Odhad: V Číně se už nakazilo COVIDem přes 60 % populace

16. 1. 2023

čas čtení 2 minuty
Údaje ze soukromého sektoru naznačují míru infekce v některých provinciích až 80-90 %, upozorňuje Šin Watanabe.

Podle zprávy místních vědců se od začátku pandemie nakazilo COVIDem-19 asi 900 milionů lidí v Číně, neboli 64 % populace.

Tým vedený odborným profesorem z Pekingské univerzity Ma Ťing-ťingem sestavil číslo pomocí odhadů soukromého sektoru o míře infekce, uvedl čínský list Economic Observer. Odhady byly založeny na údajích o online vyhledávání klíčových frází, jako je "horečka".

Nová zpráva také poskytla odhady míry infekce pro různé provincie, včetně přibližně 91 % v provincii Kan-su, přibližně 84 % v provincii Jün-nan a přibližně 80 % v provincii Čching-chaj.

Od té doby, co vláda minulý měsíc uvolnila přísná nulová omezení zavedená kvůli COVIDu, v Číně přibývají případy koronaviru. Britská výzkumná společnost Airfinity odhadla, že země zaznamenala v pátek 3,73 milionu nových infekcí a 21 300 úmrtí - z 2,42 milionu nakažených a 15 850 úmrtí k 5. lednu.

Kumulativní počet úmrtí od prosince přesáhl 345 000 a očekává se, že do konce dubna dosáhne 1,7 milionu, uvedla Airfinity.

Místní vlády v Číně nadále hlásí rychlý nárůst infekcí. Hohhot, hlavní město Vnitřního Mongolska, ve čtvrtek uvedlo, že míra infekce se pohybuje mezi 74 % a 81 %. Provincie Čche-nan v pondělí oznámila 89% míru infekce.

Čínské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí od minulé neděle nezveřejňuje denní infekce a úmrtí, takže je obtížné pochopit rozsah šíření v celé zemi.

Světová zdravotnická organizace vyjádřila pochybnosti o přesnosti dat přicházejících z Číny. Čínské ministerstvo zahraničních věcí tyto komentáře ve čtvrtek oplatilo, přičemž mluvčí Wang Wen-pin řekl, že Peking doufá, že prohlášení WHO "odrážejí objektivitu a nestrannost".

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4159

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2023