale velká.

- Jeden civilista byl zabit a další zraněn při ruském ostřelování v ukrajinské Charkovské oblasti, sedm lidí bylo zraněno ve vesnici v Záporoží, uvedli v neděli ukrajinští představitelé.

V noci na neděli zemřel 33letý muž a jeden muž byl zraněn při ruském ostřelování obytných budov v obci Kolodiazne v regionu, uvedl v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram charkovský gubernátor Oleh Sinehubov, informovala agentura Reuters.

Uvedl, že Rusko v noci na dnešek vypálilo na město Charkov čtyři rakety země-vzduch S-400 a lehce poškodilo obytnou budovu.

Záporožský gubernátor Jurij Malaško na Telegramu napsal, že v sobotu odpoledne byly při silném ruském ostřelování z několika raketometů na obec Stepnohirske zraněny tři ženy a čtyři muži a poškozeno několik domů.


- Podle americké ministryně financí Janet Yellenové je zdvojnásobení podpory Ukrajině "jediným nejlepším" způsobem, jak pomoci světové ekonomice,
informuje agentura AFP.

Yellenová v projevu na okraj summitu ministrů financí zemí G20 v Indii uvedla, že "klíčovou prioritou" je "zdvojnásobení naší podpory Ukrajině" v její obraně proti Rusku.

Po únorové návštěvě Kyjeva Yellenová uvedla, že na vlastní oči viděla "obrovský rozdíl", který zahraniční pomoc přináší jak civilistům, tak ukrajinské armádě.

"Ukončení této války je především morálním imperativem," řekla Yellenová novinářům v Gandhinagaru. "Je to ale také to nejlepší, co můžeme udělat pro světovou ekonomiku."

    Rozpočtová podpora je pro ukrajinský odpor zásadní.

    Tím, že pomáháme udržet ukrajinskou ekonomiku a vládu v chodu, poskytujeme Ukrajině podporu, kterou potřebuje, aby mohla bojovat za svobodu a svou suverenitu.

Dodala, že jedním z "hlavních cílů" Washingtonu je "bojovat proti snahám Ruska vyhnout se našim sankcím".


- Ruský bezpečnostní aparát se ocitl po vzpouře skupiny Wagner v období zmatku a vyjednávání a podle poslední aktualizace zpravodajských informací britského ministerstva obrany se v posledních dnech začala formovat prozatímní dohoda o budoucnosti skupiny Wagner.


    Dne 12. července 2023 ruské MO oznámilo, že Wagner předal 2000 kusů vojenské techniky včetně tanků. K 15. červenci 2023 dorazil do tábora v Bělorusku přinejmenším malý kontingent bojovníků skupiny Wagner.

    Současně obnovily činnost některé skupiny na sociálních sítích spojené s Wagnerem, které se zaměřují na zdůrazňování aktivit skupiny v Africe.

    Na základě nedávných prohlášení ruských představitelů je stát pravděpodobně připraven akceptovat snahy skupiny Wagner o zachování její rozsáhlé přítomnosti na africkém kontinentu.


- Podle ukrajinských a polských představitelů dorazili bojovníci skupiny Wagner z Ruska do Běloruska den poté, co Minsk potvrdil, že žoldnéři cvičí vojáky země jihovýchodně od hlavního města,
uvádí agentura Reuters.

"Wagner je v Bělorusku," uvedl mluvčí ukrajinské pohraniční agentury Andrij Demčenko v prohlášení zveřejněném v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Demčenko dodal, že v Bělorusku byl zaznamenán pohyb "oddělených skupin" z Ruska. Běloruské ministerstvo obrany v pátek zveřejnilo video, na němž je podle něj vidět, jak Wagnerovi bojovníci instruují běloruské vojáky na vojenské střelnici u města Osipoviči.

Náměstek polského ministra koordinátora zvláštních služeb Stanislaw Zaryn uvedl, že Varšava má rovněž potvrzení o přítomnosti Wagnerových bojovníků v Bělorusku. "V současné době jich může být několik set," uvedl Zaryn na Twitteru.

Běloruský projekt Hajun, který monitoruje vojenské aktivity v zemi a který běloruské úřady považují za extremistickou formaci, uvedl, že v noci na pátek vjela do Běloruska z Ruska velká kolona nejméně 60 vozidel.

Uvedla, že vozidla, včetně nákladních automobilů,dodávek a autobusů, měla poznávací značky samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky na území mezinárodně uznávané východní Ukrajiny.


