Íránský režim zpřísňuje tresty za nenošení hidžábu

13. 1. 2023

čas čtení 4 minuty
Zdá se, že nový soubor nařízení je zprávou pro demonstranty, že Islámská republika tváří v tvář několikaměsíčním celonárodním protestům neustupuje.

Kancelář íránského generálního prokurátora v úterý vydala sérii nových pokynů pro policii země, aby "rozhodně" zasáhla proti ženám, které nedodržují kontroverzní pravidla nošení hidžábu v zemi.

Tisková agentura ISNA citovala zástupce generálního prokurátora Abdolsamada Khorramabadiho, který řekl, že policie bude povinna zatknout a předat justici ženy, které si na veřejnosti sundají šátky. Když nastínil podrobné tresty, řekl, že těmto ženám může hrozit vazba od 10 dnů do dvou měsíců, zatímco soudci mají k dispozici také další opatření, včetně řady zákazů práce a politické činnosti, jakož i vyhoštění a zabavení vozidel.

Nové tresty za hidžáb vyhlášené íránskou justicí přicházejí na pozadí bezprecedentního vzdoru ze strany žen frustrovaných desetiletími života pod drakonickými pravidly. Navzdory represivním opatřením v posledních měsících jich stále více, zejména v Teheránu, žije svůj každodenní veřejný život bez hidžábů, nemluvě o točení šátky a pálení šátků na protestech. Tato gesta vyvolala výzvy věrných režimu po násilném "navrácení" šátků.

Nové zákony půjdou ještě dále, pokud jde o ty, u kterých bylo zjištěno, že "podporují" laxní hidžáb, a podle náměstka státního zástupce jim udělí až 10 let vězení za morální "zkaženost".

Oznámení přišlo necelý týden poté, co nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí zanechal v mnohých dojem určité úrovně usmíření a poznamenal, že ženy s laxním hidžábem jsou stále "naše děti" a neměly by být považovány za odpůrce islámské republiky.

V prosinci vyvolal generální prokurátor Mohammad Džafar Montazeri široký zmatek působivým komentářem, že mravnostní policie pověřená prosazováním hidžábu byla zrušena, i když hlídky pokračovaly v hlavním městě Teheránu a dalších velkých městech.

V polovině září ve vazbě jednoho z těchto oddílů upadla dvaadvacetiletá Mahsa Amini do kómatu a později zemřela v nemocnici, což vyvolalo celonárodní protesty, které od té doby pokračují a otřásají ideologickými pilíři islámské revoluce voláním svrhnout třiaosmdesátiletého íránského vůdce.

Íránská policie a další bezpečnostní organizace v reakci na protesty podle skupin obhajujících práva hrubou silou zabily nejméně 519 lidí, zatímco se odhaduje, že přes 19 000 dalších bylo uvězněno, uvedla agentura Human Rights Activists News Agency. Chameneím kontrolované soudnictví bylo zaneprázdněno vydáváním vysokých trestů v procesech s demonstranty, které byly zpochybňovány skupinami prosazujícími práva pro neexistenci řádného procesu a často rychle prováděny v nepřítomnosti obhájců.

Íránské úřady, které projevují nulovou toleranci vůči kritikům, se dokonce zaměřily na prominentní osobnosti včetně herců a sportovců, kteří se postavili na stranu demonstrantů. Některé zatkly a na jiné uvalily přísná omezení a zákazy. V posledním incidentu byla Faezeh Hashemei, dcera zesnulého prezidenta Akbara Hashemi Rafsanjaniho, odsouzena k pěti letům vězení.

Její právnička Neda Shamsová na Twitteru oznámila, že Hashemi zůstává ve vazbě a čeká na soud kvůli dalším obviněním. Hashemi byla zatčena koncem září ve východním Teheránu, kde podle státních médií "podněcovala protesty". Roky před současným hnutím za "ženy, život, svobodu" patřila k předním osobnostem zpochybňujícím íránský povinný hidžáb a byla otevřenou kritičkou Chameneího a Sboru islámských revolučních gard (IRGC). Nejvýrazněji zazněl loni v květnu její požadavek, aby Spojené státy ponechaly IRGC na svém seznamu zahraničních teroristických organizací. Vyvolal zuřivost zastánců tvrdé linie, kteří volali po jejím okamžitém stíhání.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4326

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2023