Skandál s agenturními studenty na Mendelově univerzitě nás posouvá na Východ

13. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty
Skandál s agenturními studenty na Mendelově univerzitě propukl v Rakousku a Německu nezávisle na prezidentských volbách v České republice. Kdo bez důkazů tvrdí opak, vytváří novou konspirační teorii. Kdybychom věnovali větší pozornost tomu, jaké problémy trápí naše sousedy, věděli bychom o průšvihu na Mendelově univerzitě už dva roky a nebyli bychom dnes překvapení. To, že byla zpochybněna kvalita vysokoškolského studia u nás, představuje na Západě velký společenský problém, neboť studium v České republice je tam stále populárnější. Nyní jsme se v očích našich sousedů těsněji přimkli k nespolehlivému Východu.

Rakouský deník Der Standard se pustil do boje s podloudnými formami získávání vysokoškolských titulů a akademických hodností článkem Die Titel-Industrie, který vyšel 17. 1. 2021 a najdete ho zde:

 

https://www.derstandard.at/story/2000123342219/die-titel-industrie

O vysokých školách v České republice tam není ani slovo, dost pozornosti ale bylo věnováno siutuaci na Slovensku, kde dlouho nebylo možné odebrat titul či akademickou hodnost na základě prokázaného plagiátorství, a proto si Rakušané rádi jezdili pro rychlotituly právě tam.

O spolupráci Mendelovy univerzity se studijními agenturami napsal na svém blogu německý lovec plagiátů Stefan Weber 21. 1. 2021 článek Salzburger Promotionsvermitter bietet schnellen PhD für 25 000, – Euro an der Mendel-Universität Brünn an. Můžete si ho přečíst zde:

https://plagiatsgutachten.com/blog/die-schattenuniversitaeten-teil-1/

Pro nás je velmi nepříjemné, že autor prohlásil, že právě tato kauza vyvolává dosud téměř nepociťované pochybnosti o doktorátech udělených (německým a rakouským) studentům ve východní a jihovýchodní Evropě. (Pozn.: Tam nás Němci i Rakušané řadí, bez ohledu na geografii. Jednání Mendelovy univerzity takové stereotypy potvrdilo.)

O tom, že by Danuše Nerudová mohla kandidovat na prezidentku České republiky se začalo vážněji spekulovat v polovině září 2021, kdy vyšlo najevo, že se nepokusí obhájit funkci rektorky na Mendelově univerzitě. Svoji kandidaturu však ohlásila až 31. 5. 2022.

Danuše Nerudová si nemůže stěžovat, že by k ní byl svět zlý a nespravedlivý. Na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity, kde se agenturní doktorandi koncentrují od roku 2009, působí po celou dobu jejich studia. Měla dost času proti tomuto fenoménu vystoupit sama od sebe.

Když se věc provalila v zahraničí, dozvěděla se to neprodleně, již koncem ledna 2021. V té době byla rektorkou a měla poslední možnost rázně zakročit dříve, než se případem začne zabývat Národní akreditační úřad, který dostal podnět k šetření až v březnu 2021.

Paní profesorka Nerudová nyní v závěru předvolební kampaně sklízí plody svého mlčení a reakce-nereakce. A špatnou zprávou pro ni budiž skutečnost, že volbami to neskončí.

Plagiátorství a činnost studijních agentur rozežírají systém vzdělávání na vysokých školách stejně neúprosně jako kdysi replikátoři rozřezávali vesmírné lodě v seriálu Hvězdná brána. V úvodu citovaný článek v deníku Der Standard uvádí odhad, podle nějž je mezi 380 000 univerzitními studenty v jednom ročníku v Rakousku alespoň 3,5 % (tedy přibližně 13 000) plagiátorů, klientů „ghostwriterů“ a lidí, kteří falšovali data; to vše s dovětkem, že jejich skutečný počet může být i vyšší. Už byly zaznamenány i plagiáty plagiátů.

Odhalování jednotlivých případů je velmi pracné a zdlouhavé. Přiznejme si, že nyní velké procento podvádějících studentů uniká pozornosti, zvláště pokud využijí komplexních služeb zkušené agentury. V blízké budoucnosti se situace ještě zhorší s rozvojem schopností umělé inteligence.

Skandálů, jaký nyní probíhá na Mendelově univerzitě, bude u nás i ve světě přibývat. Opravdu nepotřebujeme prezidentku upatlanou od takového těžko vykořenitelného svinstva. Její přítomnost na Pražském hradě by v mnoha lidech na Západě utvrzovala dojem, že stále patříme na Východ.


1
Vytisknout
5199

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2023