- Britský ministr obrany tvrdí, že jeho komentáře k Ukrajině byly "zkresleny"

Britský ministr obrany Ben Wallace odvolal své výroky o tom, že by Ukrajina měla projevit "vděčnost" za vojenskou podporu, které se jí dostalo, a uvedl, že byly "zkreslené".

Wallace na Twitteru v ukrajinštině přislíbil podporu napadené zemi a uvedl, že jeho výroky se netýkaly vlád, ale spíše "občanů a poslanců".

- Ukrajina a Rusko se vzájemně obvinily z ostřelování civilistů ve vesnici v Záporoží poté, co byli při útocích zraněni tři lidé. Vedoucí ukrajinské prezidentské administrativy Andrij Jermak uvedl, že ruské síly bombardovaly vesnici Stepnohirske pomocí několika raketometů a zasáhly administrativní budovu. Moskvou podporovaní představitelé tvrdili, že to byly kyjevské síly, kdo ostřeloval školu v obci Stulneve, a síly protivzdušné obrany zachytily dron nad městem Tokmak. Obě strany popřely, že by se zaměřily na civilisty.

- Podle státní tiskové agentury Tass Rusko vydalo trestní oznámení na sedm osob, které prý plánovaly zabít dva prominentní ruské novináře v rámci údajného spiknutí podporovaného Ukrajinou. Ruská bezpečnostní služba FSB zadržela blíže nespecifikovaný počet osob, které prováděly průzkum v blízkosti domů a pracovišť novinářek Margarity Simonyanové, šéfky státního média RT, a Ksenie Sobčakové, která v roce 2018 kandidovala proti prezidentu Vladimiru Putinovi. FSB uvedla, že zadržení se přiznali k přípravě útoků na obě ženy jménem Ukrajiny a za každý z nich jim byla slíbena odměna 1,5 milionu rublů.

- Jihokorejský prezident Yoon Suk-yeol se po setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě zavázal zvýšit humanitární a nesmrtící vojenskou pomoc své země Ukrajině. Yoon uvedl, že Soul "rozšíří rozsah dodávek oproti loňskému roku, kdy jsme poskytli materiál, jako jsou přilby a neprůstřelné vesty", a dodal, že humanitární pomoc bude v roce 2023 navýšena na 150 milionů dolarů z loňských 100 milionů dolarů.

- Vladimir Putin v telefonátu se svým jihoafrickým protějškem Cyrilem Ramaphosou uvedl, že hlavního cíle dohody, která umožnila obnovení vývozu ukrajinského obilí, nebylo dosaženo. Dohoda o dodávkách obilí z černomořského regionu, která zmírnila obavy z celosvětové potravinové krize vyvolané válkou na Ukrajině, má vypršet koncem pondělí, pokud Rusko nebude souhlasit s jejím obnovením. "Hlavní cíl dohody, totiž dodávky obilí do zemí v nouzi, včetně afrického kontinentu, nebyl naplněn," uvedl Putin podle sdělení Kremlu.

- Ukrajina kritizovala bulharského prezidenta za jeho výroky, že za probíhající válku s Ruskem může Kyjev a že dodávky zbraní Ukrajině konflikt pouze prodlužují. Prezident Rumen Radev hovořil o nedávném summitu NATO a uvedl, že chtěl "dát jasně najevo, že Ukrajina trvá na vedení této války... Ale mělo by být také jasné, že účet platí celá Evropa". Ukrajinské velvyslanectví v Sofii odmítlo Radevův postoj, že dodávky zbraní Ukrajině válku podněcují a prodlužují, a uvedlo, že Kyjev vyvíjí veškeré možné úsilí k obnovení míru.

- Ukrajinci reagovali s rozčarováním, mírným podrážděním a ironií na výroky britského ministra obrany Bena Wallace, že by země měla být více vděčná za pomoc, které se jí dostává od Spojeného království a dalších spojenců v boji proti ruské agresi. Kyjev dříve považoval Wallace za svého věrného příznivce a přítele. Jeho výroky - v druhý den summitu NATO v Litvě minulý týden - úředníky záhadně zaskočily. "Ať se nám to líbí, nebo ne, lidé chtějí vidět trochu vděčnosti," řekl Wallace na otázku ohledně frustrace prezidenta Volodymyra Zelenského z toho, že nedostal formální pozvání ke vstupu do NATO.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3082

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2023