Běloruský performer Aleš Puškin zahynul v Lukašenkově žaláři

14. 7. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

 

Performer, umělec a kritik Lukašenkova režimu Aleš Puškin zemřel v 57. letech v noci z 10. na 11. července ve vězení v běloruském Grodnu.

O jeho smrti informovalo centrum pro lidská práva Vjasna v úterý a jeho žena potvrdila úmrtí tiskové agentuře AP, když řekla, že „zemřel za nejasných okolností na jednotce intenzivní péče“ věznice. Na svém twitterové profilu Vjasna také zveřejnila fotografe z Puškinova pohřbu v běloruském Bobru: https://twitter.com/viasna96/status/1679536414147354624?s=12&t=csK9zC5s1sNg_uIeg--P9w

Video sestřih Puškinových neznámějších performancí na YouTube:

 

Ve středu proběhla pietní akce na pražském Václavském náměstí, na které uctily Puškinovu památku Bělorusové žijící v Praze.

Puškin se proslavil svou performancí z roku 1999, kdy vyložil kotouč s hnojem před prezidentským palácem v Minsku, za což byl odsouzen ke dvěma rokům vězení. Puškin také na kostelní fresce v Bobru zpodobnil běloruského mocnáře Lukašenka, jak stojí v pekle obklopen pořádkovou policií.    

V březnu 2021 byl známý oponent Lukašenkova režimu Puškin opětovně zatčen a odsouzen k pětiletému žaláři.

Vjasna uvádí, že po násilném potlačení protestů proti zfalšovaným volbám, po kterých se Lukašenka opětovně prohlásil za prezidenta země, tak je v běloruských žalářích drženo přibližně 1,500 politických vězňů. Jsou mezi nimi nejtalentovanější umělci a spisovatelé země včetně laureáta Nobelovy ceny Aleše Bjaljackého, který byl v březnu odsouzen k desetiletému žaláři.


Běloruský novinář žijící v Polsku, Anton Taras, který se zůčastnil středeční vzpomínkové akce v Praze, Britským listům sdělil, že “Puškin byl velmi autentický, nenásilný” a jeho smrt je “šokem a velkou ztrátou pro běloruskou kulturu”. Taras připomenul několik svých setkání s Puškinem, který byl velmi poziivní postavou a “velmi mu záleželo na osvobození Běloruska od Ruska, které zemi utlačuje po staletí.”


Ukázky z Puškinových maleb, inspirovaných vězeňskou zkušeností, či křesťanskou tematikou:

https://prisonart.spring96.org/pushkin-ales?fbclid=IwAR0w_UQIGNU4TrCxiCMtIwLLAeXmggKbEP4W-7DjVWDVbHYDMMjKz1pMzbE_aem_AeeUzI0SKimhcKU8lG-8igY7tgv89_Y_XrGWkuDNtNQWNZJ5x2aroYBdhL4UWcVMO10

1
Vytisknout
3264

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2023