Herec, lékař, inženýr: příběhy Íránců odsouzených k trestu smrti

30. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Foto: Zleva nahoře ve směru hodinových ručiček: Hossein Mohammadi, Mohammad Mehdi Karami, Seyyed Mohammad Hosseini, Hamid Ghare-Hasanlou a Reza Arya.

Pět mužů, kteří se zřejmě navzájem neznali, bylo pravděpodobně donuceno k falešným přiznáním

 
 
Herec, radiolog, zaměstnanec drůbežářského podniku, mistr v karate a inženýr - to je pět mužů odsouzených v Íránu k trestu smrti za údajné zločiny spojené s protirežimními protesty. Mezi obviněními, která proti nim byla vznesena, byla i vražda. Soudní jednání probíhala převážně v utajení a jejich procesy byly všeobecně odsouzeny jako falešné.

 

Všichni mají být popraveni v souvislosti se zabitím agenta obávaných polovojenských sil Basídž. Podle soudu byl 27letý Ruhollah Ajamian 3. listopadu svlečen do naha a zavražděn. Okolnosti Ajamianovy smrti jsou však neprůhledné. K údajnému útoku došlo při protestu na památku demonstranta Hadise Nadžafího, který byl zastřelen bezpečnostními silami na shromáždění požadujícím práva žen.

Teherán násilně potlačil pokojné protesty, které vypukly v září, a skupiny na ochranu práv obviňují prorežimní jednotky ze zabití stovek neozbrojených demonstrantů. Úřady se snaží líčit shromáždění jako násilné "nepokoje", při nichž došlo k zásahu bezpečnostních sil.

Ověřených informací je málo. Úřady se neméně tvrdě snaží umlčet rodiny a přátele odsouzených k smrti a varují je před tím, aby se vyjadřovali. Někteří však mají pocit, že mlčení by mohlo být ještě horší.

Deník Guardian hovořil s rodinami a přáteli všech pěti mužů obviněných ze zabití Adžamjana. Z jejich výpovědí vyplývá, že pětice - z níž se podle všeho nikdo neznal - byla pravděpodobně donucena k falešným přiznáním.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4692

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2023